tiistai 21. tammikuuta 2014

Pizza

Hyvä pizza on kyllä mahtavan makuista. Ihme homma, että tähän ruokaan sitä ei vaan kyllästy ikinä.


Ainekset (~3 ohutpohjaista pizzaa)

Pizzataikina

  • 4 dl vettä
  • 1 tl suolaa
  • 30 g hiivaa
  • pieni ripaus sokeria
  • ~9 dl (mahdollisimman gluteenipitoisia) vehnäjauhoja
  • 2-3 rkl ruokaöljyä

Tomaattikastike

  • 1 iso sipuli
  • 1 valkosipulinkynsi 
  • 1 rkl oliiviöljyä
  • ~400 g tomaattimurskaa
  • 2 tomaattia
  • 1 rkl tomaattipyreetä
  • 1 rkl punaviinietikkaa
  • 0,5 rkl sokeria
  • suolaa
  • mustapippuria myllystä
  • (mausteita oman maun mukaan: kuivattua oreganoa, basilikaa, timjamia jne.)

Täytteet
  • täytteitä oman maun mukaan (ks. esimerkkejä alla)

Valmista ensiksi tomaattikastike. Pilko sipulit sekä tomaatit pienehköiksi kuutioiksi. Kuumenna oliiviöljy kattilassa ja kuullota siinä sipuleita hetki. Lisää joukkoon loput tomaattikastikkeen ainekset ja anna kastikkeen hautua kannen alla vähintään 20 minuuttia, mieluummin parisen tuntia. Soseuta kastike. Voit valmistaa kastikkeen jo hyvissä ajoin ennen pizzapäivää.

Tee pizzataikina. Sekoita kädenlämpöiseen veteen suola, hiiva ja sokeri. Lisää joukkoon jauhot ja lopuksi oliiviöljy. Jos haluat runsaskuituisemman pizzapohjan, korvaa noin 1/3-osa vehnäjauhoista täysjyvä- tai grahamjauhoilla (itse suosin näitä runsaskuituisempia taikinavariaatioita, vaikkakin taikinan ilmavuus kärsii hieman). Vaivaa taikina kiinteäksi ja anna taikinan kohota liinan alla vähintään puolisen tuntia, mieluummin pidempäänkin, ennen pizzojen leivontaa.

Kauli taikinasta hellästi ohut pizzapohja tai jos taidot riittävät, venyttele ja muotoile taikina käsin (tällöin taikinaan sitoutunut ilma pysyy taikinassa paremmin). Levitä pohjan päälle tomaattikastiketta sekä haluamiasi täytteitä. Kannattaa yrittää säilyttää jonkinlainen maltti täytteiden määrän kanssa. Paista pizzaa kuumassa, noin 250-asteisessa uunissa 5-7 minuuttia, kunnes pohja on kypsynyt rapeaksi ja juusto on sulanut ja ottanut hieman väriä. Pizzakiveä tai leivinuunia käyttämällä pohjasta saa erityisen rapean.


Salami-suppilovahveropizza

  • ~250 g juustoraastetta
  • hyvää salamia siivutettuna (esimerkiksi Kasténin lammassalami on Rommirusinan mielestä aivan huippua)
  • 0,5 punasipuli siivutettuna
  • kourallinen suppilovahveroita
  • fetakuutioita
  • rucolaa

Ripottele juustoraaste tomaattikastikkeen päälle ja lado salami- sekä punasipulisiivut, sienet sekä fetapalat pizzan päälle ennen paistamista. Lisää rucola lopuksi paistetun pizzan päälle.


Kantarelli-vuohenjuustopizza

  • ~80 g tuoreita kantarelleja
  • 0,5 rkl oliiviöljyä 
  • suolaa
  • mustapippuria myllystä
  • 100 g vuohen tuorejuustoa
  • 2 pientä tuoretta sipulia
  • muutama tuore basilikanlehti sekä tuoretta timjamia

Puhdista kantarellit ja pilko niitä tarvittaessa hieman pienemmiksi. Kuumenna voi paistinpannussa ja paista sieniä muutama minuutti, kunnes niistä on irronnut hieman nestettä. Mausta sienet suolalla sekä mustapippurilla.

Lusikoi vuohenjuustoa pizzan tomaattikastikkeen päälle ja ripottele sienet juuston päälle. Pilko sipulit hieman pienemmiksi ja lisää nekin pizzan päälle. Paista pizza. Ripottele paistetun pizzan päälle lopuksi tuoreita basilikan- sekä timjaminlehtiä.


Parmankinkku-mozzarellapizzat

  • juustoraastetta
  • buffalomozzarellaa
  • parmankinkkua
  • yrttiöljyä
  • rucolaa ja tuoreita basilikanlehtiä

Ripottele juustoraaste sekä paloiteltu buffalomozzarella tomaattikastikkeen päälle ennen paistamista. Paista pizzat ja lisää parmankinkku pizzan pinnalle. Käytä pizzoja uunissa vielä minuutin ajan ja viimeistele pizzat yrttiöljyllä, tuoreella rucolalla sekä basilikalla.
Muotoilin eräänä päivänä näistä pizzoista vaihtelun vuoksi pieniä sydämen muotoisia herkkupaloja.


Reseptin alkuperä: "Perussettiä", ei mitään erityistä lähdettä...

6 kommenttia:

  1. Pizza on kyllä siitä hauska ruoka, että siihen tulee aina aika-ajoin himo, joka ei tosiaankaan lähde muulla kuin pizzalla :D

    VastaaPoista
  2. Niin on. :D Ihmeen koukuttavan ruoan on italiaanot keksineet...

    VastaaPoista
  3. Just viime viikonloppuna haaveksin pizzasta, mutta sitten suunnitelmat muuttuivat. Pizzanhimo ei hävinnyt mihinkään :) Eikä nämä kuvatkaan sitä heikennä, nams!

    VastaaPoista
  4. :) Tuohon vaivaan ei tosiaan ole kuin yksi lääke. Kohtahan tuota on onneksi uusi viikonloppu, ehkäpä se toisi mukanaan mahdollisuuden ja aikaa pizzahimon hoitoon.

    VastaaPoista
  5. Nam, nam, nam. Pizzan (ja pastan) hienous on sen monimuotoisuus. Onko Skiffer Helsingissä tuttu?
    http://skiffer.fi/files/9713/8427/4682/MenuSyksy2013.pdf

    Pizzaan tulee tosiaan helposti himo. Ihan parasta comfort-ruokaa!

    VastaaPoista
  6. Eipä ole tuttu entuudestaan, näyttää kyllä vierailemisen arvoiselta paikalta, jos täältä Perämeren pohjukasta vaan joskus uskaltautuu sinne etelään.. ;) Erityisesti tuo banaani+pekoni+chili-yhdistelmä kuulostaa mielenkiintoiselta.

    VastaaPoista

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...