maanantai 4. heinäkuuta 2016

Mansikka-raparperipiiras

Sain siskoltani viikonloppuna ison kasan raparperinvarsia, joten pakkohan sitä oli ryhtyä jälleen leivontahommiin. Olen jo pitkään ihastellut ruokablogeissa viliseviä kauniita murutaikinalla päällystettyjä koristeellisia piirakoita ja päätin kesän kunniaksi yrittää vihdoin väsätä itsekin sellaisen. Täytteen osalta päädyin oitis perinteiseen mansikka-raparperiyhdistelmään, ovathan kotimaiset mansikat nyt parhaimmillaan. Piiras onnistui näin ensimmäiseksi tämän sarjan kokeiluksi ihan kohtalaisesti, jopa piiraan pinnalle taiteilemani ristikkokuvio sekä muut koristeet säilyivät paiston aikana ihan siisteinä. Piirakan pohjaosa jäi ehkä asteen verran liian löysäksi, olisikohan pohjan esipaistaminen auttanut tähän..? Pelkäsin lähtökohtaisesti myös täytteen jäävän liian nestemäiseksi, mutta näin ei onneksi käynyt; jäähdyttyään piiras pysyi hyvin kasassa ja myös leikkautui siististi.

Onni on lasi viiniä, pala piirakkaa ja pallo jätskiä.


Ainekset

Piirakkataikina & muruseos
  •  6 dl vehnäjauhoja
  • 1,5 dl sokeria
  • 1 tl vaniljasokeria
  • 1 tl leivinjauhetta
  • 0,25 tl suolaa
  • 250 g voita
  • 1 kananmuna
  • 1 rkl lime- tai sitruunamehua
  • noin 1 rkl kylmää vettä

Täyte
  • 500 g puhdistettua & kuorittua raparperia
  • 500 g mansikoita
  • 2,5 dl sokeria
  • 1 rkl hienoksi raastettua sitruunankuorta
  • hieman vaniljapulveria
  • pieni ripaus suolaa
  • 2 rkl sitruunamehua
  • 3-4 rkl maissitärkkelystä

Lisäksi
  • Piirakkavuoan voiteluun: nokare voita
  • Piirakan voiteluun: 1 kananmuna + 1 rkl vettä

Valmista piirakkataikina sekä muruseos. Sekoita jauhot, sokerit, leivinjauhe sekä suola kulhossa. Pilko voi pieniksi kuutioiksi, lisää voi kuivien aineiden joukkoon ja nypi murumaiseksi seokseksi. Ota noin 1,5 dl muruseosta syrjään myöhempää käyttöä varten. Lisää lopun muruseoksen joukkoon rikottu kananmuna, lime- tai sitruunamehu sekä hieman kylmää vettä. Sekoita seos nopeasti kiinteäksi taikinaksi (jos taikina jää löysäksi, lisää vielä hieman vehnäjauhoja). Jaa taikina kahteen hieman erisuuruiseen osaan, kiedo taikinapalat tuorekelmuun ja anna niiden tekeytyä jääkaapissa vähintään tunnin ajan.

Kuori raparperinvarret kevyesti, poista niistä mahdolliset puiset osat ja leikkaa pieniksi pätkiksi. Poista mansikoista kannat ja lohko ne koosta riippuen kahteen tai neljään osaan. Laita raparperit, mansikat, sokeri, sitruunankuori, vaniljapulveri sekä suola kulhoon ja kääntele sekaisin. Anna ainesten tekeytyä huoneenlämmössä noin puoli tuntia välillä sekoitellen. 

Siivilöi mansikka-raparperiseoksesta irtoava neste huolellisesti pieneen kattilaan. Kuumenna mansikka-raparperimehu kiehuvaksi ja nosta liedeltä. Sekoita sitruunamehu sekä maissitärkkelys ensin keskenään pienessä kupissa ja kaada seos sitten pitkänä nauhana kuuman mehunesteen joukkoon samalla sekoittaen. Kiehauta seos vielä kertaalleen samalla sekoitellen, jolloin neste saostuu kastikemaiseksi (älä keitä). Anna jäähtyä ja kääntele noin kolmasosa kastikkeesta takaisin mansikka-raparperiseoksen joukkoon. Säilö loppu kastike muuta käyttötarkoitusta varten: tarjoa se vaikka jäätelöannoksen kera.

Kauli suuremmasta taikinapalasta jauhotetulla alustalla pyöreä, 2-3 mm:n paksuinen ja halkaisijaltaan noin 30 cm:n kokoinen levy. Nosta levy voilla voideltuun, hieman korkeareunuksisempaan piirakkavuokaan ja pistele pohjaan haarukalla muutamia reikiä. Kaada mansikka-raparperiseos piirakkavuokaan ja ripottele täytteen päälle aiemmin säästämäsi muruseos. Kauli loppu taikina myöskin ohueksi levyksi ja leikkaa siitä haluamasi muotoisia koristeita piirakan pinnalle. Itse viipaloin taikinan noin 1,5 cm:n levyisiksi suikaleiksi, jotka asettelin piirakan pinnalle ristikkokuvioksi. Siisti piirakan reunat ja laita piiras pakastimeen noin 15 minuutiksi. Lämmitä uuni 225-asteiseksi.

Sekoita kananmuna sekä pieni määrä vettä keskenään ja voitele piirakan pinta munaseoksella. Paista piirakkaa 225-asteisen uunin alatasolla aluksi 15 minuuttia. Laske uunin lämpötila tämän jälkeen 175-asteiseksi ja jatka paistamista noin 45 minuuttia, kunnes piirakka on kypsynyt ja saanut pintaansa kullanruskean värin. Jos piirakka meinaa tummua liikaa, suojaa sen pinta kevyesti alumiinifoliolla.

Anna piirakan jäähtyä ja tarjoa se vaikka vaniljajäätelön kera.


Reseptin alkuperä: Inspiraationlähteenä toimi ihastuttava "Call me cupcake"-blogi, tosin käytin hieman erilaista piirakkataikinaohjetta.

18 kommenttia:

  1. Onpas kaunis piirakka. Raparperi ja manssu kuuluu yhteen, ja kesään <3

    VastaaPoista
  2. Jo herkullisia kuviasi katsellessani vesi herahtaa kielelle. Entä kun tuon tuollaisen piirakan omalle pöydälleni kera viinin ja jäätelön, on onni astunut tällekin saarelle.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. :) Kateeksi kyllä käy se teidän saarielämä. Itse täällä kaupungissa vesisateessa töissä, onneksi kesäpiirakalla saa vähän simuloitua kesä- ja lomatunnelmaa. :D

      Poista
  3. Mansikka ja raparperi on kyllä loisto yhdistelmä!
    Maistuisi tuo palanen :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Palanen kyllä upposi aika sutjakasti kuvan oton jälkeen parempiin suihin. :D

      Poista
  4. Mansikka ja raparperi on kyllä ihan pettämätön yhdistelmä. Todella kaunis piirakka - mielellään maistaisin palasen, jos toisenkin ;)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos Nanne. :) Suunnitelmissa olisi leipoa samaan malliin jatkossa enemmänkin piirakoita, sitten olisi useampikin pala tarjolla.

      Poista
  5. Onpa kaunis! Itseäni vähän hävettää, kun oman pihan raparperit ovat edelleen siellä pihalla.

    Muuten, jos kesäkiireet antavat myöten, pitäisikö yrittää kehittää jotain kokkaushommia taas pitkästä aikaa?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos! Eihän ne raparperit sieltä pihalta mihinkään onneksi karkaa. :) Minä sain oman pihan raparpereista tänä vuonna vain yhden piirakan, varret jäivät jotenkin tosi hentoisiksi jostain syystä.

      Joo, pitäisi. Pääsen toivon mukaan kohta lomille, sitten ehtisi kokkailla kunnolla ihan viikollakin.

      Poista
  6. Super nätti piirakka! :) Jos kiinnostaa meidän blogin mansikka-haaste, käy ihmeessä kurkkaamassa täältä: http://serkustensuklaaunelma.blogspot.fi/2016/07/heinakuun-haaste.html Tämä sopisi siihen loistavasti!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos Roosa! Hei kiitos vinkistä, käynkin osallistumassa. :)

      Poista
  7. Sulla on kaikki ruuat aina niin kauniita,niinkuin tämäkin piirakka:)

    VastaaPoista
  8. Kääks miten ihanan kaunis piirakka! ♥ Ihana on myös palanen, niin houkutteleva että! :D

    VastaaPoista
  9. Oi miten kaunis piiras, aivan ihana! :)

    VastaaPoista

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...