Aromaattinen fenkoli ja raikkaan makea appelsiini muodostavat maittavan ja klassisen makuparin, joka sopii erinomaisesti esimerkiksi niin kylmiin kuin lämpimiinkiin salaatteihin sekä muihin lisukkeisiin. Alkuvuodesta kauppojen hevi-osastojen valikoimista löytyi myös edullisia veriappelsiineja, joita päätinkin eräänä päivänä hyödyntää tähän maukkaaseen ja simppeliin fenkoli-veriappelsiinisalaattiin. Veriappelsiinien lyhyt sesonki kestää vain tammikuusta maaliskuun alkuun, ja veriappelsiinikauden ulkopuolella salaattiin voi toki käyttää ihan tavallisia appelsiineja.
Ainekset (4:lle)
- 2 fenkolia
- 3 veriappelsiinia
- 1 pieni valkosipulinkynsi
- 1 tl dijon-sinappia
- 1 tl hunajaa
- 0,5 rkl valkoviinietikkaa
- suolaa
- mustapippuria myllystä
- 3 rkl oliiviöljyä
- 50 g mustia hyviä oliiveja
- pari kourallista vesikrassia
Puhdista fenkolit ja poista niistä mahdolliset varret. Säilytä kuitenkin fenkolien hentoiset lehtiosat. Viipaloi fenkolit mahdollisimman ohuiksi suikaleiksi. Kuori veriappelsiinit kuorettomiksi terävällä veitsellä ja leikkaa niistä irti tasakokoisia kalvottomia lohkoja viiltämällä veitsellä valkoisen kalvon vierestä ja toistamalla sama appelsiinilohkon toiselle puolelle. Purista veriappelsiinien runko-osaan jäävä mehu talteen.
Kuori ja murskaa valkosipuli pieneen kulhoon ja lisää sen joukkoon veriappelsiineista ylijäänyt mehu, sinappi, hunaja sekä valkoviinietikka. Mausta seos suolalla sekä mustapippurilla ja vispaa oliiviöljy seoksen joukkoon. Kääntele kastike siivutetun fenkolin joukkoon, peitä talouskelmulla ja anna tekeytyä jääkaapissa noin puoli tuntia.
Kääntele veriappelsiinit, oliivit sekä huuhdeltu vesikrassi fenkolin joukkoon ja kaada salaatti tarjoiluastialle. Lisää salaatin pinnalle vielä aiemmin säästämäsi fenkolin lehdet.
Reseptin alkuperä: "Leiths How to Cook" -kirja.
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti