Tässä tapashenkisessä reseptissä höyrytetyt sinisimpukat marinoidaan valkosipulilla sekä yrteillä ja gratinoidaan lopuksi vielä leivänmuruseoksella.
Ainekset (pääruokana 2-4:lle, tapaspöydässä useammallekin)
- 1 pussi (~1 kg) eläviä sinisipukoita
- ~6 rkl oliiviöljyä
- 5 valkosipulinkynttä
- 0,5 punainen chilipalko
- ~2 dl valkoviiniä
- ~2 rkl tuoretta basilikaa hienonnettuna
- ~2 rkl tuoretta persiljaa hienonnettuna
- hieman mustapippuria myllystä
- ripaus suolaa
- ~1,5 dl tuoreita (vaaleita) leivänmuruja
Puhdista ensin simpukat ja heitä pois rikkinäiset tai kuolleet yksilöt (simpukka on kuollut, jos
se on avonainen eikä reippaan pöytälevyyn kopsauttelun seurauksenakaan
sulkeudu). Poista simpukoista myös mahdolliset parrat ja huuhtele
simpukoita reilussa vesimäärässä, vaihda huuhteluvesi ainakin noin
kaksi-kolme kertaa.
Hienonna
valkosipulinkynnet ja silppua chili. Kuumenna noin 1 rkl oliiviöljyä suuressa paistokasarissa
ja lisää kasariin noin puolet valkosipuleista ja chilistä. Lisää joukkoon myös
simpukat sekä valkoviini ja laita kansi päälle. Keitä simpukoita noin 5-7
minuuttia, kunnes simpukat aukeavat. Heitä pois keittämisen
jälkeen mahdollisesti kiinni olevat sinisimpukat. Anna simpukoiden jäähtyä hetki, kunnes niitä voi käsitellä käsin.
Sekoita kulhossa ~3 rkl oliiviöljyä, loput valkosipulit ja chilit, hienonnettu basilika sekä persilja, mustapippuri sekä suola. Poista simpukat kuoristaan ja laita ne marinadin joukkoon. Säästä simpukoiden kuorista toinen puolisko ja asettele ne yhdeksi kerrokseksi uuninkestävään vuokaan. Peitä simpukat muovikelmulla ja anna niiden tekeytyä jääkapissa noin puoli tuntia. Simpukoiden höyryttämisestä jääneen liemen voi säästää myöhempää käyttöä varten.
Sekoita kulhossa ~3 rkl oliiviöljyä, loput valkosipulit ja chilit, hienonnettu basilika sekä persilja, mustapippuri sekä suola. Poista simpukat kuoristaan ja laita ne marinadin joukkoon. Säästä simpukoiden kuorista toinen puolisko ja asettele ne yhdeksi kerrokseksi uuninkestävään vuokaan. Peitä simpukat muovikelmulla ja anna niiden tekeytyä jääkapissa noin puoli tuntia. Simpukoiden höyryttämisestä jääneen liemen voi säästää myöhempää käyttöä varten.
Esilämmitä uuni 220-asteiseksi. Sekoita leivänmurut ja loppu oliiviöljy pienessä kulhossa. Laita simpukkasekoitus takaisin säästämiisi kuorenpuolikkaisiin ja lusikoi päälle leivänmuruseosta. Paista simpukoita uunissa 5-7 minuuttia, kunnes simpukat ovat kuumia ja leivänmuruseos on rapeutunut kauniin kullankeltaiseksi. Tarjoa heti.
Valmiit simpukat voi syödä suoraan kuoristaan ilman sen ihmeempiä
apuvälineitä, kannattaa tosin varata servetit valmiiksi. Olen joissain
ohjeissa nähnyt, että simpukat asetellaan uunivuoassa suolapedin päälle,
jolloin ne pysyvät varmasti liikkumatta (tämä on itseltä kokeilematta,
mielestäni simpukat pysyvät ihan riittävän paikoillaan ilman tuota konstiakin).
Reseptin alkuperä: Tämä resepti on sekoitelma muutamasta Parragon Booksin "Maittavat tapakset"-kirjan reseptistä.
Reseptin alkuperä: Tämä resepti on sekoitelma muutamasta Parragon Booksin "Maittavat tapakset"-kirjan reseptistä.
Simpukat maistuvat maittavilta periaatteessa myös ilman reseptin leivänmuruseosta. Itse suosin tosin tuota leipäseoksen lisäystä simpukoiden pinnalle, sillä se tuo reseptiin mukavaa rapeutta. Olen kokeillut tätä joskus myös gluteenittomalla leivällä, toimi ihan kohtalaisesti. Olen joskus lisännyt leivänmurujen joukkoon myös pienen määrän pilkottua tomaattia, sekin antaa simpukoihin mukavan lisämaun.
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti