KAUSIRUOKAKALENTERI

Kausiruokakalenterin sisältö

Tämä sivu on omistettu Rommirusinan näkemykselle pääasiallisesti kotimaisten kasvisten, kalan sekä riistan sesongeista. Alta löytyvä koko vuoden kattava kausiruokakalenteri on koottu useammasta eri lähteestä, ks. referenssilista sivun lopusta. Koska tietoa löytyi kalenteria koostettaessa paljon, ja osa lähteistä oli myös hieman ristiriidassa keskenään, on tämä kalenteri lähinnä suuntaa-antava eikä se luonnollisestikaan sisällä kaikkia saatavilla olevia ruoka-aineksia. Kalenteria tullaan päivittämään ajan mittaan tiedon karttuessa (suunnitelemiani kehitysideoita on listattu alempana).

Kasvikset
Kasvikset on listattu niiden satokausien mukaan. Pääpaino on erityisesti kotimaisilla kasviksilla, jotka on  jaoteltu sen mukaan, onko kasvis viljeltävä vai voitko löytää ja kerätä sitä suoraan luonnosta. Kasvisten satokaudet ovat viitteellisiä ja voivat vaihdella vuodesta ja paikkakunnasta riippuen. Helpoin tapa ostaa sesongin kasviksia onkin taulukkoihin luottamisen sijaan valita kaupasta sitä, mitä on tarjolla paljon ja mitä saa halvalla.

Jotta taulukko pysyisi jonkinlaisissa järjellisissä mitoissa, kotimaisia kasvihuoneessa viljeltäviä kasveja (esimerkiksi vihersalaatit, kurkut, tomaatit, yrtit, sienet jne) ei ole otettu mukaan talvikuukausien listaukseen, vaikka näitä löydätkin kaupan hyllyltä ympäri vuoden. Sen sijaan kalenteriin on merkattu varastointia kestäviä kotimaisia kasvislajeja (merkattu *:llä) sekä muutamia kasvisvalikoimaa täydentäviä sesongissa olevia tuontikasviksia. Kyseinen tuontikasvisten sesonkien listaus on tällä hetkellä erittäin vajaa (tulen päivittämään tätä lisää myöhemmin) ja se kattaa lähinnä trooppisempia hedelmiä, joita kotimaassa ei perinteisesti ilmastosyistä viljellä. Nykyään eri hedelmiä saa käytännössä marketeista ympäri vuoden, kysymys onkin enemmän siitä missä päin maailmaa kyseisen hedelmän satokausi mahtaa olla menossa (tätä tietoa ei ole toistaiseksi listattu kalenteriin).

Kala
Tähän sarakkeeseen on listattu pääasiallisesti kotimaisia kalalajeja niiden pyyntikausien mukaan. Viljeltyjä lajeja (kirjolohi, nieriä, siika) on lisäksi saatavilla ympäri vuoden, joten niitä ei ole lueteltu kalenterissa. Myös joitakin pyydettäviä lajeja, esimerkiksi silakkaa ja särkeä, on saatavilla lähes koko vuoden ajan, vaikka kalenteriin on merkattu vain paras sesonkikausi. Vaikka kalaa onkin suositeltavaa syödä 2-3 kertaa viikossa, on sitä ostettaessa hyvä miettiä seuraavia seikkoja sesongin ja saatavuuden lisäksi:
  • Vesistömme sisältävät ympäristömyrkkyjä, muun muassa elohopeaa, josta on haittaa useille elimistömme entsyymeille. Siksi ei ole suositeltavaa syödä luonnonvaraista lohta, taimenta, haukea, kuhaa, jne. useammin kuin kerran kuukaudessa. Muutenkin kannattaa suosia pieniä ravintoketjun alapään kaloja suurten petokalojen sijaan.
  • Osa pyydystettävistäkin kalalajeistamme on uhanalaisia. Itse en osta lainkaan esimerkiksi Itämeren lohta sen uhanalaisuuden vuoksi (vaikka sitä olisikin ajoittain saatavilla). Kannattaa tutustua WWF:n kalaoppaaseen, jossa on listattu ja luokiteltu suuri määrä sekä koti- että ulkomaisia kalalajeja sekä tietoa kalakantojen tilasta.
  • Suosi Marine Stewardship Council (MSC) -ympäristömerkittyjä kalatuotteita edistääksesi luonnonmukaista tuotantoa ja monimuotoisuuden säilyttämistä.
  • Älä osta tai pyydystä alimittaisia kaloja.
Listattujen kotimaisten kalalajien lisäksi kalenteri sisältää myös muutamia muista Pohjoismaista (yleensä Norjasta, Ruotsista) tuotavia äyriäisiä, esimerkkinä mainittakoon talvikuukausina sesongissa olevat sinisimpukat. Kotimaisia sinisimpukoita ei taasen suositella syötäväksi, sillä ne sisältävät huomattavia määriä sinilevä- sekä muita ympäristömyrkkyjä.

Riista
Tähän sarakkeeseen on listattu lähinnä kotimaamme yleisimpiä riistaeläimiä (lintuja ja nisäkkäitä) niiden metsästyskausien mukaan. Aivan kaikkia metsästettäviä ja syötäväksikin kelpaavia eläimiä ei ole listattu tähän kalenteriin, tarkka listaus löytyy Metsästäjäliiton sivuilta

Kotimaisia lihakarjaeläimiä (nauta, sika, siipikarja jne.) ei pääsääntöisesti ole listattu tähän kalenteriin, sillä niitä on saatavilla ympäri vuoden. Poikkeuksen tähän listaukseen tekee poro, jonka sesonki on loka-marraskuussa (tällöin poronlihaa on saatavilla tuoreena, muulloin vuodesta sitä saa vain pakastettuna tai jalostettuna). Lisäksi kalenterissa on annettu erikoismaininta karitsanlihalle, jonka sesonki on erityisesti syksyllä (keväällä syntyneet karitsat teurastetaan tällöin).
  


Koko vuoden kausiruokakalenteri

Kasvikset Kala Riista
Kotimaiset Tuonti
Viljelty (*=varastoitu)Luonnosta
Tammikuu
- herneet*, pavut*
 
- juurekset*(juuriselleri, lanttu, maa-artisokka, nauris, peruna, porkkana,  punajuuri, sipuli)

- kaalit* (kerä-,  kiinan-,
puna-, ruusu-, savoijinkaali)
 
- kasvata omia ituja
- (viime kesänä ja syksynä pakastetut ja säilötyt villiyrtit / marjat / sienet)- appelsiini
- avokado
- granaattiomena
- greippi
- kiivi
- klementiini
- persimoni 
- päärynä
- sitruuna
- veriappelsiini
- hauki
- kuha
- made
- muikku
- sinisimpukat
- fasaani
- (riekko)

- kauris
- metsäjänis, villikani
- peura
- villisika

Helmikuu
- herneet*, pavut*

- juurekset*(juuriselleri, lanttu, maa-artisokka, nauris, peruna, porkkana,  punajuuri, sipuli)

- kaalit* (kerä-,  kiinan-,
puna-,  savoijinkaali)
 
- kasvata omia ituja
- (viime kesänä ja syksynä pakastetut ja säilötyt villiyrtit / marjat / sienet)- appelsiini
- avokado
- granaattiomena
- greippi
- kiivi
- klementiini
- mango
- persimoni
- sitruuna
- veriappelsiini
- hauki
- made 
- muikku
- sinisimpukat
- fasaani
- (riekko)

- metsäjänis, villikani
- villisika

Maaliskuu
- herneet*, pavut*
 
- juurekset* (juuriselleri, lanttu, peruna, porkkana,  punajuuri, sipuli)

- kaalit* (kerä-,
puna-,  savoijinkaali)
 
- kasvata omia ituja
- (viime kesänä ja syksynä pakastetut ja säilötyt villiyrtit / marjat / sienet)- (appelsiini)
- avokado 
- granaattiomena
- greippi
- kiivi
- klementiini 
- latva-artisokka
- sitruuna
- (veriappelsiini)
- hauki
- made 
- muikku
- sinisimpukat
- (riekko)

