sunnuntai 29. kesäkuuta 2014

Merileväsalaatti

Viime keväänä kaupungilla luontaistuotekaupassa käydessäni mukaani tarttui heräteostoksena muutama pussi erilaisia kuivattuja merileviä. Nyt viikonloppuna päätin vihdoin käyttää nämä pussukat loppuun ja päädyin valmistamaan merileväsalaattia japanilaiseen tyyliin. Salaatista sai kivan lisukkeen tempuralle ja uskoisin sen maistuvan myös sushin kanssa. Käytin alla olevassa ohjeessa kuivattua merilevää, mutta kaupan pakastealtaasta löytyvä pakastettu merilevä käy myös hyvin salaattiin.

Merilevä sisältää vähän rasvaa ja energiaa, mutta runsaasti kivennäisaineita, vitamiineja ja valkuais- sekä hivenaineita, kuten jodia (päivittäinen jodiannos tulee täyteen jo muutamasta grammasta merilevää). Ravintorikasta ruokaa siis. Merilevien liian runsasta päivittäistä käyttöä on kuitenkin syytä välttää juurikin niiden suuren jodipitoisuuden takia sekä sen vuoksi, että kasvupaikasta riippuen merileviin saattaa kertyä raskasmetalleja sekä radioaktiivisia isotooppeja.


Ainekset (6-8:lle)
  • 40-60 g kuivattua merilevää (itse käytin wakamea sekä aramea)
  • 3 porkkanaa
  • 60 g kiinankaalia
  • ~5 cm pätkä purjosipulia
  • 2 kevätsipulin vartta
  • 2 rkl japanilaista riisiviinietikkaa
  • 2 rkl seesamiöljyä
  • 2 rkl japanilaista soijakastiketta
  • 1 rkl sokeria
  • 0,5 tl suolaa
  • 0,5 tl inkivääristä puristettua mehua
  • 1-2 rkl seesaminsiemeniä

Liota merileviä vedessä pakkauksen ohjeen mukaan noin 10-20 minuuttia, kunnes ne muuttuvat pehmeiksi. Valuta merilevät ja puristele niistä käsin ylimääräinen vesi pois. Viipaloi leveät merilevät noin 0,5-1 cm suikaleiksi ja laita levät kulhoon. Kuori porkkanat ja suikaloi ne ohuiksi suikaleiksi tai raasta karkeaksi raasteeksi merilevän joukkoon. Viipaloi salaatin sekaan myös kiinankaali ja purjo- sekä kevätsipulit.

Sekoita riisiviinietikka, seesamiöljy, soijakastike, sokeri sekä suola keskenään. Raasta kastikeen joukkoon vielä hieman mehua tuoreesta inkivääristä. Maistele ja säädä kastiketta tarvittaessa. Lisää kastiketta sekä seesaminsiemeniä maun mukaan merileväsalaatin joukkoon ja sekoita.


Reseptin alkuperä: Hain inspiraatiota erityisesti salaatinkastikkeen suhteen alunperin täältä.

2 kommenttia:

  1. Täällä merileväaddikti päivää. Tilaisin tämmöistä yhden annoksen, kiitos :D

    VastaaPoista
  2. Laitetaanpa annos tulemaan. ;) Itsellä meni hetken tottua merilevän makuun, mutta nykyään se koukuttaa.

    VastaaPoista

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...