sunnuntai 6. heinäkuuta 2014

Särkipyörykät, paistetut pavut ja sitruunamajoneesi

Puolisoni kävi eilen kaverinsa kanssa mato-ongella ja kiikutti minulle saaliinaan huimat 7 särkeä sekä yhden pienikokoisen ahvenen, tilaten samalla tämän päivän ateriaksi särkipyöryköitä. Haasteeseen oli toki tartuttava, ja päätin valmistaa särjistä ensin murekkeen ja muotoilla sen pieniksi leivitetyiksi pyöryköiksi, jotka sitten friteerattaisiin rypsiöljyssä. Lyhyen reseptisurffailun jälkeen sunnuntaiaamuni alkoikin särkien fileerausharjoituksella. Poistin siis kaloista päät, evät, paksut selkäruodot sekä nahat. En ole aiemmin itse juuri fileerannut pieniä kaloja, ja pari kalaa päätyikin tästä syystä lähinnä hakkelukseksi, mikä nyt ei suuremmin mureketta tehtäessä haittaakaan. Onneksi käytössäni oli todella hyvä ja ohutteräinen fileointiveitsi, muuten koko urakka olisi jäänyt varmasti täysin ajatuksen tasolle. Harjoitus kannatti, ja sain aikaiseksi jopa muutaman ihan nätin ja tasaisen pienen särkifileen. Sen ainokaisen pikkuahvenen fileointi särkien jälkeen onnistui jo lähes naurettavan helposti. Hävikkiä kuitenkin syntyi, sillä perattujen kalojen paino ennen fileointia oli reilu 400 grammaa, ja urakkani jälkeen käyttökelpoisen kalan määrä oli vähentynyt vajaaseen 200 grammaan, jonka arvioin kuitenkin vielä riittävän pienen pyörykkäsatsin tekoon.

Maustoin murekemassaa suhteellisen monipuolisesti mm. sipulilla, sitruunalla sekä kapriksilla, sillä ajattelin särjen olevan itsessään hieman mauttoman makuista. Särkipyöryköiden seuraksi valmistin kapriksilla sekä retiiseillä maustettuja paistettuja tankopapuja sekä sitruunamajoneesia. Lopputulos oli ainakin minulle mieleinen. Pyöryköistä tuli ihan oikeasti maukkaita ja ainakin omaan silmään ihan nättejäkin, eikä ruotoja tuntunut lopputuloksessa ollenkaan. Myös särkipyöryköiden rakenne oli rapean kuoren alla sopivan kuohkea, pelkäsin aluksi hieman liian tiivistä rakennetta. Vaikka pieni kalamassan määrä tekovaiheessa epäilyttikin, sai tuostakin kalamäärästä lisukkeiden kera ihan kunnollisen aterian kahdelle (skaalasin alla olevan reseptin tosin hieman isommalle kalasaaliille).


Ainekset (4:lle)

Särkipyörykät (~40 pientä pyörykkää)

  • ~400 g särkifileitä
  • 1 dl kermaa
  • 0,4 dl korppujauhoja
  • 1 rkl kapriksia 
  • 1 iso tai 2 pientä sipulia
  • 1-2 valkosipulinkynttä
  • 1 rkl oliiviöljyä
  • 1 kananmuna
  • 1 tl suolaa
  • mustapippuria myllystä
  • ripaus valkopippuria
  • 1 pienen sitruunan kuori raastettuna
  • 2 rkl ruohosipulia ja/tai persiljaa hienonnettuna
  • ~2 dl pankojauhoja (tai korppujauhoja)
  • Paistamiseen: ~5 dl rypsiöljyä
  • Lisäksi: sitruunamajoneesia

    Paistetut pavut kapriksilla

    • 400 g tankopapuja
    • suolaa
    • 2 rkl oliiviöljyä
    • mustapippuria myllystä
    • 2 rkl kapriksia
    • ~5 retiisiä
    • sitruunamajoneesia
    • ~2 rkl ruohosipulia hienonnettuna

    Valmista ensin kalamurekemassa. Laita kerma sekä korppujauhot kulhoon ja anna korppujauhojen turvota hetki. Kuori ja hienonna sipuli sekä valkosipulinkynnet pieneksi silpuksi ja kuullota sipulisilppua oliiviöljyssä keskilämmöllä noin 5 minuutin ajan. Hienonna kalafileet sekä kaprikset sauva- tai tehosekoittimella tasaiseksi kiinteäksi massaksi. Lisää kalamassan joukkoon korppujauhoseos, kuullotetut sipulit, kananmuna, suola, pippurit, hienoksi raastettu sitruunankuori sekä hienonnetut yrtit. Sekoita huolellisesti tasaiseksi murekemassaksi ja laita jääkaappiin vetäytymään noin puoleksi tunniksi.

    Taikinan vetäytyessä valmista sitruunamajoneesi sekä papulisäke. Huuhtele pavut ja leikkaa niiden päät tasaisiksi. Jos käytät tuoreita papuja, keitä niitä suolatussa kienuvassa vedessä noin 3 minuuttia. Kuumenna oliiviöljy pannussa ja paista papuja tarvittaessa pienissä erissä muutaman minuutin ajan, jotta pavut kypsyvät ja saavat hieman pintaväriä. Mausta pavut suolalla ja mustapippurilla. Siirrä paistetut pavut syrjään ja paista myös kapriksia pari minuuttia. Kumoa kaprikset papujen päälle ja pidä lisäke lämpimänä esimerkiksi uunissa. Ennen tarjoilua, hienonna papujen päälle muutama retiisi, ripottele päälle hieman sitruunamajoneesilla ja viimeistele lisuke vielä hienonnetulla ruohosipulilla.

    Muotoile kalamurekemassasta käsin pieniä tasakokoisia pyöryköitä ja pyörittele pallot pankojauhoissa. Kuumenna rypsiöljy kasarissa tai kattilassa 170-180 asteiseksi ja paista pyöryköitä pienissä erissä ~3 minuutin ajan, kunnes ne ovat kypsiä ja saaneet kivasti väriä. Tarjoile pyörykät esimerkiksi sitruunamajoneesin sekä papulisäkkeen kera.



    Reseptin alkuperä: En noudattanut särkipyöryköiden kohdalla mitään yhtä reseptiä, vaan hain inspiraatiota mm. "Maukasta"- ja "The candy man can"-blogien haukipihvi- sekä -pyörykkäohjeista, sekä täältä ja täältä löytyneistä särkiaiheisista resepteistä.

    Gluteenittoman version pyöryköistä saa vaihtamalla korppujauhot gluteenittomiin korppujauhoihin ja pankojauhot vaikka maissijauhoihin.

    4 kommenttia:

    1. Särkeä nousisi mökiltä vaikka kuinka paljon, kiva saada ideoita mitä niistä tehdä. :)

      VastaaPoista
    2. Kylläpä se yleisin kalansaalis tahtoo itselläkin olla tuo särki, sen harvan kerran kun ongelle olen lähtenyt. :)

      VastaaPoista
    3. Kivannäköisiä palleroita! Särkikin taipuu näemmä vaikka mihin :)

      VastaaPoista
    4. Tosiaan kun saa sen ruoto-ongelman ratkaistua, niin näyttää tuostakin kalasta syntyvän ihan kelpo ruokaa. :)

      VastaaPoista

    Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...