Jouluna paahovanukas saa makumaailmansa vaniljan sijaan piparkakkumausteista. Tämä herkku vie yksinkertaisesti kielen mennessään, ja se onkin vuodesta toiseen vakiotarjottava joulupöydässäni.
Ainekset (6:lle)
- 3 dl kuohukermaa
- 2 dl kevytmaitoa
- 1 dl sokeria
- 0,5 (luomu)appelsiinin raastettu kuori (keltainen osa)
- 0,5 tl jauhettua kanelia
- 0,5 tl jauhettua inkivääriä
- 2 mausteneilikkaa
- 0,25 tl jauhettua kardemummaa
- 6 kananmunan keltuaista
- Pinnalle: sokeria
- Koristeeksi esimerkiksi: granaattiomenan siemeniä, piparkakkumurua
Mittaa kerma, maito, sokeri, raastettu appelsiinin kuori sekä mausteet kattilaan. Kiehauta seos sekoittaen ja nosta liedeltä. Anna kerma-maitoseoksen jäähtyä noin 10 minuuttia ja siivilöi se tämän jälkeen.
Vispaa keltuaisten rakenne rikki kulhossa. Kaada
kerma-maitoseos vähitellen keltuaisten joukkoon samalla sekoittaen. Jaa
vanukasseos annosvuokiin ja nosta vuoat korkeareunaiseen isompaan uunivuokaan.
Kaada annosvuokien ympärille kiehuvaa vettä vuokien puoliväliin saakka.
Kypsennä vanukkaita 150-asteisen uunin alatasolla noin 45-60 minuuttia, kunnes
ne ovat hyytyneet. Jäähdytä ja laita vanukkaat jääkaappiin tarjoiluun asti.
Ripottele vanukkaiden pinnalle sokeria ja paahda niiden
pinta rapeaksi kaasupolttimella tai uunin grillivastusta käyttäen. Koristele
annokset tai tarjoile ihan sellaisenaan.
Reseptin
alkuperä: Idea ja vanukkaan
reseptin päärunko on otettu Maku-lehden (6/2011) "Piparkakkubrûléet"-ohjeesta.
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti