sunnuntai 10. heinäkuuta 2016

Parsa-vuohenjuustogalette

Vapaasti suoraan pellille muotoiltavat galettet ovat siitä helppoja piiraita, ettei niiden tekemiseen tarvita kummempia piirakkavuokia tai vastaavia. Kesän pakollinen parsapiiraani taipuikin tänä vuonna ranskalaishenkisen avopiiraan muotoon. Makuparikseen parsa sai piiraassa vaihtelun vuoksi vuohenjuuston, joka yhdistettynä pieneen hunajatilkkaan toimii mielestäni kesäisen parsan kanssa sangen mainiosti.


Ainekset

Taikina
  • 3 dl vehnäjauhoja
  • 0,25 tl suolaa
  • 100 g voita
  • 0,5 dl turkkilaista jogurttia
  • 2 tl sitruunamehua
  • noin 0,5 dl kylmää vettä

Täyte
  • 300 g vuohentuorejuustoa
  • 1 dl juustoraastetta (itse käytin hienoksi raastettua pecorinoa)
  • 1 kananmuna
  • hieman mustapippuria myllystä
  • 500 g vihreää parsaa
  • 2 tl oliiviöljyä
  • 1 pieni valkosipulinkynsi

Lisäksi
  • Voiteluun: 1 kananmuna + 1 rkl vettä
  • Pinnalle: 1 rkl hunajaa

Valmista taikina. Sekoita vehnäjauhot sekä suola kulhossa, lisää jauhojen joukkoon pieneksi kuutioitu voi ja nypi seos murumaiseksi. Lisää taikinan joukkoon jogurtti, sitruunamehu sekä kylmä vesi ja sekoita nopeasti kimmoisaksi taikinaksi (älä kuitenkaan vaivaa). Kiedo taikina tuorekelmuun ja anna sen tekeytyä jääkaapissa noin puoli tuntia.

Esivalmistele täyte. Sekoita juustot sekä kevyesti vispattu kananmuna keskenään ja mausta juustoseos mustapippurilla. Poista parsoista mahdolliset puiset varsiosat ja kuori varret tarvittaessa kevyesti. Kuori ja murskaa valkosipulinkynsi ja sekoita se oliiviöljyn joukkoon. Laita uuni lämpenemään 200-asteiseksi.

Kauli taikinasta jauhotetun alustan päällä pyöreä, halkaisijaltaan noin 32-34 cm:n kokoinen ohut levy. Nosta taikinalevy paistoalustan päälle ja levitä juustoseos levyn pinnalle tasaiseksi kerrokseksi jättäen taikinalevyn reunalle kuitenkin 2-3 cm:n levyinen tyhjä kaistale. Nostele parsat juustotäytteen pinnalle (leikkaa parsatangoista sopivan pituisia, jotta saat koko ympyrän täytettyä) ja kääntele taikinalevyn tyhjät reunakaistaleet täytteen päälle. Sivele täytteen pintaan valkosipuliöljyä.

Vispaa kananmuna sekä vesi kevyesti ja voitele galetten taikinareunat seoksella. Paista piirasta 200-asteisessa uunissa noin 30 minuuttia, kunnes galette on kypsynyt ja sen reunat ovat saaneet kauniin kullanruskean värin.

Valuta kypsän galetten pinnalle hieman hunajaa.


Reseptin alkuperä: Ohje on hyvin lievästi muokattu versio täältä löytyneestä reseptistä. Pecorino päätyi piiraaseen "Kokit ja Potit"-ruokablogin inspiroimana.

8 kommenttia:

  1. Miten osaatkin tehdä näin nättejä piiraita!? Varmasti tämä on maukasta! :D

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos Taru. :) Olihan se hyvää, juustolla ja parsalla nyt ei pahaa saa aikaiseksi. ;)

      Poista
  2. Kaunis piirakka, ja varmasti herkullinen! Vuohenjuusto sopii mielestäni hyvin.

    VastaaPoista
  3. Parsa ja vuohenjuusto muodostavat tosiaan herkullisen makuparin. Kivankuuloinen jogurttipohja, täytyypä napata ohje talteen :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. :) Näin elokuussa voi taas vaan haaveilla kunnon parsapiirakasta. No ensi vuonna sitten taas. :)

      Poista

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...