perjantai 6. maaliskuuta 2015

Paahdetut perunat

Voi kuinka paljon pidänkään paahdetuista perunoista. Rapea maukas kuori, pehmeä sisus, kevyt suolaisuus ja rasvaisuus koukuttavat syömään vielä yhden perunan... ja vielä yhden... ja ehkä vielä yhden. Valmistan paahdettuja perunoita yleensä liharuokien kaveriksi, ja ne sopivat hyvin syksyn tai talven juhla- ja viikonloppuaterioille. Maustoin alla olevat perunat melko klassisesti oliiviöljyllä, rosmariinilla sekä valkosipulilla, mutta perunoiden mausteita voisi toki vaihdella oman maun ja päivän fiiliksen mukaan. Oliiviöljyn sijaan rasvana voisi käyttää myös voita, muuta ruokaöljyä tai ankan/hanhenrasvaa, ja perunat voisi maustaa erilaisin yrtti- ja kuivamausteseoksin, sitrushedelmillä, pekonilla tai vaikka chilillä.


Ainekset (2-4:lle)
  • 1 kg kiinteitä perunoita
  • 0,75 dl + 2 tl oliiviöljyä
  • suolaa
  • mustapippuria myllystä
  • 2 valkosipulinkynttä
  • 1-2 tl (kuivattua) rosmariinia

Kuori perunat, pilko ne sopivan kokoisiksi lohkoiksi (itse pilkoin keskikokoiset perunat neljään osaan) ja huuhdo perunalohkot. Laita perunat kattilaan, peitä ne kylmällä vedellä ja mausta vesi suolalla. Kuumenna vesi kiehuvaksi ja keitä perunat puolikypsiksi, eli noin 8-10 minuutin ajan.

Laita uuni kuumenemaan 200-asteiseksi. Mittaa 0,75 dl oliiviöljystä uuninkestävään laakeaan paistoastiaan ja esikuumenna rasvaa uunissa 10-15 minuutin ajan.

Valuta perunat siivilässä. Heiluttele siivilää samalla kevyesti, jolloin perunoiden pinta rikkoutuu hieman ja edistää rapean pinnan muodostumista paahtovaiheessa. Anna perunoiden kuivua noin 3-5 minuutin ajan.

Nosta uunivuoka uunista ja lisää kuivaksi höyrytetyt perunalohkot kuuman rasvan joukkoon. Mausta perunat suolalla sekä mustapippurilla ja kääntele lohkoja niin, että ne peittyvät kauttaaltaan öljyyn. Paahda perunoita 200-asteisessa uunissa 40-50 minuutin ajan aina välillä käännellen. Perunoihin pitäisi muodostua paahtamisen aikana rapea kullankeltainen kuori.

Kuori ja murskaa valkosipulinkynnet ja sekoita ne yhdessä hienonnetun rosmariinin kanssa loppuun oliiviöljyyn. Lisää mausteseos perunoiden joukkoon, kääntele, ja jatka perunoiden paahtamista vielä noin 10 minuutin ajan.

Nosta paahtuneet perunat uunista ja nostele perunat esimerkiksi reikäkauhalla talouspaperin päälle, jolloin ylimääräinen rasva imeytyy paperiin. Siirrä perunat esilämmitetylle tarjoiluastialle ja tarjoa heti.


Reseptin alkuperä: Ohjeen pohja on hyvin pitkälti suosittu Jamien joulujakson (2013) paahtoperunaresepti, lisäksi olen kurkkinut vinkkejä myös hieman Gordonilta. Herkullisen näköisiä paahdettuja perunoita löytyy myöskin muun muassa "Andalusian auringossa"-blogista.

4 kommenttia:

  1. Meilläkin paahdetut perunat ovat ikihitti. Usein laitan sekaan myös porkkanaa ja kokonaisia valkosipulinkynsiä. Sekaan sopii myös parsakaali, joka on taivaallista paahdettuna!

    VastaaPoista
  2. Paahdettu parsakaali on kyllä herkullista, samoin tykkään paahdetusta kukkakaalista. :)

    VastaaPoista
  3. Nythän on hyvä aika paahdetuille perunoille. Espanjan tai Marokon varhaisperunat eivät ole ihan parhaimmillaan, mutta uunissa ne saa mukavan paahdon ja päälle loraus sitruunamehua ja ripaus tummaa sokeria :)

    VastaaPoista
  4. Kiitos kommentistasi Polkkapossu! :) Itse olen aina mieltänyt paahdetut perunat enemmän talviruoaksi, mutta miksipä niitä ei tosiaan voisi valmistaa kevään uudesta perunasadostakin. Ja tumma sokeri perunoiden pinnalla on myös itselle ihan uusi idea, testiin sekin.

    VastaaPoista

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...