tiistai 3. kesäkuuta 2014

Pienet yrttirinkelit

En nykyään harrasta valkoisista jauhoista tehtäviä leivonnaisia aivan ylettömän paljon, mutta joskus sallin itselleni niidenkin napostelun. Pienet yrttirinkelit toimivat esimerkiksi teehetken tai kahvittelupöydän suolaisena tarjottavana, piknikillä, huurteisen kaverina tai ihan muuten vaan pienenä suolapalana.


Ainekset (~25 kpl)
  • 2,5 dl vettä
  • 50 g voita
  • 1 rkl hunajaa
  • 25 g hiivaa
  • 1 dl grahamjauhoja
  • 7-8 dl vehnäjauhoja (tai spelttijauhoja)
  • 1 tl suolaa 
  • 1 kananmuna
  • 2-3 rkl kuivattuja tai 0,5 dl tuoreita yrttejä (esimerkiksi timjamia, oreganoa, basilikaa ja minttua)
  • mustapippuria myllystä
  • hieman sormisuolaa
  • ~70 g parmesaanijuustoa raastettuna

Laita vesi, voi ja hunaja pieneen kattilaan ja lämmitä, kunnes voi on sulanut. Anna nesteen jäähtyä kädenlämpöiseksi ja liota sen joukkoon hiiva. Sekoita grahamjauhot, 1,5 dl vehnäjauhoista sekä suola suuressa kulhossa ja kaada joukkoon vesi-voiseos. Sekoita tasaiseksi taikinaksi, peitä kulho liinalla ja anna taikinan nousta 15 minuuttia.

Alusta loput vehnäjauhot taikinaan vähän kerrallan. Vaivaa noin 10 minuuttia jauhoja koko ajan lisäten. Laita taikina öljyttyyn kulhoon ja anna kohota liinan alla noin tunnin ajan.

Jaa taikina tasakokoisiksi annospalasiksi. Muotoile palat ~20-25 cm pituisiksi pötköiksi ja kierrä pötköt rinkeleiksi. Anna rinkeleiden kohota vielä noin 15-20 minuuttia. Voitele rinkelit munalla ja ripottele niiden pinnalle kuivattuja tai tuoreita hienonnettuja yrttejä, mustapippuria, ripaus sormisuolaa sekä parmesaaniraastetta. Paista rinkeleitä 200-asteisen uunin alatasolla noin 15 minuuttia, kunnes rinkelit ovat kypsiä ja parmesaani on saanut hieman väriä.



Reseptin alkuperä: Anopilta lainattu "Parhaat Ruokaherkut"-kansio.

Jos et käytä kananmunaa, rinkelit voi voidella myös esimerkiksi italialaisella salaatinkastikkeella.

6 kommenttia:

  1. :) Kyllä ne ihan nameja olivatkin, maistuivat hyvin teen kanssa.

    VastaaPoista
  2. Voi ei kuinka söpöjä! :D

    VastaaPoista
  3. Kiitos ssiiri. Pieniä babyrinkeleitä... ;)

    VastaaPoista
  4. Oi, mitä söpöliinejä :D Maistuisi minullekin! Ihana kun saan nyt päivityksesi suoraan sivuilleni, niin näen mitä hyvää tänään kokkaat!

    VastaaPoista
  5. Kiitos Peggy. Tuo päivitysten linkitys/seurantatoiminto on kyllä kätevä, minäkin olen ihan koukussa muiden (mm. sinun) ruokablogeihin, sieltä löytyy aina niin kivoja uusia ideoita ja inspiraatiota. :)

    VastaaPoista

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...