lauantai 21. joulukuuta 2013

Tuorepasta

Pastan tekeminen itse ei ole niin työlästä kuin usein kuvitellaan, jonkin verran aikaa ja pientä harjoittelua sen teko tosin vaatii.


Ainekset (4 annosta)
  • 300 g (durum)vehnäjauhoja
  • 1 tl suolaa
  • 3 kananmunaa
  • 1 rkl ruokaöljyä
  • (~3 rkl vettä)

Mittaa jauhot pöydälle tai kulhoon. Tee jauhojen keskelle syvennys ja lisää sinne kananmunat, öljy ja suola. Sekoita ainekset keskeltä ulospäin kiinteäksi taikinaksi, aluksi esimerkiksi haarukkaa käyttäen. Jos taikina on liian kuivaa, lisää joukkoon hieman vettä. Vaivaa taikina kimmoisaksi ja sileäksi, aikaa tähän kuluu vähintään noin 10 minuuttia. Kääri taikina tämän jälkeen kelmuun ja laita se vetäytymään noin 30 minuutiksi.

Aja pastataikina ohueksi levyksi pastakonetta käyttäen. Aloita pastataikinan rullaus pastakoneen paksuimmalla asetuksella ja kauli taikina ohueksi levyksi vaihtamalla pykälää kapeammaksi askel kerrallaan rullauskertojen välillä, kunnes taikinalevy on riittävän ohut. Voit vaihtoehtoisesti kaulita taikinan myös kaulimella (tällöin kaaviloi taikina ohueksi levyksi useamman kerran ja taita kolminkerroin joka kerralla). Muotoile pastalevy tämän jälkeen haluamasi muotoiseksi, esimerkiksi:
  • lasagnelevyiksi: Pilko pitkä pastalevy sopivan kokoisiin osiin.
  • nauhapastaksi: Aja pastalevy pastakoneen leikkuriosan läpi. Pastakoneisiin on saatavilla lisäosia useiden erilaisten pastanauhojen valmistukseen. Leveämpien pastanauhojen viipalointi onnistuu myös keittiöveitsellä.
  • ravioleiksi: Kauli ensin kaksi pastalevyä. Jaa raviolitäytettä ensimmäisen pastalevyn päälle teelusikkaa käyttäen noin 7 cm välein ja kastele pastalevy täytteen jakamisen jälkeen täytteen ympäriltä. Aseta toinen pastalevy päälle ja painele levyt tiukasti toisiinsa. Leikkaa raviolit irti raviolimuotilla tai taikinapyörällä ja nostele ne hyvin jauhotetulla pellille.
  • kuviopastaksi: Esimerkiksi farfalleiksi eli perhospastaksi muotoilu tapahtuu leikkaamalla pastalevy ensin keittiöveitsellä esimerkiksi ~3 cm suikaleiksi, viipaloimalla suikaleet toiseen suuntaan sahareunakuvioisella taikinapyörällä esimerkiksi ~4 cm välein (jolloin syntyy siis ~3x4 cm suorakulmioita) ja nipistämällä pienet suorakulmiot pidemmän sivun puolesta välistä sormin "ruseteiksi".
Muotoilun aikana kannattaa käyttää runsaasti jauhoja, jotta pastataikina ei tartu kiinni pöytään tai itseensä.

Keitä tuorepastaa noin 3-4 minuuttia runsaassa suolassa maustetussa vedessä. Kaada keitetty pasta siivilään ja valuta vesi pois. 


Tuorepastataikina säilyy jääkaapissa noin 3-4 päivää. Taikinan voi myös pakastaa. Myös esimerkiksi raviolit voi hyvin pakastaa ennen keittämistä, jolloin niistä saa myöhemmin valmistettua herkullisen pasta-annoksen todella nopeasti.

Muotoiltua pastaa voi myös kuivata ~50-70 asteisessa uunissa noin 60-90 minuutin ajan, jolloin pasta säilyy pidempään. Kotona kuivattu pasta ei kuitenkaan säily yhtä hyvin kuin kaupasta saatava teollisesti valmistettu ja kuivattu pasta, joten se kannattaa popsia parempiin suihin kohtuullisen ajan kuluttua pastan valmistamisesta.


Täysjyväspelttipasta


Korvaa 100 g (durum)vehnäjauhoista täysjyväspelttijauhoilla. Saat tällöin tummempaa ja kuitupitoisempaa pastaa. Alla olevassa kuvassa on kuivattuja täysjyväspelttifarfalleja.
Pinaattipasta


Lisää pastataikinan joukkoon ~80-100 g hienonnettua (pakaste)pinaattia.Nokkospasta


Lisää pastataikinan joukkoon ~30-40 g ryöpättyä ja kuivaksi puristettua nokkosta hienonnnettuna. Joukkoon voi lisätä myös hieman pinaattia antamaan pastalle syvemmän vihreää väriä.


Punajuuripasta


Lisää pastataikinan joukkoon 1 erittäin hienoksi raastettu suurehko punajuuri.


Reseptin alkuperä: Durumvehnäjauhopussin kyljestä.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...