sunnuntai 15. kesäkuuta 2014

Voikukkakaprikset

Paras tapa vähentää ärsytystä rikkaruohoja kohtaan on mielestäni niiden syöminen. Kun vielä muutama vuosi sitten esimerkiksi tuskastelin nykkiessäni nokkosia ruusupuskastani, näen nykyään nokkosviidakot hyödyllisenä raaka-ainevarastona, jota harvennetaan lähinnä ruokapöytään. Tänä keväänä päätin kaverustua paremmin voikukan kanssa ja kokeilla voikukkakapristen tekoa. Ihan syötäviä niistä tulikin, vaikkeivät voikukkakaprikset luonnollisesti aivan aidoilta kapriksilta maistukaan. Näiden "kapristen" maku koostuu alunperin hieman kitkerästä voikukan mausta, suolasta sekä etikasta, ja mielestäni niistä saakin ihan hyvän lisän esimerkiksi kesäisiin salaatteihin.


Ainekset
 • 4 dl voikukan nuppuja
 • 3 dl vettä
 • 2 rkl merisuolaa
 • 1,5 dl valkoviinietikkaa
 • 2,5 dl vettä
 • 3 rkl sokeria
 • 1 laakerinlehti

Kerää voikukan nuput kuivalla ilmalla puhtaalta paikalta, eli esimerkiksi riittävän etäisyyden päästä autoteistä. Kannattaa kerätä tiiviitä nuppuja, sillä nupuilla on taipumus hieman aueta niiden käsittelyn aikana. Poista nupuista mahdolliset varret. Itse päätin myös hieman panostaa ja nypin nuppujen alalehdet pois keräämisen jälkeen. Tämä lähinnä sen vuoksi, että halusin saada lopputuloksesta mahdollisimman tasaisen ja aidon kapriksen muotoisen. Liota nuppuja viileässä vedessä muutaman tunnin ajan.

Nuppuja voi ryöpätä kuumassa vedessä pari minuuttia ennen niiden jatkokäsittelyä. Itse kokeilin voikukkakapriksia ryöpättynä ja ilman ryöppäystä, ja lopputuloksista tulikin hieman erilaisia (kuvien kaprikset ovat ryöpättyjä). Ryöpätyt voikukkakaprikset saivat hieman tummemman värin, joka mielestäni muistutti aitojen kapristen väriä. Ryöppäys kuitenkin avasi nuppuja vähäsen, kun taas ryöppäämättömien kapristen rakenteesta tuli siis hieman tiiviimpi. Ilmeisesti tästä johtuen ryöpätyt kaprikset myös vajosivat mausteliemeen, kun taas ryöppäämättömät versiot jäivät kellumaan nesteen pinnalle. Itse lopputuotteen makuun tällä käsittelyllä ei ollut mielestäni kovin suurta vaikutusta, vaikka aluperin oletinkin ryöppäämättömien versioiden olevan hieman kitkerämpiä tai vahvemman makuisia.

Lado nuput keitettyyn lasipurkkiin. Laita vesi ja suola kattilaan ja keitä, kunnes suola on täysin liuennut veteen. Kaada liemi purkkiin, sulje purkki kannella ja anna maustua huoneenlämmössä 3 päivää.

Kaada suolaliemi pois purkeista. Laita etikka, vesi ja sokeri kattilaan ja keitä, kunnes sokeri on liuennut. Kaada etikkaliemi lasipurkkiin nuppujen päälle, laita joukkoon laakerinlehti, sulje purkki kannella ja anna jäähtyä huoneenlämmössä. Siirrä purkki tämän jälkeen jääkaappiin ja anna voikukkakapristen tekeytyä siellä vähintään 3 päivää.

Voikukkakaprikset säilyvät puhtaisiin purkkeihin säilöttynä ja viileässä säilytettynä kuukausia.Reseptin alkuperä: Otin ohjeen alunperin täältä ja muuttelin hieman mittasuhteita omaa makua paremmin vastaavaksi (laimensin muun muassa säilöntäliemen etikkapitoisuutta).

4 kommenttia:

 1. Sinä teit näitä! Minä vain luin Kalevasta ohjeen :)

  VastaaPoista
 2. Jaa, vai on näistä ollut Kalevassakin, meikäläinen on missannut sen täysin. Vielä sinä ehdit ihan hyvin kokeilemaan, näyttää noita voikukan nuppuja hyvin vielä löytyvän. :)

  VastaaPoista
 3. Hieno idea ja ihanan näköisiä! Mieheni voisi protestoida. Rikkaruohoja ei kuulemma kuulu syödä... :(

  VastaaPoista
 4. Jaa, näitä ei pitäisi sitten vissiin kutsua rikkaruohoiksi vaan villiyrteiksi, voisivat mennä paremmin kaupaksi. ;)

  VastaaPoista

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...