perjantai 11. heinäkuuta 2014

Vihreä vuohenjuusto-vihannespiirakka

Valmistin tänään iltapalaksi terveellisen näköisen ja makuisen vihreän vihannespiirakan, joka kätki vihreiden kasvisten alle myös vuohenjuustoista pinaattitäytettä.


Ainekset (6:lle)

Piirakkapohja

  • 250 g vehnäjauhoja
  • 0,5 tl suolaa
  • 1 tl kuivattua rakuunaa
  • 125 g voita
  • ~3 rkl jääkylmää vettä 

Täyte
  •  ~350 g tuoretta pinaattia
  • 1 nippu (5-6 kpl) tuoreita pikkusipuleita (juuriosa ja pätkä vartta)
  • 2 porkkanaa
  • ~5 cm pätkä purjosipulia
  • 6 vihreää parsatankoa
  • 100 g öljyyn säilöttyjä artisokansydämiä
  • 200 g herneitä (tuoreita tai pakasteesta)
  • ~3 rkl vettä 
  • 50 g isoja esikeitettyjä valkoisia papuja
  • 3-4 rkl oliiviöljyä
  • 250 g vuohentuorejuustoa
  • 0,5 pienen sitruunan mehu  
  • suolaa
  • mustapippuria myllystä
  • 1-2 rkl tuoretta persiljaa

Valmista piirakkataikina. Mittaa jauhot, suola, sekä rakuuna kulhoon ja pilko joukoon voi. Nypi voi sormin huolellisesti jauhojen joukkoon. Lisää lopuksi taikinaan jääkylmä vesi ja sekoita kiinteäksi taikinapalloksi. Laita taikina jääkaappiin tekeytymään noin 30 minuutiksi.

Esivalmistele piirakkatäyte. Huuhtele pinaatit. Puhdista sipulit ja halkaise ne pitkittäin kahteen tai neljään osaan. Kuori porkkanat ja pilko ne noin 1 cm paksuisiksi viipaleiksi. Viipaloi purjo. Kuori parsatangot ja pilko ne noin 2-3 cm paloiksi. Pilko artisokansydämet tarvittaessa pienemmiksi palasiksi.

Lämmitä uuni 200-asteiseksi. Painele taikina tasaisesti piirakkavuoan pohjalle ja reunoille (itse käytin 19x28 cm piirakkavuokaa). Pistele piirakkapohjaan haarukalla reikiä, laita päälle leivinpaperi (niin, että se peittää myös reunat) ja kaada paperin päälle vuoka täyteen kuivattuja herneitä. Tämä auttaa piirakkapohjaa pysymään paremmin muodossaan paiston aikana. Paista piirakkapohjaa 200-asteisessa uunissa noin 15 minuuttia. Poista tämän jälkeen herneet sekä leivinpaperi ja jatka paistamista vielä 5 minuuttia.

Piirakkapohjan paistuessa valmista täyte. Kuumenna 2 rkl oliiviöljyä suuressa kasaripannussa ja paista siinä pinaatinlehtiä 1-2 minuutin ajan, kunnes lehdet ovat hieman nuupahtaneet. Sulata pinaatin joukkoon vuohenjuusto ja mausta seos suolalla, mustapippurilla sekä sitruunamehulla. Nosta pinaattitäyte hetkeksi sivuun odottamaan ja puhdista pannu. Kuumenna 1 rkl oliiviöljyä ja paista sipuleita, purjosuikaleita sekä porkkanoita noin 2 minuuttia, kunnes ne ovat saaneet hieman väriä. Lisää pannulle parsat, artisokat, herneet sekä vesi ja hauduta kannen alla noin 5 minuutin ajan. Poista tämän jälkeen kansi ja jatka paistamista, kunnes vesi on haihtunut. Lisää joukkoon pavut ja mausta kasvikset suolalla sekä mustapippurilla.

Levitä pinaattitäyte piirakkapohjan päälle ja nostele kasvikset piirakan pinnalle tasaiseksi kerrokseksi. Paista piirakkaa täytteineen uunissa vielä 5 minuuttia. Pirskottele valmiin piirakan päälle vielä hieman oliiviöljyä ja ripottele pinnalle tuoretta persiljaa.



Reseptin alkuperä: Muokattu versio ranskalaisen "Règal" (No 58, 2014) - ruokalehden reseptistä.

6 kommenttia:

  1. Lurps. Aivan ihana kesäpiirakka.

    VastaaPoista
  2. Kyllä sinulla on taas niin kaunista ruokaa. Tuohan on kuin kesä lautasella!
    Kamala nälkä tuli kun lueskelin tätä... :)

    VastaaPoista
  3. Kiitos ulla. :) Kesä on kyllä ihan mahtavaa aikaa, kun noita tuoreita kasviksia on niin helposti saatavilla.

    VastaaPoista
  4. Tosi kesäinen piirakka, ja kuvat ovat niin herkullisia, että kasvikset melkein maistaa suussaan!

    VastaaPoista
  5. Kiitoksia. :) Kaverini meinasi, että kuvissa näyttää kuin olisi vaan kasa vihanneksia laitettu tarjoiluastialle, mutta on siellä piirakkakin tosiaan alla. ;)

    VastaaPoista

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...