- villikani

Huhtikuu
- herneet*, pavut*

- juurekset*(juuriselleri, lanttu, peruna,  porkkana,  punajuuri, sipuli)

- kaalit* (kerä-,
punakaali)
 
- kasvata omia ituja ja yrttejä
- (viime kesänä ja syksynä pakastetut ja säilötyt villiyrtit / marjat / sienet)

- koivunmahla
- (appelsiini)
- avokado
- greippi 
- kiivi
- kukkakaali
- latva-artisokka
- munakoiso
- parsa
- varsiselleri
- ahven
- hauki
- kuha
- kuore
- lahna
- (muikku)
- sinisimpukat
- särki 
- säyne
- (taimen)
-

Toukokuu 
- keräkaali (varhais)
- kiinankaali (varhais)
- (parsa)
- raparperi
- retiisi
- ruohosipuli

- juurekset* (lanttu, peruna,  porkkana,  sipuli)

- kasvata omia ituja ja yrttejä
- huhtasienet, korvasieni

- villiyrtit (esim. nokkonen, kuusenkerkkä, voikukka)

- koivunmahla

- käytä loput
viime kesänä ja syksynä pakastetut ja säilötyt villiyrtit / marjat / sienet
- (appelsiini) 
- greippi
- (kirsikka)
- kukkakaali
- (luumu)
- melonit 
- munakoiso
- paprika 
- parsa 
- parsakaali
- varsiselleri
- ahven
- hauki
- kuha
- kuore
- lahna
- lohi
- siika
- särki
- säyne
- taimen
- (kauris)

Kesäkuu
- keräkaali
- kiinankaali
- kurkku
- mansikka
- (nauris)
- paprika
- parsa
- peruna (varhais)
- pinaatti
- raparperi
- retiisi 
- salaatit
- sipuli  
- sokeriherne
- yrtit
- huhtasienet, korvasieni, (herkkutatti, keltavahvero)

- villiyrtit (esim. kuusenkerkkä, villiyrttien lehdet)
- aprikoosi
- kirsikka
- luumu 
- melonit
- nektariini
- persikka

- (ahven)
- kuha
- lahna
- lohi 
- siika
- säyne
- taimen
- (kauris)
- villisika

Heinäkuu
- avomaakurkku
- herne
- karviainen
- keräkaali
- kesäkurpitsa
- kiinankaali
- kirsikka
- kukkakaali
- kurkku
- lehtiselleri
- mansikka
- (mustaherukka)
- (nauris)
- paprika
- parsakaali
- (pavut)
- peruna
- (pinaatti)
- porkkana
- (punaherukka)
- punajuuri
- salaatit
- salaattisipuli
- sipuli 
- tomaatti
- yrtit
- ahomansikka, hilla, mesimarja, mustikka

- herkkutatti, kantarelli, punikkitatti, voitatti

- villiyrtit (kukinnot)
- aprikoosi
- kirsikka
- luumu
- melonit
- nektariini
- persikka
- viinirypäleet
- kampela
- lohi 
- (rapu)
- siika
- taimen
- villisika

Elokuu
- avomaakurkku
- herne
- juuriselleri
- keräkaali
- kesäkurpitsa
- karhunvatukka
- karviainen
- kiinankaali
- kirsikka
- kukkakaali
- kurkku
- kyssäkaali
- lanttu
- lehtiselleri
- mustaherukka
- nauris
- omena
- palsternakka
- paprika 
- parsakaali
- pavut
- peruna
- porkkana
- punaherukka
- punajuuri 
- punakaali
- purjosipuli
- päärynä
- salaatit 
- salaattisipuli
- savoijinkaali
- sipuli 
- tomaatti
- hilla, mesimarja, mustikka, puolukka, vadelma, variksenmarja

