Itse leivotut tuoreet
karjalanpiirakat ovat älyttömän hyviä. Ne maistuvat ihan sellaisenaan
tai esimerkiksi munavoin tai juuston kanssa.
Ainekset (noin 15 isoa piirakkaa tai noin 25 cocktailpiirakkaa)
- 4 hlö annos riisipuuroa
- 2 dl vettä
- 1 tl suolaa
- 3 dl ruisjauhoja
- 2 dl vehnäjauhoja
- 1 rkl ruokaöljyä
Valmista riisipuuro. Karjalanpiirakoihin käytettävän riisipuuron saa maustaa runsaalla määrällä voita (ja riittävällä määrällä suolaa).
Sekoita
kulhossa kylmän veden joukkoon suola sekä jahot ensin puukapustaa ja
sitten kättä käyttäen. Lisää tämän jälkeen öljy. Älä vaivaa taikinaa
turhaan (tai siitä tulee turhan sitkasta).
Valmista
piirakkapohjat. Jaa taikina tasakokoisiin palasiin ja litistä palaset
tasapaksuiksi letuiksi. Kauli lettuset piirakkakaulimella todella
ohuiksi ympyröiksi (cocktailpiirakoissa halkaisija on noin 10 cm,
isoissa piirakoissa hieman enemmän). Vaihtoehtoisesti voit kaulita
taikinan muutamassa erässä isoiksi ohuiksi levyksi ja leikata niistä
pohjaympyrät muottia käyttäen. Jauhota taikinaympyrät ruisjauholla ja
pinoa ne päällekkäin. Peitä piirakkapohjat muovikelmulla, jotta ne eivät
kuivu.
Täytä
piirakat muutama piirakka kerrallaan. Laita piirakkapohjan päälle noin
1,5 rkl riisipuuroa ja levitä se tasaiseksi ympyräksi pohjan päälle,
jättäen hieman tyhjää tilaa reunoille. Taivuta piirakan reunat puuron
päälle ja rypytä ne sormin. Lado valmiit piirakat uunipellille ja paista
niitä 275-asteisessa uunissa keskitasolla noin 10 minuuttia. Erityisen
rapsakan pohjan saat käyttämällä paistoalustana pizzakiveä (tai jos
käytöstäsi löytyy kuuma leivinuuni, paista piirakat siinä).
Voit voidella piirakat halutessasi lämpimällä voi-vesiseoksella ennen tarjoilua.
Reseptin alkuperä: Pirkka
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti