sunnuntai 22. joulukuuta 2013

Piparkakkumaustettu paahtovanukas

Jouluna paahovanukas saa makumaailmansa vaniljan sijaan piparkakkumausteista. Tämä herkku vie yksinkertaisesti kielen mennessään, ja se onkin vuodesta toiseen vakiotarjottava joulupöydässäni.


Ainekset (6:lle)
  • 3 dl kuohukermaa
  • 2 dl kevytmaitoa
  • 1 dl sokeria
  • 0,5 (luomu)appelsiinin raastettu kuori (keltainen osa)
  • 0,5 tl jauhettua kanelia
  • 0,5 tl jauhettua inkivääriä
  • 2 mausteneilikkaa
  • 0,25 tl jauhettua kardemummaa
  • 6 kananmunan keltuaista
  • Pinnalle: sokeria
  • Koristeeksi esimerkiksi: granaattiomenan siemeniä, piparkakkumurua

Mittaa kerma, maito, sokeri, raastettu appelsiinin kuori sekä mausteet kattilaan. Kiehauta seos sekoittaen ja nosta liedeltä. Anna kerma-maitoseoksen jäähtyä noin 10 minuuttia ja siivilöi se tämän jälkeen.

Vispaa keltuaisten rakenne rikki kulhossa. Kaada kerma-maitoseos vähitellen keltuaisten joukkoon samalla sekoittaen. Jaa vanukasseos annosvuokiin ja nosta vuoat korkeareunaiseen isompaan uunivuokaan. Kaada annosvuokien ympärille kiehuvaa vettä vuokien puoliväliin saakka. Kypsennä vanukkaita 150-asteisen uunin alatasolla noin 45-60 minuuttia, kunnes ne ovat hyytyneet. Jäähdytä ja laita vanukkaat jääkaappiin tarjoiluun asti.

Ripottele vanukkaiden pinnalle sokeria ja paahda niiden pinta rapeaksi kaasupolttimella tai uunin grillivastusta käyttäen. Koristele annokset tai tarjoile ihan sellaisenaan.


Reseptin alkuperä: Idea ja vanukkaan reseptin päärunko on otettu Maku-lehden (6/2011) "Piparkakkubrûléet"-ohjeesta.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...