torstai 2. kesäkuuta 2016

Katkarapu-kasvisdumplingit

Joskus sitä on aikaa askarrella. Viimeksi värkkäysinspiraation iskiessä päätin kohdistaa energiani kiinalaisten täytettyjen dumplingnyyttien tekemiseen. Nyyttien sisään voi kätkeä käytännössä mitä vaan: kasviksia, sieniä, lihaa, kalaa ja äyriäisiä. Itse valmistin täytteen tällä erää katkaravuista sekä kaapista löytyneistä kasviksista. Dumplingien muotoilu ei ole mitenkään ylitsepääsemättömän vaikeaa mutta vaatii silti sen verran aikaa, että ihan kiireisimpänä arki-iltana en tähän urakkaan jaksaisi ryhtyä. Vaivannäkö kuitenkin palkitaan viimeistään ruokailuhetken koittaessa: itse tehdyt dumplingit ovat nättejä ja hyvinkin maukkaita.


Ainekset (20 kappaletta)

Dumplingpohjat
  • 3,75 dl vehnäjauhoja
  • 1 rkl maissitärkkelystä
  • 0,25 tl suolaa
  • 2,5 dl kuumaa vettä

Täyte
  • 250 g kuorittuja katkarapuja
  • 1 kevätsipulin varsi
  • 80 g kaalia
  • 1 porkkana
  • 1,5 rkl tuoretta inkivääriä raastettuna
  • 2 tl soijakastiketta
  • 2 tl hoisin-kastiketta
  • 0,5-1 tl riisiviinietikkaa
  • 1 tl maissitärkkelystä
  • hieman valkopippuria

Paistamiseen
  • (ruokaöljyä)

Valmista dumplingpohjataikina. Kiehauta vesi. Sekoita jauhot, maissitärkkelys sekä suola kulhossa. Tee jauhoseokseen pieni syvennys ja kaada kuuma vesi syvennykseen. Sekoita vesi jauhojen joukkoon ensiksi haarukalla tai lastalla ja tämän jälkeen käsin. Vaivaa taikinaa voimakkaasti muutamien minuuttien ajan, kunnes se on kiinteää ja tasaista. Peitä taikinapallo talouskelmulla ja anna sen tekeytyä huoneenlämmössä 20-30 minuutin ajan.

Valmista täyte. Purista katkaravuista niistä irtoava vesi ja silppua rapuja hieman pienemmiksi. Hienonna kevätsipuli sekä kaali huolellisesti ja raasta kuorittu porkkana karkeaksi raasteeksi. Puristele myös kasviksista pois niistä mahdollisesti irtoava neste. Raasta inkivääri. Yhdistä kaikki täytteen ainekset kulhossa ja sekoita huolellisesti.

Jaa dumplingtaikinapala kahteen osaan, muotoile palat tasakokoisiksi pötköiksi ja leikkaa molemmat pötköt edelleen kymmeneen osaan. Kauli jokainen taikinapala yksitellen ohueksi pyöreäksi taikinalevyiksi, jolloin saat 20 dumplingpohjaa. Säilytä taikinapaloja sekä kaulittuja dumplingpohjia kostutetun keittiöliinan alla, jotta ne eivät pääse kuivumaan.

Täytä ja muotoile dumplingit yksitellen. Eri muotoilutapoja on useita, ja kuvien dumplingit ovatkin vain yksi esimerkki. Lusikoi dumplingpohjan keskelle noin ruokalusikallinen täytettä ja kostuta taikinalevyn reunat kevyesti vedellä. Taita dumplingpohjan vastakkaiset reunat toisiaan vasten puolikuun muotoon ja nipistä reunat keskeltä (ja vain keskeltä) kiinni. Rypytä puoliympyrän toisen vastinkappaleen reunaosa laskoksille ja nipistä laskokset samalla tiukasti kiinni tasaiseksi jäävään reunaosaan. Kuvalliset ohjeet tästä muotoilutavasta voit käydä vilkaisemassa esimerkiksi täältä.

Höyrytä dumplingit höyrytyskorissa tai -kattilassa kypsiksi, noin 8-10 minuutin ajan. Voit halutessasi paistaa dumplingien pohjaan vielä maukkaan rapean paistopinnan kuumalla ja öljyllä voidellulla paistinpannulla.

Tarjoa dumplingit heti maukkaan aasialaishenkisen dippikastikkeen kera.


Reseptin alkuperä: Olen löytänyt dumplingpohjien teko-ohjeen täältä.

6 kommenttia:

  1. Upean näköiset dumplingit;olet niin taitava!

    VastaaPoista
  2. Täällä on vielä lisää upeita kuvia! Instassa julkaistu oli vasta alkusoittoa.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos. :) Joo, instaan laitoin hieman sneak peekkia. ;)

      Poista
  3. Ihan kuin ammattilaisen tekemiä :) Mun nyytit on aina vähän mitä sattuu, mutta jos kiinni pysyy, niin se riittää :D

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Olen kyllä eri mieltä: mitä olen katsonut blogisi kuvia, niin kauniitahan ne nyyttisi ovat aina olleet! :)

      Poista

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...