sunnuntai 8. kesäkuuta 2014

Kesäkääryleet

Kesän tulo alkaa pikkuhiljaa näkyä kauppojen hevi-osastoilla. Hyllyistä löytyy rapeaa varhaiskaalia sekä jo jonkin verran mahtavia tuoreita kotimaisia juureksia, jotka lähestulkoon huutavat päästä ruokapöytään.

Nämä vietnamilaisista kevätrullista insipiraationsa saaneet kesäkääryleet ovat oikea ylistys uuden sadon kaalille sekä tuoreille kotimaisille juureksille. Riisipaperi, nuudelit ynnä muut saavat jäädä odottamaan talven tuloa, sillä kääryleet on kiedottu hieman rouskuviin kaalinlehtiin ja täytetty rapeilla juureksilla sekä raikkailla yrteillä. Eksoottisia makuja annokseen tuo itämainen dippikastike. Ensi kertaa näitä kääryleitä tehdessäni pelkäsin hieman lopputuloksen olevan enemmänkin "terveellisen" kuin maukkaan makuinen mutta olin onneksi väärässä. Kääryleet maistuvat makoisilta ihan sellaisenaankin, ja pieni dippaus kastikkeeseen vielä vain parantaa makuelämystä. Kylläpä ne tuoreet kasvikset maistuvatkin sitten niin paljon raikkaammille kuin talven yli varastoidut. Koska kaalinlehdet säilyvät hieman rapsakoina, nämä kesäiset kaalikääryleet tuntuvat maistuvat myös ihmisille, jotka vierastavat kypsennetyn kaalin makua.


Ainekset (15-20 pientä käärylettä)
  • 1 suurehko uuden sadon kaali
  • ~ 6 dl kotimaisia tuoreita juureksia ohueksi suikaloituna tai raastettuna (itse käytin annokseen 3 pienehköä naurista, 2 porkkanaa, muutaman retiisin sekä pienen palan ylivuotista palsternakkaa)
  • 1-2 tuoretta sipulia varsineen
  • 1-1,5 dl tuoretta minttua sekä korianteria (tai muita mieluisia yrttejä) hienonnettuna
  • pieni ripaus mustapippuria myllystä
Itämainen dippikastike
  • 1 dl soijakastiketta
  • 0,5 limen mehu
  • 1,5 rkl seesamiöljyä
  • 1 rkl riisiviini- tai valkoviinietikkaa
  • 1 rkl tummaa siirappia
  • 1 valkosipulinkynsi
  • 0,5-1 punainen chilipalko
  • 0,5-1 tl tuoretta inkivääriä raastettuna

Valmista ensin dippikastike. Kuori ja murskaa valkosipulinkynsi, hienonna chilipalko ja raasta inkivääri. Sekoita kaikki kastikeaineet keskenään ja anna dippikastikkeen tekeytyä jonkin aikaa ennen tarjoilua.

Pese ja kuori juurekset tarvittaessa. Raasta tai suikaloi ne ja sekoita yhdessä hienonnettujen yrttien kanssa. Mausta juurekset pienellä ripauksella mustapippuria.

Irrota kaalinlehdet varovasti kaalikerästä. Keitä lehtiä pienissä erissä noin 15-20 sekuntia, jolloin lehdet notkistuvat hieman mutta pysyvät vielä rapsakoina. Jäähdytä lehdet heti keittämisen jälkeen nopeasti kylmässä vedessä ja kuivaa ne jäähdytyksen jälkeen. Leikkaa paksuimmat lehtiruodot pois ja leikkaa suurimmat lehdet kahteen osaan.

Lusikoi pieni määrä täytettä kaalinlehdille ja kääri lehdet napakoiksi kääryleiksi (esimerkiksi talouskelmua apuna käyttäen). Kääri kääryleet talouskelmuun ja laita jääkaappiin odottamaan tarjoilua. Ennen tarjoilua leikkaa kesäkääryleet sopiviksi suupalan kokoisiksi palasiksi. Tarjoile dippikastikkeen kera.



Reseptin alkuperä: Chef Santerin "Rakkaat juurekset"-kirja (+ pientä muokkausta).

5 kommenttia:

  1. OMG, kuulostaa ihan superhyviltä ja raikkailta! Tosiaan, ei ole kesän kasviksia voittanutta.

    VastaaPoista
  2. Kiitoksia kommenteista Riitta ja Jenni. :) Mahtavaa kun kesän satokaudet alkaa pikkuhiljaa lähestyä ja omaltakin kasvimaalta toivon mukaan saa kohta jotain ruokapöytään.

    VastaaPoista
  3. Upean väristä tarjottavaa, ja uutukaiset kauden vihannekset pääsevät oikeuksiinsa. Söisin!

    VastaaPoista
  4. Tuo pikainen keittäminen oikein kirkasti nuo kaalinlehdet kauniin värisiksi (kerän ylemmistä ja alemmista lehdistä tulee luonnollisesti hieman eri sävyisiä kääryleitä). Tuoreita uuden sadon kasviksia ei tosiaan kannata mielestäni mennä pilaamaan liialla käsittelyllä, on se niin lyhyt aika vuodessa kun niistä pääsee kunnolla nauttimaan.

    VastaaPoista

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...