lauantai 21. joulukuuta 2013

Paahtovanukas eli crème brûlée

Paahtovanukas, patonkikielellä crème brûlée, on todella maukas jälkiruoka ja hienosta nimestään huolimatta suhteellisen vaivaton valmistaa. Perinteisen vaniljalla maustetun version lisäksi voit valmistaa helposti erilaisia versioita käyttämällä eri mausteita ja tarjoilemalla vanukkaan lisänä esimerkiksi hedelmiä tai marjoja.
 

Ainekset (6 annosta)
  • 3 dl kuohukermaa
  • 2 dl kevytmaitoa
  • 1 dl sokeria
  • 1 vaniljatanko
  • 6 kananmunan keltuaista
Pinnalle
  • sokeria

Mittaa kerma, maito ja sokeri kattilaan. Halkaise vaniljatanko, raaputa siemenet kattilaan ja lisää joukkoon myös tanko. Kiehauta seos sekoittaen ja nosta liedeltä. Anna kermaseoksen jäähtyä noin 15 minuuttia. Poista vaniljatanko.

Vispaa keltuaisten rakenne rikki kulhossa. Kaada kerma-maitoseos vähitellen keltuaisten joukkoon samalla sekoittaen. Nosta tarvittava määrä annosvuokia isoon uunivuokaan ja jaa vanukasseos vuokiin. Kaada annosvuokien ympärille kiehuvaa vettä vuokien puoliväliin saakka. Kypsennä vanukkaita 150-asteisen uunin alimmalla tasolla noin 45-60 minuuttia vanukasvuokien korkeudesta riippuen, kunnes vanukkaat ovat hyytyneet. Jäähdytä ja laita vanukkaat jääkaappiin tarjoiluun asti (voit tehdä vanukkaat päivää ennen tarjoilua).

Ripottele vanukkaiden pinnalle sokeria ja paahda pinta rapeaksi kaasupolttimella. Voit käyttää sokerin paahtamiseen vaihtoehtoisesti myös uunin grillivastusta. Tarjoile heti haluamiesi lisukkeiden kera tai ihan sellaisenaan.


Reseptin alkuperä: Vanukkaan perusohjeen mittasuhteet on otettu Maku-lehden (6/2011) "Piparkakkubrûléet"-ohjeesta.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...