sunnuntai 2. helmikuuta 2014

Purplet kevätkääryleet & maapähkinäkastike

Vietnamilaiset riisipaperiin kiedotut kevätkääryleet ovat paitsi hyviä ja terveellisiä, myös kauniita. Tällä kertaa täytteeksi valikoitui pirteä punakaali, joka sai seuraa vihreistä kasviksista sekä katkaravuista. Samettinen maapähkinäkastike tuo mukavasti lisää makua kääryleisiin. 

Läpikuultavaan valkoiseen riisipaperiin käärittävät kevätkääryleet voi toki täyttää aivan oman maun mukaan erilaisilla vihanneksilla ja yrteillä, kalalla, lihalla, nuudeleilla jne. Tuoreisiin kevätkääryleisiin käytettäviä riisipaperiarkkeja löytyy aasialaisista ruokakaupoista ja nykyään niiden suuren viimeaikaisen suosion myötä myös isommista marketeista.


Ainekset (10 kpl)
  • 10 riisipaperiarkkia
  • ~200 g punakaalia
  • ~50 g parsakaalin vartta
  • ~10 cm pätkä kurkkua
  • 5 retiisiä
  • ~100 g kiinankaalia
  • ~100 g katkarapuja
  • 1 dl tuoreita mintunlehtiä
  • 20 tuoretta basilikan lehteä
  • 1 rkl soijakastiketta
  • 1 rkl miriniä (japanilaista riisiviiniä)
  • 1 tl inkivääritahnaa
  • 1 tl hunajaa
  • 0,5 limen mehu
  • (vettä riisipaperiarkkien liottamiseen)
Maapähkinäkastike:
  • 1 dl maapähkinävoita
  • 1 rkl riisiviinietikkaa
  • 0,5-1 rkl hunajaa
  • 1 rkl soijakastiketta
  • ripaus suolaa
  • 0,5 pieni punasipuli silputtuna
  • (halutessasi hieman tuoretta chiliä ja limemehua)
  • 0,5-1 dl vettä

Valmista ensin maapähkinäkastike. Laita kaikki kastikkeen ainekset kulhoon ja aja kastike tasaiseksi sauvasekoittimella (tai tehosekoitinta käyttäen). Kastikkeen koostumusta voi säädellä veden määrällä. Maistele ja lisää mausteita tarvittaessa.

Valmistele kevätkääryleet: Viipaloi punakaali, parsakaali, kurkku, retiisit sekä kiinankaali ohuiksi viipaleiksi. Pese ja kuivaa yrtit. Sekoita soijakastike, mirin, inkivääritahna, hunaja sekä limen mehu pienessä kulhossa.

Kokoa kevätkääryleet yksitellen: Liota riisipaperiarkkia hetken aikaa vedessä niin, että se pehmenee hieman (älä liota turhan kauaa, tai arkki menee liian lötköksi). Nosta arkki lautaselle tai muulle tasaiselle pinnalle ja kokoa arkin alareunaan pieni kasa täytteitä. Ripottele kasvisten ja rapujen päälle hieman aiemmin valmistamaasi soija-mirinkastiketta. Käännä arkin alareuna sekä sivut täytteiden päälle ja rullaa levy napakaksi kääryleeksi. Asettele valmiit kevätkääryleet tarjolle ja tarjoile niiden kanssa maapähkinäkastiketta.

Huom: Kevätkääryleet tarttuvat helposti kiinni toisiinsa. Itse asettelin kääryleet vierekkäin & päällekkäin tarjoilulautaselle, ne onneksi kuitenkin irtosivat vielä suhteellisen hyvin toisistaan (söin kääryleet heti niiden valmistamisen jälkeen). Jos kuitenkin valmistat kääryleitä isomman määrän tai valmistat kääryleet jonkin aikaa ennen niiden tarjoilua, älä asettele niitä tarjoilualustalle aivan toistensa viereen.


Annoksesta saa vegetaariversion siis helpolla jättämällä katkaravut kokonaan pois tai korvaamalla ne mahdollisesti jollain kasviksella tai esimerkiksi tofulla. Jos valmistat annoksen täysin "vegaanisti", jätä siitä myös hunaja pois.


Reseptin alkuperä: Idea purpleihin kevätkääryleisiin ja maapähkinäkastikeresepti on otettu täältä. Tein toki tapani mukaan pieniä lisäyksiä alkuperäiseen reseptiin...

2 kommenttia:

  1. Ihana resepti, mutta miten dippailu tapahtuu käytännössä? Toivoisin voivani tehdä näitä suurempiin juhliin, mutta tuntuu aika ällöttävältä, että kaikki dippailevat jo syötyvä kääryleitä samassa vadissa. Miten tämä kannattaa käytännössä toteuttaa? Jokaiselle oma kippo, mitä saa täytellä? Miten taittelit kääryleet kys. muotoon?

    VastaaPoista
  2. Suuremmalle seurueelle tarjotessa jakaisin dippikastikkeen tosiaan esimerkiksi pieniin sieviin (kertakäyttö?)kuppeihin ja jättäisin lopun kastikkeesta tarjolle isompaan tarjoiluastiaan santsausta varten. Rullasin kääryleet ihan kaalikääryleen tapaan ja halkaisin ne sitten keskeltä kahtia hieman vinottain. Kannattaa tosiaan rullata nuo kääryleet tarpeeksi tiiviiksi, jotta ne pysyvät kasassa. Videoesimerkki tuosta rullauksesta löytyy esimerkiksi täältä: https://www.youtube.com/watch?v=IfI1wMeDXhg

    Suosittelen myös rullaamaan nuo kääryleet vasta juhlapäivänä hieman ennen tarjoilua, sillä riisipaperi ei ainakaan omien kokemusteni mukaan tahdo säilyä hyvänä esim. yön yli säilytettäessä. Valmiit rullat kannattaa myös suojata kostutella liinalla tarjoiluun asti, jotteivät rullat pääse kuivumaan.

    Kivoja juhlia!

    VastaaPoista

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...