maanantai 23. maaliskuuta 2015

Lammasrillette

Suunnittelin viime vuoden alkupuolella pikaista ankkarilletteä valmistaessani pyöräyttäväni pääsiäispöytään vastaavanlaista rilletteä lampaasta. Lammasrilletten valmistus toteutui viimein vuoden myöhässä. Parempi kuitenkin myöhään kuin ei milloinkaan, sillä rillettestä tuli mainion makuista ja sitä oli todella mukava napostella leivänpäällisenä. Pieni purnukka tyhjenikin alta aikayksikön, joten pääsiäispöytään pitänee valmistaa vielä uusi satsi kyseistä ihanuutta. Alla oleva resepti on perinteisestä ranskalaisesta rillettestä poiketen hyvin vähärasvainen, enkä taiteillut siihen myöskään originaalille ruokalajille tyypillistä rasvakantta.


Ainekset (noin 6 dl)
  • 0,8-1 kg luullista lampaan- tai karitsanlapaa
  • 2-3 valkosipulinkynttä
  • 2 tl suolaa
  • reilusti mustapippuria myllystä
  • 1-2 laakerinlehteä
  • 1 dl:n nippu tuoretta timjamia
  • 2 dl valkoviiniä
  • 1 dl vettä
  • 3 rkl karkeaa sinappia
  • (1 dl tuoretta persiljaa hienonnettuna)

Laita uuni lämpenemään 90-asteiseksi. Pilko luullinen lampaanlapa ronskeiksi paloiksi. Kuori ja murskaa valkosipulit. Kumoa lammaspalat uunipataan ja mausta ne valkosipulimurskalla, suolalla sekä mustapippurilla. Lisää pataan myös laakerinlehdet, nippu tuoretta timjamia, valkoviini sekä vesi. Peitä uunipata kannella tai foliolla ja anna lammaspalojen hautua 90-asteisessa uunissa noin 10 tunnin ajan, kunnes liha on ylikypsän mureaa ja irtoaa luusta todella helposti.

Poista laakerinlehdet sekä timjaminippu padasta ja irroittele lampaanliha luusta. Riivi liha hienoksi ja sekoita sen joukkoon karkea sinappi sekä halutessasi tuore hienonnettu persiljasilppu. Maistele ja lisää mausteita tarvittaessa. Kaada rillette purkkiin, painele tiiviiksi ja säilytä jääkaapissa tarjoiluun asti.

Itse en malttanut odottaa rilletten tekeytymistä vuorokautta pidempään, vaan aloitin sen maistelun seuraavana päivänä purkittamisesta. Rillette olisi varmasti ollut hyvinkin syötävää jo sen purkituspäivänä.


Reseptin alkuperä: "Lantliv mat & vin" (2/2014) lehden resepti hienoisin mittasuhteellisin muutoksin.

Hmm, pitäisikö ruokalajin nimi yksikön (rillette) sijaan kirjoittaa sittenkin monikkomuodossa (rillettes)? Kuinkas sanan taivutus sitten? Kielipoliisit, saa auttaa.

6 kommenttia:

  1. oi nam, rillettet ovat ihania. Täytyykin pitää tämä mielessä pääsiäistä varten.

    VastaaPoista
  2. Kiitos vinkistä. Pääsiäiskotibuffan kruunaankin lammasrilletellä.

    VastaaPoista
  3. @Minna Vuo-Cho: Itse kans tykkään kovasti rilleteistä, eikä niiden tekemisessä ole edes kovin iso vaiva. :)

    @Lapastaivas: Sinulla on pääsiäispöydässä varmasti tosi maukkaat herkut tarjolla. Lammasrillette sopii kyllä varmasti hyvin joukon jatkoksi.

    VastaaPoista
  4. Kuullostaapa herkulliselta! Sopiiko tätä tehdä jostain muustakin lampaan osasta kuin lavasta? Lähikaupassa oli tunnelipaistia tyrkyllä... ;)

    VastaaPoista
  5. Nam. En ole ikinä tehnyt rilletteä, tästä voisi tehdä pienen projektin pääsiäisen pyhinä!

    VastaaPoista
  6. @ssiiri: Enpä ole itse kokeillut, mutta luulisi kyllä onnistuvan. Kannattaa kuitenkin tsekata, että lihassa on ainakin hieman rasvaa jottei lopputuloksesta tule aivan liian kuivakka. Yleensähän rilletteen lisätään esim. sianrasvaa, joten sitähän voi myös lisätä lihojen joukkoon (vaikken sitä itse tuohon omaan rilletteeni käyttänytkään)...

    @ulla: Itse jätin tuon lampaan hautumaan yön yli uuniin, olipa muuten kiva herätä aamulla sen tuoksuun. :) Sama toimisi hyvin pääsiäispyhienkin herätyskellona...

    VastaaPoista

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...