Tänään mieleni teki japanilaista ruokaa. Ateriaksi valmistuikin japanilaistyylinen tempura, joka on siis suupalan kokoisia kala-, äyriäis- tai kasvispaloja taikinoituna ja friteerauttuna. Tänään tempurani oli kombo lohesta, esikypsennetyistä jättikatkaravuista sekä vihreästä parsasta. Tempuran voisi valmistaa myös muista kalalajeista ja kypsentämättömistä ravuista, jotka pitäisi ilmeisesti oikeaoppisesti ensin esikäsitellä suoriksi (itse en jaksanut tällä kertaa ryhtyä hifistelemään niin pitkälle). Täysin kasvisversion tästä ruokalajista saisi helposti käyttämällä kala-ja äyriäistuotteiden sijaan kasviksia, vaikkapa pilkottua porkkanaa, bataattia, munakoisoa ja/tai parsakaalia.
Tempuran nauttimiseen kuuluu olennaisena osana dippailu. Minä tarjosin tempuran tällä erää japanilaisen majoneesin kera, mutta dippikastikkeeksi voisi hyvin valmistaa japanilaiseen soijakastikkeeseen sekä miriniin pohjautuvan tempurakastikkeen.
Ainekset (4:lle)
- ~300 g lohifileetä
- 160 g kuorittuja ja esikypsennettyjä jättikatkaravunpyrstöjä
- 8 vihreää parsatankoa
- suolaa ja mustapippuria
- Paistamiseen: ~6-8 dl rypsiöljyä (tai seesamiöljyä)
Tempurataikina
- 1 kananmuna
- 2,5 dl jääkylmää vettä
- 0,5 dl maissijauhoja
- 2 dl vehnäjauhoja
- 1 tl leivinjauhetta
- 0,5 tl suolaa
Kuori parsatangot kevyesti ja viipaloi ne kolmeen osaan. Esikeitä
parsapalasia noin 2-3 minuuttia ja jäähdytä parsat tämän jälkeen
jäävedessä. Poista lohesta nahka sekä ruodot, pilko se suupalan kokoisiksi palasiksi ja suolaa ja pippuroi palaset kevyesti. Kuivaa parsat ja sulatetut jättikatkaravunpyrstöt talouspaperiin.
Valmista tempurataikina. Riko kananmuna kulhoon ja vispaa sen joukkoon jääkylmä vesi. Sekoita kuivat aineet keskenään ja vispaa muna-vesiseos vähitellen niiden joukkoon.
Kuumenna öljy kasarissa tai kattilassa 170-180 asteiseksi. Dippaa parsat, lohipalat ja katkaravut pienissä erissä ensin tempurataikinaan ja nosta ne sitten öljyyn paistumaan noin 3 minuutiksi. Nosta kullanruskeiksi friteerautuneet suupalat reikäkauhalla talouspaperin päälle valumaan ja nostele ne siitä hetken kuluttua tarjoiluastialle.
Tarjoile tempura lämpimänä esimerkiksi japanilaisen majoneesin tai muun dippikastikkeen kera.
Reseptin alkuperä: Tempurataikina ja paisto-ohje on yhdistelmä Makiko Sanon "Sushi slim - kevennä japanilaisella ruokavaliolla"-kirjan ohjeesta sekä täältä löytyneestä taikinareseptistä.
Näyttää kyllä niin herkulliselta, että pitää lisätä tämäkin testattavien reseptien listalle. Äyriäisistä sun muista merenelävistä en niinkään välitä, mutta lohi- ja kasvisversiota alkoi heti tehdä mieli siitä huolimatta, että juuri ehdin syödä. :)
VastaaPoistaAina sitä voi syödä vähän lisää.. ;) Simppeliä ruokaahan tämä on, ja siitä kivaa tosiaan että noita ainesosia voi valita ihan omien makumieltymystensä mukaan.
VastaaPoistaMun Armastukseni söi vastikään tempuraa japanilaisessa ravintolassa, ja niin oli viivasuoriksi esikäsitelty ravut. Mitenkähän se mahtaa tapahtua??
VastaaPoistaRavut ilmeisesti ensiksi keitetään kuorineen siten, että niiden läpi (pyrstön alta ja vatsan läpi päähän) on työnnetty ohut bambuvarras. Keittämisen jälkeen rapu kuoritaan, viilletään vatsasta auki ja avataan kirjan tapaan. En ole itse kokeillut tuota vielä, vaikka mielessä on ollut pitkään, kesälomalla voisi sitten kokeilla tätäkin harjoitusta. Stockalla näin pakkasessa myös valmiiksi suoriksi esikäsiteltyjä rapuja (vissiin samoja käyttävät paikallisissa sushiravintoloissakin).
VastaaPoistaJahas, siksi ne ravut on siis ravintoloissa niin suoria, mutta kotioloissa käyriä :) Pitääkin joskus katsella niitä valmiiksi suoriksi esikäsiteltyjä, jos sellaisia tarvitsee. Itse en jaksaisi alkaa niitä esikäsittelemään pelkän muodon vuoksi, joten hyvä tietää, että valmiinakin löytyy :)
VastaaPoistaEhkä valmiita käyttämällä tosiaan pääsee helpoimmalla. :) Muistan kun aikoinani yritin leikata valmiiksi keitettyjä normijättikatkarapuja littanoiksi nigirien päälle, eihän se onnistunut vaan ravuista tuli semmoisia kumman kiemuraisia. :D
VastaaPoista