torstai 19. maaliskuuta 2015

Munakoisotahna

Olen tässä alkuvuoden aikana herkutellut useampaan otteeseen erilaisilla tahnoilla ja dippikastikkeilla, joista muutaman voisi kirjailla talteen vielä tänne bloginkin puolelle. Perinteinen itä-välimerellinen munakoisotahna (baba ganoush, bābā ghannūj) on kyllä herkullinen ja helppotekoinen tahna, jota napostelee mielellään vaikka pitaleipien, paahdetun leivän tai muun vastaavan kanssa. Olen tarjonnut tätä tahnaa tämän vuoden puolella myös meze-teemaisella brunssilla, jossa se toimi odotusten mukaisesti mainiosti. Tahna saa makunsa paahdetusta munakoisosta, tahinitahnasta sekä sitruunamehusta. Munakoisot pitäisi oikeaoppisesti paahtaa avotulella tahnaan olennaisena osana kuuluvan savun maun ja tuoksun saamiseksi. Jos intoa ei kuitenkaan riitä nuotiopaikan pystyttämiseen, keittiöstä ei löydy kaasuhellaa ja grillikin on vielä talviteloilla, voi tahnan munakoisot paahtaa myös sähköuunissa.


Ainekset
  • 2 isoa munakoisoa
  • 2-3 rkl sitruunamehua
  • 1 valkosipulinkynsi
  • 1 dl tuoretta persiljaa hienonnettuna 
  • 1 rkl oliiviöljyä
  • 1 rkl tahinia
  • suolaa
  • hieman chilijauhetta
  • hieman mustapippuria myllystä

Paahda kokonaiset munakoisot täysin kypsiksi avotulella, hiilloksella, grillissä, kaasuhellan liekillä tai sähköuunissa grillivastusten alla (225-asteisessa uunissa noin 45 minuuttia). Kääntele munakoisoja välillä paahtamisen aikana. Munakoisot ovat riittävän paahtuneita, kun niiden pinta on hiiltynyt ja kasvikset ovat täysin pehmeitä. Nosta paahtuneet munakoisot siivilään jäähtymään.

Kun munakoisot ovat jäähtyneet hieman, halkaise ne ja kaavi niiden sisus siivilään. Valuta vihanneksista irtoava ylimääräinen neste pois. Pilko valunut sisus, purista sitruunamehu ja hienonna myös valkosipuli sekä persilja. Yhdistä kaikki munakoisotahnan ainekset keskenään ja muussaa seos tahnaksi haarukalla tai sauva-/tehosekoitinta käyttäen. Tahnan ei tarvitse olla täysin sileää, vaan joukkoon saa jäädä pieniä sattumia. Maistele ja lisää tarvittaessa mausteita sekä sitruunamehua.

Munakoisotahna-annoksen voi koristella halutessaan esimerkiksi oliiviöljyllä, pinjan- tai granaattiomenan siemenillä, persiljasilpulla tai vaikkapa murustellulla fetajuustolla.


Reseptin alkuperä: Ruokala.net sekä muutamat muut nettisivustot.

10 kommenttia:

  1. P.S. Viime viikolla kun olin leipomon keittiöön tutustumassa niin cateringistä vastaava kokki kertoi,että jos munakoisoa ei voi paahtaa avotulella (tai kaasuhellalla kuten minä ja useimmat täällä) niin sen maun saamiseen voi käyttää kaasupoltinta.He nimittäin käyttävät sitä ,uunin jälkeen niin tulee se oikea maku munakoisoon.

    VastaaPoista
  2. Kiitos Jael loistavasta vinkistä, kaasupoltinhan on tosiaan tosi hyvä keino saada kuori kärtsäytettyä. :)

    VastaaPoista
  3. Hmm, mikä ihana tekosyy kaivaa grilli esiin talviteloiltaan! :)

    VastaaPoista
  4. En tiennytkään että koisot pitää paahtaa avotulella, kokeilen tätä ensi kerralla. Olen myös aika heikkona eri tahnoihin ja se on hyvä lisuke myös kesäisin grilliruokien kanssa. Katselen noita Ottolenghin ohjelmia telkasta kuola valuen... :)

    VastaaPoista
  5. @Jenni: No niin kyllä on. :)

    @ulla: Tahnoissa on aina se vaara, että niitä tulee huomaamatta syötyä paljon enemmän kuin on tarkoitus. ;)

    VastaaPoista
  6. Hyvältä vaikuttava ohje! Mulla onkin nyt jääkaapissa munakoiso, jolla voisi kokeilla tätä :)

    VastaaPoista
  7. Kiitos Anna! :) Minäkin kävin juuri ostamassa kaupasta lisää munakoisoja, saa nähdä mitä niistä syntyy viikonloppuna.

    VastaaPoista
  8. Oijoi! Pakko sanoo että nyt on tosi asiallinen blogi! Ihanat ohjeet sulla! Jos näistä kasaisi kirjan niin varmasti ostaisin! :) Kiitos!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Oi kiitos sinulle ihanasta kommentista, tämä pelasti kyllä perjantaini ja isosti. :)

      Poista

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...