keskiviikko 23. heinäkuuta 2014

Pehmeät perunagnocchit parsakaalilla ja salviavoilla

Minulla on pitkään ollut pahoja ennakkoluuloja perunagnoccheja kohtaan. Olen muutamaan kertaan saanut ravintoloissa todella mauttomia, suhteellisen isokokoisia ja omaan makuuni liian tiiviitä gnoccheja, joista on hyvä makuelämys ollut kyllä kaukana. Koska olen kuitenkin useasta lähteestä kuullut perunagnocchien olevan oikeasti maukkaita, päätin tarttua härkää sarvista ja ryhtyä kumoamaan ennakkokäsityksiäni valmistamalla perunagnoccheja itse ensimmäistä kertaa elämässäni. Inspiraationa ja reseptin lähteenä toimi viime kevään "Lantliv mat & vin"-lehti, jonka salviavoin kera tarjotut gnocchit muistuttivat lehden kuvan perusteella pehmeitä "perunatyynyjä". Gnocchien rustiikkinen ulkomuoto ei lähtökohtaisesti vastannut käsitystäni pienistä italialaisista simpukanmuotoisista palleroista, mutta päädyin silti kokeilemaan kyseistä ohjetta näin ensimmäisenä gnocchintekoharjoituksena. Gnocchien rakenteesta tulikin mukavan pehmeä, ja pidin lopputuloksesta huomattavasti enenmmän kuin aiemmin syömistäni gnocchianoksista. Ensi kerralla ryhdyn sitten opettelemaan gnocchien "oikeaoppisempaa" muotoilua ja aion kokeilla myös gnocchien paistamista ennen tarjoilua, rapea paistopinta sopisi varmasti äärimmäisen hyvin näihin perunapalleroihin.


Ainekset (4-6:lle)

Perunagnocchit

  • 1 kg jauhoisia perunoita
  • 2 kananmunaa
  • 1 tl suolaa
  • 1 tl kuivattua salviaa
  • 1 tl kuivattua oreganoa 
  • 3,5 dl vehnäjauhoja

Paahdettu parsakaali

  • 400 g parsakaalia
  • 1-2 rkl oliiviöljyä
  • suolaa
  • mustapippuria myllystä

Salviavoikastike

  • 100 g voita
  • 0,5 purkkia tuoretta salviaa hienonnettuna
  • 0,5 sitruunan kuori ja mehu

Lisäksi

  • 4 rkl pekaanipähkinöitä

Valmista gnocchit. Keitä perunat kypsiksi suolatussa vedessä. Kuori perunat tarvittaessa ja soseuta ne perunasurvimella tai -prässillä perunoiden ollessa vielä kuumia. Vispaa kananmunan rakenne rikki ja lisää se perunoiden joukkoon yhdessä suolan sekä yrttien kanssa. Sekoita taikinaan vähitellen myös vehnäjauhot samalla kädellä vaivaten, kunnes saat tasaista ja muotoiltavaa mutta suhteellisen pehmeää taikinaa. Muotoile taikinasta jauhotetulla alustalla muutamassa erässä sormenpaksuisia (halkaisija ~2 cm) tankoja ja viipaloi tangot noin 1,5 cm:n paloiksi. Paina gnocchien leikkauspintoja kevyesti haarukan kuperalla puolella, jolloin saat niihin raitakuvion. Nostele gnocchit jauhotetun leivinpaperin päälle odottamaan kypsennystä.

Valmista paahdettu parsakaali. Huuhtele parsakaali, pilko sen nuput suupalan kokoisiin osiin ja laita palaset uunivuokaan. Pirskottele päälle oliiviöljyä ja mausta parsakaalit suolalla sekä mustapippurilla. Paahda 225-asteisessa uunissa noin 10 minuuttia.

Kypsennä gnocchit parsakaalien paahtuessa. Kuumenna kattilassa keitinvettä kiehuvaksi ja mausta vesi suolalla. Keitä gnocchit kypsiksi muutamassa erässä, noin 1-2 minuuttia kerrallaan. Kypsät gnocchit nousevat veden pinnalle. Nosta kypsät gnocchit reikäkauhalla öljyllä siveltyyn laakeaan astiaan.

Huuhtele ja hienonna salvia. Raasta sitruunankuori kulhoon ja purista sen joukkoon myös sitruunamehu. Rouhi pekaanipähkinöitä hieman pienemmiksi. Sulata voi paistokasarissa ja paahda sitä, kunnes saat voihin hieman ruskean sävyn sekä pähkinäisen tuoksun. Nosta kasari hellalta ja lisää voin joukkoon hienonnettu salvia. Kaada voi sitruunamehun joukkoon ja sekoita tasaiseksi. Sekoita salviavoikastike gnocchien joukkoon ja tarjoile gnocchit paahdetun parsakaalin sekä pekaanipähkinärouheen kera.


Reseptin alkuperä: "Lantliv mat & vin" (1/2014)-lehti + omat muokkaukset.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...