sunnuntai 13. heinäkuuta 2014

Kantarellikeitto

Täällä Oulun korkeudella kantarellit eivät kuulu metsän sienisatokauden vakioantimiin, ja itselläni nämä herkkupalat tuleekin ostettua yleisimmin torilta tai marketista. Yleensä olen kesäisin malttanut odottaa kotimaisen kantarellisadon ilmaantumista kasvistiskeille, mutta tänä vuonna kärsimättömyys vei voiton ja kauppareissulla matkaani tarttuikin maistiaisiksi virolainen kantarellipaketti. Illalliseksi sienistä valmistui simppeli kantarellikeitto, jossa herkulliset tuoreet kantarellit kohtasivat kermaisessa liemessä maukkaita juureksia sekä tuoreita yrttejä. Lopputuloksesta tuli kyllä oikein maistuva, söin kerralla pari täyttä lautasellista.


Ainekset (4:lle)
  • 250 g tuoreita kantarelleja
  • 1 iso sipuli
  • 0,5 purjosipuli
  • 2 valkosipulinkynttä
  • 2 porkkanaa
  • ~50 g mukulaselleriä
  • 2 rkl voita
  • suolaa
  • mustapippuria myllystä
  • 6-7 dl kasvislientä
  • (hieman maizenaa)
  • 1,5 dl kuohukermaa (tai ruokakermaa)
  • 2 rkl tuoretta persiljaa silputtuna
  • 1 rkl tuoretta timjamia silputtuna

Puhdista sienet ja lohko ne tarvittaessa suupalan kokoisiksi palasiksi. Kuori sipuli ja viipaloi se sekä purjo ohuiksi viipaleiksi. Kuori ja hienonna valkosipulinkynnet, kuori porkkanat sekä selleri ja viipaloi ne ohuiksi suikaleiksi.

Kuumenna voi suurehkossa kattilassa ja paista sipuleita, porkkanoita sekä selleriä voissa parisen minuuttia. Lisää joukkoon sienet ja jatka paistamista vielä hetken aikaa. Mausta kasvikset suolalla sekä mustapippurilla ja lisää kattilaan kasvisliemi. Keitä keittoa miedolla lämmöllä kannen alla noin 10 minuuttia. 

Jos keitto tuntuu liian juoksevalta, voit suurustaa sitä pienellä määrällä maizenaa. Sekoita keiton joukkoon lopuksi kerma sekä hienonnetut yrtit. Tarkista maku ja lisää suolaa sekä mustapippuria tarvittaessa. Tarjoa keitto hyvän leivän kera.



Reseptin alkuperä: Alunperin ohje on Pirkasta + pientä omaa muokkailua.

8 kommenttia:

  1. Kantarellikeitto on ihanaa, mutta vielä enemmän odotan suppilovahveroiden saapumista torikojuihin ja kauppaan. Olen tykästynyt niihin vielä enemmän.

    VastaaPoista
  2. Joo, suppikset on kans herkkua. :) Pitäisiköhän sitä tehdä loppukesästä oikein sienimatka hieman etelämmäs, pääsisi itsekin keräämään noita vahveroita.

    VastaaPoista
  3. Ah, sieniä! Herkullisen näköinen keitto.
    Lähden tulevana viikonloppuna Länsi-Suomeen maalle ja toivon pääseväni sienimetsään...

    VastaaPoista
  4. Oi kun kiva, kovasti onnea sienten metsästykseen, toivottavasti pääset sienimetsään ja saat kunnon saaliin. :)

    VastaaPoista
  5. Nam, nyt iski himo! Pakko kyllä piipahtaa huomenna torin kautta. (:

    VastaaPoista
  6. Minullakin himottaisi lähteä ostamaan toinen paketti, on ne tuoreet sienet vaan niin hyviä. :)

    VastaaPoista
  7. Oih, mitä herkkua... Tästä tuli sellainen "pakko saada kanttarelleja"-päähänpintyymä. ;)

    VastaaPoista
  8. Tiedän tunteen, sama iski meikäläiseenkin tosiaan sunnuntaina kauppareissulla. :-D

    VastaaPoista

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...