Tsatsiki on kreikkalaisen keittiön helmiä, joka syntyy myös kotikeittiössä käden käänteessä. Kreikassa käydässäni söin tätä herkkua yleensä kylmänä alkupalana leivän kera, mutta tsatsiki sopii erinomaisesti myös muiden välimerellisten ruokien tai vaikka salaattien höysteeksi.
Ainekset (~6:lle)
- 1 (~300 g) kurkku
- 1 tl suolaa
- 400-500 g kreikkalaista (tai turkkilaista) jogurttia
- 2-3 valkosipulinkynttä
- 3 rkl oliiviöljyä
- 0,5-1 rkl juoksevaa hunajaa
- mustapippuria myllystä
- (~2-3 rkl tuoreita yrttejä hienonnettuna, esim. minttua, tilliä, persiljaa)
Pese kurkku, poista siitä siemenet ja raasta karkeaksi raasteeksi. Laita raaste siivilään ja ripottele sen joukkoon suola. Itketä kurkkua noin 10 minuuttia ja puristele siitä pois kaikki irtoava neste.
Laita jogurtti sekä kurkkuraaste kulhoon ja purista joukkoon kuoritut valkosipulinkynnet. Lisää jogurtin joukkoon vielä oliiviöljy, hunaja sekä mustapippuri. Sekoita ja tarkista maku, lisää tarvittaessa suolaa tai muita mausteita. Tsatsikin joukkoon voi lisätä halutessaan myös hienonnettuja tuoreita yrttejä.
Reseptin alkuperä: Ei mitään erityistä lähdettä, tsatsiki syntyy nykyään aika "näppituntumalla". Valion resepti näyttäisi olevan aika samankaltainen tämän postauksen ohjeen kanssa, olisinkohan aikoinani tsekkaillut reseptiä sieltä suunnalta...
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti