Vihreä pesto on monikäyttöinen mauste ja todella helppo valmistaa itse. Itse käytän pestoa useimmiten perinteiseen tyyliin esimerkiksi pastaruokien maustamiseen. Se sopii hyvin myös antamaan makua broilerille ja kalalle, leipiin, pizzoihin ja piirakoihin. Pesto valmistetaan perinteisimmin basilikasta, mutta siitä saa helposti varioitua erilaisia yrttisiä versioita, esimerkiksi persilja- tai
tillipestoa. Raikkautta pestoon saa lisäämällä joukkoon esimerkiksi
minttua tai vaikkapa korianteria. Kannattaa kokeilla myös punajuuripestoa.
Basilikapesto
Ainekset (~1 dl valmista basilikapestoa)
- 1 nippu (~4 dl) tuoretta basilikaa
- ~0,75 dl pinjansiemeniä
- 2 valkosipulinkynttä
- ~0,5 dl oliiviöljyä
- ~2 rkl parmesaaniraastetta
- suolaa
- mustapippuria myllystä
Paahda pinjansiemeniä hetki kuumalla paistinpannulla (ilman rasvaa). Pese ja kuivaa basilika, myös varret ovat käyttökelpoisia. Kuori valkosipulinkynnet ja pilko ne hieman pienemmiksi. Raasta parmesaani. Soseuta basilika, pinjansiemenet sekä valkosipulinkynnet esimerkiksi sauva- tai tehosekoitinta käyttäen (tai morttelissa). Lisää joukkoon pikkuhiljaa myös oliiviöljy sekä lopuksi parmesaani. Mausta maun mukaan suolalla ja mustapippurilla.
Valmis pesto säilyy jääkaapissa useita päiviä.
Sitruunainen basilikapesto
Valmista
pesto basilikapeston tavoin mutta lisää sen joukkoon myös ~1 tl raastettua sitruunankuorta (vain kuoren keltaista osaa), noin
puolikkaan sitruunan mehu sekä halutessasi 1 tl sokeria tai hunajaa.
Sitruunainen rucolapesto
Valmista pesto basilikapeston tavoin mutta korvaa basilika rucolalla. Lisää peston joukkoon myös ~1 tl raastettua sitruunankuorta, noin puolikkaan sitruunan mehu sekä 1 tl sokeria tai hunajaa.
Pistaasipesto
Ainekset (noin 1,5 dl)
- 1 ruukku tuoretta basilikaa
- 0,5 ruukku tuoretta persiljaa
- 1 dl kuorittuja pistaasinsydämiä
- 2 valkosipulinkynttä
- ~25 g raastettua parmesaanijuustoa
- ~0,75 dl oliiviöljyä
- 0,25 sitruunan mehu
- 1 tl hunajaa tai sokeria
- suolaa
- mustapippuria myllystä
Pese ja kuivaa basilika sekä persilja ja rouhi pistaasinsydämiä hieman pienemmiksi veitsellä tai morttelissa. Kuori valkosipulinkynnet ja pilko ne hieman pienemmiksi. Raasta parmesaani. Laita yrtit, pistaasinsydämet, valkosipuli, oliiviöljy, puristettu sitruunamehu sekä hunaja pieneen kulhoon ja soseuta esimerkiksi sauva- tai tehosekoitinta käyttäen. Kääntele peston joukkoon lopuksi raastettu parmesaani. Mausta maun mukaan suolalla ja mustapippurilla.
Reseptin alkuperä: Ei mitään erityistä lähdettä, en muista mistä aikoinaan olen ensimmäisen pestoreseptin kopsinut (varmaan "jostain netistä"). Pesto syntyy muutenkin aina hieman "mututuntumalla", joten myös reseptin raaka-ainemäärät ovat vain suuntaa-antavia.
Pesto maistuu maukkaalta myös maidottomana ja vegaanina ilman parmesaaniraastetta (tällöin kannattaa lisätä joukkoon ehkä hieman enemmän siemeniä, jotta peston rakenne pysyy jäykempänä). Vegetaariversiota valmistettaessa kannattaa olla juustohyllyllä muutenkin tarkkana, sillä perinteisesti valmistettu parmesaani sisältää eläinperäistä juoksutetta.
Jossain vaiheessa muistan kaiken pursunneen pestoa. Tuli jo yliannostus, mutta nyt se maistuu taas todella hyvältä. Tämänhetkinen suosikkipestoni syntyy puoliksi pinaatista ja puoliksi basilikasta.
VastaaPoistaOi kuinka nätti asettelu. :)
VastaaPoista@Jonna: Totta, jossain vaiheessa pestoa tungettiin kyllä joka paikkaan. :) Enpä ole koskaan kokeillut pinaattia pestossa, toimii kyllä varmasti!
VastaaPoista@Siiri: Kiitos. :)