- haperot, herkkutatti, kangastatti, kantarelli, keltavahvero, mustatorvisieni, punikkitatti, rouskut, tuoksuvalmuska, voitatti
- kirsikka
- luumu
- melonit
- nektariini
- persikka
- päärynä
- viikuna
- viinirypäleet
- kampela
- kilohaili
- (muikku)
- nahkiainen
- rapu
- siika 
- taimen
- (hanhi)
- (kyyhky)
- (sorsa, tavi)

- villisika

Syyskuu
- avomaakurkku
- chilit
- juuriselleri
- keräkaali
- karhunvatukka
- karpalo
- kiinankaali
- kukkakaali
- kurkku
- kyssäkaali
- maa-artisokka
- nauris
- lanttu
- lehtiselleri
- luumu
- omena
- palsternakka
- paprika
- parsakaali
- pavut
- peruna
- porkkana
- punajuuri
- punakaali
- purjo
- päärynä
- ruusukaali
- salaatit
- salaattisipuli
- savoijinkaali
- sipuli 
- tomaatti
- karpalo, pihlajanmarja, puolukka, 
tyrnimarja, vadelma, variksenmarja

- haperot, herkkutatti, kangastatti, kantarelli, mustatorvisieni, punikkitatti, rouskut, suppilovahvero, tuoksuvalmuska, voitatti
- greippi
- kurpitsa
- luumu
- melonit
- nektariini
- persikka
- päärynä
- verigreippi 
- viikuna
- viinirypäleet
- ahven
- kampela
- kilohaili
- kuha
- lohi
- muikku 
- nahkiainen
- rapu
- siika
- silakka
- (sinisimpukat)
- säyne
- taimen
- fasaani
- hanhi 
- kyyhky
- metso
- pyy, peltopyy
- riekko
- sorsa, tavi
- teeri

- (hirvi)
- kauris
- metsäjänis, villikani
- (peura)
- villisika

Lokakuu
- juuriselleri
- kukkakaali
- lanttu
- lehtiselleri
- nauris
- omena
- parsakaali
- purjo
- ruusukaali
- salaatit
- salaattisipuli
- tomaatti

- juurekset* (maa-artisokka, palsternakka, peruna, porkkana, punajuuri, sipuli)

- kaalit* (kerä-, kiinan-, kyssä-, puna-, savoijinkaali)
- karpalo, puolukka, tyrnimarja, variksenmarja

- mustatorvisieni, suppilovahvero, voitatti
- avokado
- greippi
- kurpitsa
- luumu
- melonit
- persimoni
- päärynä 
- satsuma
- verigreippi
- viikuna
- viinirypäleet
- ahven
- hauki
- kampela
- kilohaili
- kuha
- lohi
- muikku
- nahkiainen
- siika
- silakka
- sinisimpukat
- taimen
- fasaani
- hanhi 
- kyyhky
- metso
- pyy, peltopyy
- (riekko)
- sorsa, tavi
- teeri

- hirvi
- kauris
- metsäjänis, villikani 
- peura
- villisika

- karitsa

- poro

Marraskuu
- lanttu
- lehtiselleri
- omena*
- parsakaali
- purjosipuli
- ruusukaali
- salaattisipuli

- juurekset* (juuriselleri, nauris, maa-artisokka, palsternakka, peruna, porkkana, punajuuri, sipuli)

- kaalit* (kerä-, kiinan-, kyssä-, puna-, savoijinkaali)
- karpalo

- suppilovahvero
- avokado
- kurpitsa
- persimoni
- päärynä
- satsuma
- hauki
- kilohaili
- kuha
- (made) 
- muikku
- siika
- silakka
- sinisimpukat
- fasaani
- hanhi
- (riekko)
- sorsa, tavi

- hirvi
- kauris
- metsäjänis, villikani
- peura
- villisika

- poro

Joulukuu
- lanttu
- omena*
- purjosipuli

- herneet*, pavut*

- juurekset* (juuriselleri, maa-artisokka, nauris, palsternakka, peruna, porkkana, punajuuri, sipuli)

- kaalit* (kerä-, kiinan-, kyssä-, ruusu-, puna-, savoijinkaali)
- (viime kesänä ja syksynä pakastetut ja säilötyt villiyrtit / marjat / sienet) - appelsiini
- granaattiomena
- greippi
- klementiini
- kurpitsa
- persimoni
- päärynä
- sitruuna



