lauantai 26. heinäkuuta 2014

Mustikkahyve

Tämän kesän marjasato kypsyy kovaa vauhtia metsissä, ja meikäläisellä on pakastimessa vaikka kuinka paljon viime vuoden marjoja vielä käyttämättä. Eikun siis urakoimaan ja marjapiirakan valmistukseen. Mustikkahyveeksi kutsuttu marenkipäällysteinen mustikkapiirakka murutaikinapohjalla sekä hieman valuvalla mustikkatäytteellä on suosikkimustikkapiirakkani. Tämä makea ja marjaisa piirakka maistuu erityisen hyvältä vaniljakastikkeen kera nautittuna.


Ainekset

Pohja
  • 100 g voita
  • 1 dl sokeria
  • 2 kananmunan keltuaista
  • 2,5 dl vehnäjauhoja
  • 1 tl leivinjauhetta
  • pieni ripaus suolaa
Täyte
  • 500 g mustikoita
  • 0,75 dl sokeria
  • 0,5 tl kuivattua minttua
  • 2 rkl perunajauhoja
  • 0,5 dl vettä
Marenki
  • 4 kananmunan valkuaista
  • 1 dl sokeria

Kuutioi voi kulhoon ja anna sen lämmetä huoneenlämmössä noin puoli tuntia. Laita kulhoon myös sokeri ja vatkaa seos vaahdoksi. Lisää vaahdon joukkoon yksitellen kananmunan keltuaiset ja vatkaa tasaiseksi. Sekoita kuivat aineet keskenään, kääntele ne voiseoksen joukkoon ja sekoita tasaiseksi taikinaksi. Taputtele taikina piirakkavuoan pohjalle (itse käytin 19x28 cm kokoista piirakkavuokaa) ja nosta vuoka hetkeksi jääkaappiin.

Laita uuni lämpenemään 200 asteeseen. Mittaa mustikat sekä sokeri kattilaan ja keitä mustikoita noin 15 minuuttia. Lisää mustikoiden joukkoon kuivattu minttu. Sekoita perunajauhot veden joukkoon ja lisää seos kattilaan pitkänä nauhana koko ajan sekoittaen. Tuloksena pitäisi olla tiivistä mustikkakiisseliä. Kiisselin sijaan mustikat voi keittää myös hilloksi, korvaa tällöin perunajauhot sekä sokeri hillosokerilla.

Levitä mustikkatäyte vuokaan murotaikinan päälle. Paista piirakkaa 200-asteisessa uunissa alimmalla tasolla 15 minuuttia.

Piirakan paistuessa valmista marenki. Vaahdota valkuaiset kovaksi vaahdoksi ja lisää vatkaamisen aikana vaahtoon sokeri pienissä erissä. Siirrä vaahto pursotinpussiin ja pursota haluamasi malliset marenkikoristeet piirakan pinnalle. Sammuta uunin ylävastus (käytä vain alavastusta) ja jatka piirakan kypsentämistä vielä noin 10 minuuttia, kunnes marenkien huiput ovat saaneet hieman väriä. Anna piirakan jäähtyä hieman ennen tarjoilua.


Reseptin alkuperä: Opin tämän mustikkapiirakan valmistuksen ystävältäni, joka puolestaan otti alkuperäisen ohjeen Pirkasta. Ensimmäisen piirakan maku oli hurmaava, mutta täyte oli tällöin liian juokseva, joten päädyin jatkossa keittämään mustikat hilloksi tai kiisseliksi ennen piirakan paistoa.

9 kommenttia:

  1. Tekisi mieli tehdä tätä, mutta en ehkä voi. Sinä kun olet pursottanut niin mielettömän kauniit huippuset tuohon, enkä tunne pystyväni samaan. Jos sen marengin vain levittelisi pinnalle...?

    VastaaPoista
  2. Voi mikä ihana kakku!!! Tämä menee kyllä ehdottomasti testaukseen, kunhan vaan maltan käydä poimimassa piirakan verran mustikoita.... :)

    VastaaPoista
  3. @Campasimpukka: Kiitos. :) Simppeliä mutta tosi hyvää.

    @Kotiharmi Kokkaa: Heh, höpsistä, saat varmasti aikaan tosi hienon piirakan. :) Marengin voi tietty levitellä paistoksen pinnalle, sen voi pursotella vaikka raidoiksi, ihan mikä vaan miellyttää omaa silmää.

    @Nanne: Suosittelen kyllä kokeilemaan, tämä piirakka maistuu ainakin minulle. Nythän se alkaa olla mustikka-aikakin parhaimmillaan. :)

    VastaaPoista
  4. Kas tässäpä vastaus kysymykseeni: mitä tehdä työpaikan kahvihuoneeseen kesäpestin päättyessä. Ihanan kuuloinen resepti! Sateitakin on nyt tullut mukavasti, joten mustikat ovat varmasti mehevöityneet kummasti!

    VastaaPoista
  5. Ooh, tämä kuulostaa aivan ihanalta! Viikonloppuna on tarkoitus mennä metsään katsastamaan mustikkatilanne. Ehdottomasti täytyy tätä jossain vaiheessa kokeilla.

    VastaaPoista
  6. @Helmi: Kiitos! Onneksi niitä mustikoita taitaa tosiaan tulla jonkin verran Oulunkin korkeudelle tänä vuonna. Vaikka itsellä tosin on pakkasessa vielä niitä viime vuoden pussukoitakin...

    @Anu Lahti: Kiitos! Marjaonnea mustikkametsään, toivottavasti löydät hyvät marja-apajat. :)

    VastaaPoista
  7. Voi mitä herkkua ja niin upean näköinen piirakka!
    Ohje talteen ja testiin! =)

    VastaaPoista
  8. Kiitos Kirsi. :) Sokerin määrää voi muuten halutessaan vähentää, tuolla määrällä piirakasta tulee suhteellisen makea.

    VastaaPoista

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...