tiistai 29. heinäkuuta 2014

Saganaki

Kreikkalainen paistettu juusto, eli saganaki, on oikea juustohiiren kesäherkku. Sitruunan sekä leivän kera tarjottavan saganakin voi kreikkalaisten juustojen (mm. kefalotyri, halloum, feta) lisäksi valmistaa myös useista suomalaisille tutummista juustoista, esimerkiksi emmentalista tai pitkään kypsytetystä goudasta, ja onpa kaupoissa on myytävänä erityisesti tähän ruokalajiin tarkoitettua saganaki-juustoakin. Juuston tulee kuitenkin olla suhteellisen kovaa, jotta se säilyttää paistamisen aikana muotonsa. Yleisin tapa lienee paneroida juusto vehnä- ja/tai korppujauhoilla, mutta saganakin voi valmistaa halutessaan myös ilman leivitystä.

Alla olevista kuvista kahdessa ensimmäisessä on goudajuustosta valmistettua saganakia vehnäjauhopaneroinnilla, kolmannesta kuvasta löytyy korppujauhoin leivitettyä fetankaltaista vuohenjuustoa, ja alimpana komeilee täysin paneroimaton halloumi (joka on siis, noh, pelkästään paistettua juustoa... onneksi yksinkertaiset asiat ovat usein niitä parhaita). Kuten kuvistakin näkyy, tykkään syödä saganakia sitruunalla ja oliiviöljyllä maustetun rucolan kera. On muuten tullut syötyä vähän juustoa viime aikoina...


Ainekset (2:lle)
  • ~150 g juustoa (kuvissa vanhasta goudasta valmistettua saganakia)
  • 1 kananmuna
  • mustapippuria myllystä
  • 0,5 dl vehnäjauhoja
  • (0,5 dl korppujauhoja)
  • 2 rkl oliiviöljyä
  • 1 sitruuna
  • Lisäksi: nippu rucolaa (tai muita salaatteja ja yrttejä)

Leikkaa juusto vajaan 1 cm paksuisiksi ja haluamasi kokoisiksi palasiksi. Riko kananmuna, vispaa sen rakenne rikki ja mausta mustapippurilla.

Leivitä juusto. Pyöritä juusto joko ensin kananmunassa ja sen jälkeen vehnäjauhossa, tai ensin vehnäjauhossa, sitten kananmunassa ja lopuksi korppujauhoissa. Kuumenna öljy paistinpannussa ja paista juustoihin keskilämmöllä kauniin kullanruskea väri. Juusto on valmis käännettäväksi, kun se on sulanut hieman puoleltaan. Purista paistetun juuston päälle puolikkaan sitruunan mehu. Tarjoile kuuma saganaki esimerkiksi tuoreen oliiviöljyllä sekä sitruunamehulla maustetun rucolan kera.



Reseptin alkuperä: Ei mitään ihmeempää lähdettä, saganakin valmistus on aika simppeliä...

4 kommenttia:

  1. Kuulostaa – ja näyttää – herkulliselta! Jääkaapissa on sopiva pala kovahkoa juustoa, joten taidankin paistella saganakeja tänään alkupalaksi :)

    VastaaPoista
  2. Kiitos kulkuripuutarhuri. :) Toivottavasti saganakisi onnistuivat. :)

    VastaaPoista
  3. Saganagi on niin hyvää!!! Itse teen yleensä fetasta sitä paneroinnilla ja paistan pannulla. Taivaallisen hyvää tsatsikin ja hyvän leivän kanssa <3

    VastaaPoista
  4. Samaa mieltä Anna. :) Hmm, saganakilla, tsatsikilla ja leivällä saa kyllä helposti loihdittua herkullisen miniloman Kreikkaan. :)

    VastaaPoista

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...