Näitä hauskoja kierrepatonkeja on nopea valmistaa kerralla isompiakin määriä. Leivon itse patongit yleensä täyjyväspelttijauhoon. Patongit voi maustaa haluamallaan tavalla, esimerkiksi yrteillä, siemenillä tai oliiveilla.
Ainekset (4 patonkia)
- 50 g tuorehiivaa
- 5 dl kädenlämpöistä vettä
- 0,25 dl ruokaöljyä
- ~0,75 rkl suolaa
- ~1,2 l jauhoja (esimerkiksi siivilöityjä spelttijauhoja tai puolet hiivaleipäjauhoja ja puolet täysjyväspelttijauhoja)
Mausteeksi esimerkiksi:
- Rosmariinipatongit: ~1,5 rkl hienonnettua rosmariinia
- Oliivipatongit: ~1,5 dl siemenettömiä oliiveja pilkottuna
- Siemenpatongit: ~1 dl auringonkukan-, pellavan-, tai kurpitsansiemeniä
- hieman sormisuolaa
Murusta ja liota hiiva kädenlämpöisen veden joukkoon. Lisää joukkoon öljy, suola sekä haluamasi mausteet. Lisää joukkoon pikkuhiljaa myös jauhot ja vaivaa tasaiseksi ja kiinteäksi taikinaksi. Kohota taikina liianan alla lämpimässä ja vedottomassa paikassa noin 40-50 minuuttia.
Kumoa taikina jauhotetulle pöydälle ja jaa se 4 yhtä suureen osaan. Pyörittele palat ensin pulliksi ja muotoile jokaisesta pullasta sopivan kokoinen patonkipötkö. Kierrä pötköt kierteelle ja nosta ne leivinpaperilla päällystetylle pellille tai patonkipelleille. Siivilöi päälle hieman jauhoja, peitä liinalla ja kohota vielä noin 30 minuuttia.
Voitele patongit kevyesti vedellä ja ripottele päälle hieman sormisuolaa. Paista patonkeja 250-asteisessa uunissa keskitasolla 10-20 minuuttia. Jäähdytä leivät ritilällä.
Reseptin alkuperä: Otin alkuperäisen ohjeen "Maalaisunelma Ruoka & Juoma (1/2011)" -lehdestä ja muokkailin hieman...
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti