Leivoin viime viikonloppuna lounaalle pehmeitä herkkupatonkeja, jotka palmikoin vaihtelun vuoksi sieviksi leteiksi. Leivistä tuli maukkaita ja niitä oli kiva mutustaa keittolounaan kera. Näistä patongeista saisi myös näyttävää tarjottavaa esimerkiksi brunssi- tai buffetpöytään.
Ainekset (6 kpl)
- 1 dl vettä
- 50 g tuorehiivaa
- 1 rkl sokeria
- 1,5 dl haaleaa maitoa
- 0,5 tl suolaa
- 75 g sulatettua voita tai ruokaöljyä
- 1 kananmuna
- 1 dl grahamjauhoja
- 6-7 dl vehnäjauhoja
- Voiteluun: 1 kananmunan valkuainen + 1 rkl vettä
- Pinnalle: sormisuolaa & kuivattua rosmariinia, siemeniä jne.
Lämmitä vesi kädenlämpöiseksi ja liuota sen joukkoon tuorehiiva ja sokeri. Odota muutama minuutti, kunnes seos kuplii. Lisää maito, suola, rasva, kananmuna sekä jauhot seoksen joukkoon ja vaivaa taikina kimmoisaksi. Peitä kulho leivinliinalla ja anna taikinan kohota vedottomassa paikassa noin puoli tuntia.
Jaa taikina 18 osaan. Pyörittele jokainen taikinapala pitkäksi ohueksi taikinapötkyläksi ja muotoile pötköistä 6 ohutta kolmisäikeistä lettipatonkia. Nosta letit leivinpelleille, peitä leivinliinalla ja kohota patonkeja noin 20 minuuttia.
Esilämmitä uuni 175-asteiseksi. Vispaa munanvalkuaisen joukkoon ruokalusikallinen vettä ja voitele patongit munaseoksella. Ripottele patonkien päälle esimerkiksi hieman sormisuolaa sekä rosmariinia tai vaikka auringonkukan- ja seesaminsiemeniä. Paista patonkeja 175-asteisessa uunissa noin 25 minuuttia.
Reseptin alkuperä: Leipätaikinaohje on hyvin lähellä Marttojen "Limppua, patonkia, röpörieskaa"-leipäkirjan tanskalaisten suolatikkujen reseptiä.
Täältä lettileipien (Zopf) maasta pitää nyt tietenkin kommentoida että hienoja ovat!
VastaaPoistaOn nätit:)
VastaaPoistaIhania patonkeja! Leivon aina juhliin patonkeja. Nämä kävisivät jo ihan pelkästään koristeista juhlapöydässä.
VastaaPoistaAi, että miellyttävät silmää. Mulla ei oo patonkipeltiä, mutta näitä mäkin voisin leipoa!☺
VastaaPoista@luimupupu: Kiitos. :)
VastaaPoista@Jael: Kiitos. :)
@Nanne: Kiitos. :)
@Eija: Kiitos. :) Näitä voi tosin hyvin tehdä ilman patonkipeltiäkin.
Oi aivan täydellisen herkullisen näköisiä :) Mahtavaa!
VastaaPoistaKiitos Annis, minustakin näistä tuli ihan kivoja. :)
VastaaPoista