sunnuntai 9. helmikuuta 2014

Broilerpaprikatacot

Tortilloissa ja tacoissa on se hyvä puoli, että ne voi valmistaa joko helposti ja nopeasti kaupoista saatavia puolivalmisteita käyttäen taikka ajan niin salliessa pitkän kaavan kautta alusta asti ihan itse. Erilaisten täytteiden, salsojen ja tahnojen valmistus on hauskaa ja niillä saa helposti vaihtelua ateriaan. Tällä kertaa tacokuoret saivat sisälleen broileria, paprikaa, tomaattisalsakastiketta sekä avokadotahnaa.


Tortillat / Tacokuoret

Rapeiden tacokuorien valmistus aivan alusta vaatii hieman harjoitusta. Maissijauho, erityisesti masa harina (joka on hyvin hienoksi jauhettu valkoinen maissijauho), antaa tortillalettuihin ja tacokuoriin mukavasti makua. Tortillat voi toki valmistaa myös pelkistä vehnäjauhoista, jolloin rakenteesta tulee pehmeämpi. Tämä ohje on sekoitus molempia vaihtoehtoja, jolloin mukaan saadaan maissijauhon mauka mutta taikina on vielä helposti käsiteltävää. Ohuista tortillapohjista saa rapeita tacokuoria sivelemällä ne öljyllä ja paistamalla ne uunissa tacokuoren muotoon.

Ainekset (12 kpl)
Tortillaletut:
  • 2 dl maissijauhoja
  • 2 dl vehnäjauhoja
  • 0,5 tl suolaa
  • 0,5 tl leivinjauhetta
  • 2 dl vettä
Rapeat tacokuoret (tortillalettujen lisäksi):
  • 0,5 dl ruokaöljyä
  • suolaa (ja oman maun mukaan esimerkiksi paprika- tai chilijauhetta)

Valmista ensin tortillaletut: Sekoita jauhot, suola ja leivinjauhe keskenään. Lisää jauhoseos veteen vähitellen. Vaivaa, kunnes taikina on kiinteää ja se irtoaa käsistä. Peitä taikinakulho kelmulla ja anna taikinan levätä jääkaapissa noin puoli tuntia.

Muotoile taikinasta tanko, jaa se 12 osaan ja kaulitse taikinapalat ohuiksi pyöreiksi letuiksi (halkaisija noin 15 cm). Käytä kaulitessasi reippaasti jauhoja. Paista tortillat yksitellen kohtuullisella lämmöllä paistinpannussa ilman rasvaa molemmin puolin, kunnes tortillojen pinta alkaa kuplia ja niihin ilmaantuu pieniä tummia pilkkuja. Lado tortillat päällekkän ja peitä kelmulla (tämä pitää tortillaletut pehmeinä).


Rapeiden tacokuorien valmistus: Kuumenna uuni 200-asteiseksi. Laita uunin alimmalle tasolle (foliolla vuorattu) uunipelti uunin suojaksi ja aseta ylemmälle tasolle uuniritilä. Kiedo muutama tortillapohja kosteaan keittiöliinaan ja höyrytä lettuja hetki kuumassa uunissa tai mikrossa (niin, että tortillaletut kostuvat hieman ja pehmenevät). Voitele tortillaletun toinen puoli kevyesti ruokaöljyllä ja ripottele pinnalle hieman suolaa. Voit myös maustaa letun pinnan halutessasi esimerkiksi paprika- tai chilijauheella. "Ripusta" tortillalevyt uuniritilälle öljypuoli ylöspäin yhden tai kahden uuniritilän "langan" yli, (kuva periaatteesta löytyy esimerkiksi täältä) ja anna kuorien rapeutua uunissa muotoonsa noin 8 minuutin ajan.

Vinkki: Harjoitus tekee mestarin, ja ainakin itselläni ensimmäisten rapeiden tacokuorten valmistus meni hieman harjoitteluksi. Ylijääneet tai rikkoutuneet rapeat tacokuoret voi kuitenkin hyödyntää nachojen tavoin. Pilko tällöin tacokuoret uunipellille sopiviksi suupaloiksi, lusikoi niiden päälle esimerkiksi tomaattisalsaa sekä muita haluamiasi täytteitä ja raasta päälle cheddaria. Laita pelti 200-asteiseen uuniin noin 5 minuutiksi, eli kunnes juusto on sulanut nachojen päälle.


Broilerpaprikatäyte

Ainekset (6:lle)
  • 4 broilerin rintaleikettä
  • 3 rkl oliiviöljyä
  • 1 rkl punaviinietikkaa
  • 1 limen mehu
  • 2 valkosipulinkynttä murskattuna
  • 1 tl paprikajauhetta
  • 1 rkl oreganoa
  • suolaa ja mustapippuria myllystä
  • 2 punaista paprikaa
Lisäksi:

Sekoita öljy, etikka, limemehu, murskattu valkosipuli sekä muut mausteet kulhossa. Pilko broileri sopivan kokoisiksi palasiksi ja laita broilerpalaset öljyseoksen joukkoon. Anna marinoitua parisen tuntia. Paista broileripalaset kypsiksi kuumalla parilalla tai paistinpannussa ja nostele ne lämpimään astiaan (pidä lämpimänä). Poista paprikoista siemenet ja viipaloi malto ohuiksi viipaleiksi. Paista myös paprikaviipaleita muutama minuutti ja sekoita broilerinpalasten joukkoon. 


Reseptien alkuperät: Tortillalettujen ohje on otettu Marttojen "Limppua, patonkia, röpörieskaa"-leipäkirjasta (lisäsin joukkoon varalta hieman leivinjauhetta). Hyvä vehnätortillaohje ilman maissijauhoja löytyy esimerkiksi Kokkeillaan-, Kokit ja Potit- sekä Campasimpukan blogeista.  Broilerpaprikatäyte on muokattu versio "Ruokasuosikit: Meksiko"-kirjan kanafajitareseptin täytteestä.

2 kommenttia:

  1. Ihanan värikästä. :)

    VastaaPoista
  2. :) Meksikolaisen ruoan pirtsakat värit kyllä piristävät näin talviaikaan.

    VastaaPoista

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...