- hauki
- kilohaili
- kuha 
- made
- sinisimpukat
- fasaani
- (hanhi)
- (riekko)
- (sorsa, tavi)

- hirvi
- kauris
- metsäjänis, villikani
- peura
- villisika



Jatkokehitysideat

Tämä kalenteri on koottu suurimmaksi osaksi joulukuussa 2013. Kuten aiemmin mainittiin, aikomukseni on kehittää sekä päivittää kausiruokakalenteria aina mahdollisuuksien mukaan. Pyrin
  • korjaamaan mahdolliset virheet,
  • lisäämään taulukkoon ruoka-aineita sitä mukaan, kun tietämys karttuu,
  • lisäämään "Kasvikset"-sarakkeeseen mahdollisesti tietoa siitä, onko kyseinen kotimainen kasvis pelto- vai kasvihuoneviljelty. Tässä tapauksessa saatan lisätä kasvihuoneviljeltyjä kotimaisia kasviksia taulukkoon enemmän myös talvikuukausille.
  • lisäämään "Kasvikset"-sarakkeeseen tietoa siitä, missä päin maailmaa merkatut tuotikasvikset ovat kyseisenä aikana sesongissa. Pyrin jatkossa painottamaan tuontikasviksia enimmäkseen eurooppalaisiin kasviksiin.


Lähteet

10 kommenttia:

  1. Tää on ihan huikee listaus! Kiitos tästä!! :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitti Timo. :) Paljonhan tuossa olisi varmasti vielä täydennettävää, mutta onpahan ainakin jonkinlainen perusrunko kasassa.

      Poista
  2. Ihanaa, että joku on jaksanut tällaisen värkätä! Jos pienen toiveen vielä saa esittää, niin olisi huippua jos jokaisen kuukauden jälkeen olisi muutama reseptivinkki joissa hyödynnetään kauden kasviksia, kuten tuossa tammikuun jälkeen :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos loistavasta vinkistä Yoana! :) Minäpä yritän ehtiä väsätä tuommoisen reseptivinkkilistan tuohon kalenteriin vaikka tässä tammikuun aikana...

      Poista
  3. Ihan järjettömän hieno ja perusteellinen listaus, arvostan! Kiitos siis tästä, laitan ylös (:
    - Milja (http://myyt-ti.blogspot.fi/)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos Milja! Tein tämän sivun tosiaan lähtöjään aivan itseäni ja tuttaviani varten, pari vuotta sitten blogia perustaessani kun en löytänyt mistään selkeää ja riittävän kattavaa listausta näistä sesongeista. Onneksi ajat ovat muuttuneet, ja vastaavia kalentereita löytyy jo muitakin, mm. ihan ruokakauppaketjujen sivuilta. Pohjoismainen satokausikalenterikin on nykyään paljon tunnetumpi ja sen sisältö on kehittynyt hyvin. Jatkan kuitenkin tämänkin kalenterin ylläpitoa ja satunnaista päivittämistä, pysyypä itselläkin nämä sesongit paremmin muistissa. :)

      Poista
  4. Vastaukset
    1. :) Kiitos kommentista ja mukava, jos oli hyötyä.

      Poista
  5. Kiitos, tämä säästää aikaa ja voi keskittyä olennaiseen :) joskus on ruokalehdissä tai palstoilla paljonko tulee annokselle hintaa, perustuu varmaan juuri sesonkituotteden hintaan. Onkohan netissä tällaista "arkistoa", mistä voisi saada keskimääräisiä hintoja?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos kommentista. :) Enpä ole valitettavasti törmännyt kattavaan hinta-arkistoon ainakaan kuluttajan näkökulmasta.

      Tuottajahinnoista löytyy jonkinlaisia tilastoja, esimerkiksi
      - http://www.kasvistieto.fi/ kotimaisille kasviksille, - http://stat.luke.fi/kalan-tuottajahinta-2015_fi kalan tuottajahinnoille.

      Poista

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...