NAUTA KIELESTÄ HÄNTÄÄN

Tervetuloa seuraamaan Rommirusinan kesällä 2015 aloittamaa "Nauta kielestä häntään"-ikuisuusprojektia, jonka aikana on tarkoitus perehtyä perusteellisesti naudan ruhon eri osiin ja niiden käyttöön ruoanvalmistuksessa, reseptejä luonnollisestikaan unohtamatta. Taustatarinaa projektille voi käydä lukemassa täältä. Tulen linkittämään projektin aikana aiheeseen liittyvät postaukset keskitetysti tälle sivulle, eli sivu tulee elämään ja päivittymään jatkuvasti.


Nauta, lehmä, sonni, mites ne nyt meni...?

  • Nauta = märehtiviin sorkkaeläimiin kuuluva nisäkäs
  • Lehmä = naaraspuolinen nauta
  • Hieho = nuori poikimaton naarasnauta
  • Sonni = urospuolinen nauta
  • Mulli, mullikka = nuori urosnauta  
  • Härkä = kuohittu urosnauta (vaikkakin Suomessa häränlihalla tarkoitetaan yleisesti vanhan nautaeläimen lihaa)
  • Vasikka = naudan poikanen
  • Raavas = täysikasvuinen nauta


Naudan ruhon tärkeimmät hyödynnettävät osat

Alla on urakan perusrungoksi esitetty suuntaa-antava kuva naudan ruhon tärkeimmistä hyödynnettävistä osista sekä alustava käsitykseni niiden pääasiallisista käyttökohteista ruoanvalmistuksessa. Lisäilen taulukkoon ajan mittaan myös linkit tarkempiin ruhon osiin liittyviin postauksiin.



..1. Poski


X


..2. Niska


X

X
..3. Etuselkä


X X

..4. Fileeselkä* (X) X
(X) (X)

..5. Potka


X X
(X)
..6. Lapa


X X
X
..7. Rinta


X X
X
..8. Kylki
X
(X)


..9. Kuve (X) X
(X)


..10. Ulkofilee* X X X



..11. Sisäfilee* X X X



..12. Takaselkä


X X

..13. Paahtopaisti


X


..14. Sisäpaisti X X X X


..15. Kulmapaisti


X (X)
(X)
..16. Ulkopaisti


X
X (X)
..17. Pyöröpaisti


X
X
..18. Häntä


X X

..A-1. Kieli X


X X
..A-2. Sydän


X X

..A-3. Maksa X X




..A-4. Munuaiset X X
X X

..A-5. Kateenkorva (X)



X
..A-6. Veri X
X
(X)

..A-7. Suoli






* Vaatii pidemmän raakakypsytyksen

Pääsin piipahtamaan projektin puitteissa myös Viskaalin teurastamossa. Raporttia visiitistä voi käydä lukemassa täältä.


Möö...


Kokoliha-Karhunen on muuten vetänyt läpi vastaavanlaisen, vieläkin perusteellisemman projektin possulla, iso peukku!


Lähteet ja lisää lukemista


© Animal vector designed by Freepik. Icons made by Freepik from www.flaticon.com is licensed by CC BY 3.0

4 kommenttia:

  1. Loistava projekti, ja kiitos kätevästä taulukosta! Jään mielenkiinnolla seuraamaan. :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos ssiiri. :) Taulukkokin varmasti päivittyy jatkossa, kun tietämys karttuu.

      Poista
  2. mahtavan hieno projekti. Kun pääset sydämeen asti, on minulla maukas resepti raaasta sydämestä tehdystä tartarista!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos Kaija. Oijoi, kuulostaa jännältä, suuret kiitokset! Naudan sydäntä en ole muistaakseni koskaan maistanutkaan, tässäpä sekin tulee sitten tutuksi. Tämä naudansydäntartar on varmasti testaamisen arvoinen ja maukas ruoka (pidän ainakin perustartarista suuresti).

      Poista

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...