sunnuntai 16. maaliskuuta 2014

Kullankeltaiset valkosipuliyrttisimpukat

Tässä tapashenkisessä reseptissä höyrytetyt sinisimpukat marinoidaan valkosipulilla sekä yrteillä ja gratinoidaan lopuksi vielä leivänmuruseoksella.


Ainekset (pääruokana 2-4:lle, tapaspöydässä useammallekin)
  • 1 pussi (~1 kg) eläviä sinisipukoita
  • ~6 rkl oliiviöljyä
  • 5 valkosipulinkynttä
  • 0,5 punainen chilipalko
  • ~2 dl valkoviiniä
  • ~2 rkl tuoretta basilikaa hienonnettuna
  • ~2 rkl tuoretta persiljaa hienonnettuna
  • hieman mustapippuria myllystä
  • ripaus suolaa
  • ~1,5 dl tuoreita (vaaleita) leivänmuruja

Puhdista ensin simpukat ja heitä pois rikkinäiset tai kuolleet yksilöt (simpukka on kuollut, jos se on avonainen eikä reippaan pöytälevyyn kopsauttelun seurauksenakaan sulkeudu). Poista simpukoista myös mahdolliset parrat ja huuhtele simpukoita reilussa vesimäärässä, vaihda huuhteluvesi ainakin noin kaksi-kolme kertaa.

Hienonna valkosipulinkynnet ja silppua chili. Kuumenna noin 1 rkl oliiviöljyä suuressa paistokasarissa ja lisää kasariin noin puolet valkosipuleista ja chilistä. Lisää joukkoon myös simpukat sekä valkoviini ja laita kansi päälle. Keitä simpukoita noin 5-7 minuuttia, kunnes simpukat aukeavat. Heitä pois keittämisen jälkeen mahdollisesti kiinni olevat sinisimpukat. Anna simpukoiden jäähtyä hetki, kunnes niitä voi käsitellä käsin.

Sekoita kulhossa ~3 rkl oliiviöljyä, loput valkosipulit ja chilit, hienonnettu basilika sekä persilja, mustapippuri sekä suola. Poista simpukat kuoristaan ja laita ne marinadin joukkoon. Säästä simpukoiden kuorista toinen puolisko ja asettele ne yhdeksi kerrokseksi uuninkestävään vuokaan. Peitä simpukat muovikelmulla ja anna niiden tekeytyä jääkapissa noin puoli tuntia. Simpukoiden höyryttämisestä jääneen liemen voi säästää myöhempää käyttöä varten.

Esilämmitä uuni 220-asteiseksi. Sekoita leivänmurut ja loppu oliiviöljy pienessä kulhossa. Laita simpukkasekoitus takaisin säästämiisi kuorenpuolikkaisiin ja lusikoi päälle leivänmuruseosta. Paista simpukoita uunissa 5-7 minuuttia, kunnes simpukat ovat kuumia ja leivänmuruseos on rapeutunut kauniin kullankeltaiseksi. Tarjoa heti.


Valmiit simpukat voi syödä suoraan kuoristaan ilman sen ihmeempiä apuvälineitä, kannattaa tosin varata servetit valmiiksi. Olen joissain ohjeissa nähnyt, että simpukat asetellaan uunivuoassa suolapedin päälle, jolloin ne pysyvät varmasti liikkumatta (tämä on itseltä kokeilematta, mielestäni simpukat pysyvät ihan riittävän paikoillaan ilman tuota konstiakin).


Reseptin alkuperä: Tämä resepti on sekoitelma muutamasta Parragon Booksin "Maittavat tapakset"-kirjan reseptistä.

Simpukat maistuvat maittavilta periaatteessa myös ilman reseptin leivänmuruseosta. Itse suosin tosin tuota leipäseoksen lisäystä simpukoiden pinnalle, sillä se tuo reseptiin mukavaa rapeutta. Olen kokeillut tätä joskus myös gluteenittomalla leivällä, toimi ihan kohtalaisesti. Olen joskus lisännyt leivänmurujen joukkoon myös pienen määrän pilkottua tomaattia, sekin antaa simpukoihin mukavan lisämaun.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...