Nämä pienet rieskojen tapaiset palsternakkaleipäset sopivat todella kivasti esimerkiksi rentoihin viikonloppuaamuihin, sillä niitä on todella nopea leipoa. Palsternakka tuoksuu ja maistuu näissä kuohkean pehmeissä leivissä mukavasti, eivätkä leipäset kaipaa pientä voinokaretta kummempia päällysteitä. Vaikka yleisesti ottaen hieman vierastan ruokasoodan käyttöä leivän kohotukseen, on soodan käyttö mielestäni ihan hyvä ratkaisu esimerkiksi sunnuntaiaamuisin, kun aamupalalle tai brunssipöytään on kiva saada uunituoretta leipää ilman aikaista aamuherätystä ja suurta leivontaurakkaa.
- 2 dl hienoksi raastettua palsternakkaa
- 2 dl vettä
- 250 g maitorahkaa
- 0,5 dl rypsiöljyä
- 1 tl suolaa
- 1 rkl siirappia
- 4 dl sämpyläjauhoja
- 1 tl ruokasoodaa
- 1 kananmuna
- ~2 rkl seesaminsiemeniä
Raasta palsternakka hienoksi raasteeksi. Kuumenna 1 dl vedestä pienessä kattilassa ja lisää palsternakkaraaste veden joukkoon. Kypsennä raastetta sekoitellen parisen minuuttia. Anna raasteen hieman jäähtyä, sekoita sen joukkoon muut aineet ja sekoita taikina tasaiseksi. Taikinasta tulee melko löysää.
Nostele taikinasta lusikalla parille pellille leivinpaperin päälle pieniä kekoja (noin 15 kappaletta), jätä riittävästi tilaa kekojen väliin. Taputtele keot jauhotetulla kädellä litteiksi leipäsiksi. Voitele leivät munalla ja ripottele pinnalle seesaminsiemeniä. Paista 225-asteisessa uunissa noin 12 minuuttia.
Reseptin alkuperä: Marttojen resepti. Maistelin näitä leipäsiä Marttojen kasvisruokakurssilla ja ihastuin leipien makuun sekä reseptin helppouteen ja nopeuteen.
Ihanan näköisiä! Pakko myöntää että aika harvoin itse jaksaa viikonloppuaamuisin leipoa... joskus jotain teeleipää ehkä.:)
VastaaPoistaKiitos ulla. :) Joo, ei mitään toivoa itselläkään viikonloppuaamuna ryhtyä väsäämään mitään kohotettavaa leipätaikinaa. Oli se tässäkin pieni kynnys että jaksaako alkaa raastamaan palsternakkaa aamulla, onneksi jaksoin (muuten nuo leivät valmistuivat kyllä tosi nopsaan).
VastaaPoista