lauantai 22. helmikuuta 2014

Bataattiranskalaiset

Nämä pirteän väriset bataatista valmistetut "ranskalaiset" on maustettu persiljalla, valkosipulilla sekä pienellä määrällä parmesaania. Ne maistuvat erityisen hyviltä chilimajoneesin tai aiolin kanssa.


Ainekset (4:lle)
  • ~1 kg bataattia
  • 2-3 rkl oliiviöljyä
  • suolaa
  • 1 valkosipulinkynsi
  • ~2 rkl raastettua parmesaania
  • ~3 rkl lehtipersiljaa hienonnettuna
  • hieman mustapippuria myllystä

Pese ja kuivaa bataatit ja pilko ne kuorineen sopivan kokoisiksi suikaleiksi (esimerkiksi noin 8mm x 8 mm x 8 cm). Pyöräytä bataattisuikaleet oliiviöljyssä ja levitä ne tasaisesti leivinpellin päälle (itse asiassa tämä määrä ranskalaisia kannattaa paistaa kahdella pellillä, jotta ranskalaisten väliin jää riittävästi tilaa paahtumiseen). Ripottele pinnalle suolaa. Paista bataattiranskalaisia 230-asteisessa uunissa välillä käännellen noin 20-30 minuuttia, eli kunnes ne ovat kypsyneet ja saaneet hieman väriä.

Murskaa valkosipulinkynsi. Sekoita valkosipuli, parmesaani (jätä juusto pois, jos haluat maidottoman tai vegaanin version), hienonnettu lehtipersilja sekä mustapippuri keskenään ja ripottele seos bataattiranskalaisten pinnalle. Tarjoa heti.

En itse tätä kokeillut, mutta bataattiranskalaiset voisi varmasti hyvin myös uppopaistaa öljyssä uunissa paahtamisen sijaan.

Jälkikirjoitus: Oli tuossa kommenttikentässä juttua bataattiranskalaisten rapsakkuudesta, joten lisään aiheesta tähänkin lyhyen maininnan. En ole tosiaan koskaan onnistunut saamaan bataattiranskiksista uunissa yhtä rapsakoita kuin perunaversiosta (uppopaistaminen on tosin kokeilematta). Uunissa paistamisessa on kuitenkin olennaista jättää ranskalaisille pellillä tarpeeksi tilaa toistensa väliin, muuten ranskalaiset tahtovat enemmän höyrystyä kuin paistua. Ranskalaisten rapeutumista voi myös edesauttaa huuhtomalla niitä leikkaamisen jälkeen (ennen paistoa) kylmällä vedellä, jolloin pinnalla oleva tärkkelys huuhtoutuu vähemmäksi. Alla vielä kuva bataattiranskiksista ilman tuota juustopersiljasilppua, itse ranskalaiset näkyvät tästä hieman paremmin.



Reseptin alkuperä: Copy-pastetettu täältä.

2 kommenttia:

  1. Olen muutamaan otteeseen tehnyt bataattiranskalaisia ja ne ovat aina olleet hieman pettymys, ei maun takia vaan siksi, että ne eivät ole rapeita. Olen jostain kuullut, ettei niistä saa millään rapeita, edes uppopaistamalla, joten ehkä on ihan turha edes yrittää saada niistä rapsakoita :) Mutta hyvälle näyttää tuo sinun annos!

    VastaaPoista
  2. Totta puhut. Ei niistä taida tosiaan saada samalla lailla rapsakoita kuin perunasta (pitäisi joskus varmistaa vielä tuolla uppopaistokokeilulla). Sain noihin todella kevyen pinnan (sen verran että noita pystyi sormin syömään eivätkä jääneet ihan "lepsuiksi") kuivaamalla ylimääräiset öljyt välissä talouspaperiin ja tohottamalla niitä lopuksi grillivastuksen alla, jolloin lopputuloksesta jäi rapeuden puolesta vähän samanlainen fiilis kuin huonosti paistetuissa valmispussiranskalaisissa. Toinen juttu on, että noiden ranskisten väliin pitää pellillä jättää tarpeeksi tilaa (jos ovat ihan limittäin, ne tahtovat enemmänkin höyrystyä kuin paahtua).

    VastaaPoista

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...