keskiviikko 25. maaliskuuta 2015

Keittiökuulumisia: Ruokalehtihamsteri

Vielä parikymppisenä ihmettelin hieman puolisoni intoa tilata ja ostaa kaiken maailman harrastelehtiä. Katsellessani sohvapöydälle kertynyttä ruokalehtiläjää ei voi muuta sanoa, kuin että asioilla ja mielipiteillä on taipumus muuttua. Kuvassa komeilee pino viime vuoden ja tämän alkuvuoden aikana ostamistani ruokalehdistä, joita näyttää kertyneen taas vuodenkin sisään siis "muutama".


Vaikka nykyään kaikki tieto on helposti saatavilla netistä ja meidänkin taloudesta löytyy tietokoneet, tabletit ja kaiken maailman älypuhelimet, haluan rentoutua ja haaveilla tulevista kokkailuistani mieluiten teekupin kera ja kädessäni konkreettinen ruokalehti tai keittokirja. Työpäivän sitä joutuu aina kuitenkin viettämään toimistossa ruutua tuijottaen, ja vapaa-ajastakin tämä blogin pitäminen ja muiden blogien seuraaminen johdattaa minut aivan riittävän usein sinertävän ruudun ääreen.

Luen ruokalehdistä lähinnä reseptit, kun taas muut kolumnit, ravintola-aiheiset artikkelit ynnä muut "mikä on trendikästä just nyt"-jutut jäävät useimmiten vähemmälle huomiolle. Jos tämä postaus löytyisi ruokalehden sivulta, jättäisin sen siis todennäköisesti lukematta. Huomattava osa ostamistani lehdistä on ulkomaan työreissujen lentokenttäostoksia, eli lähtöjään matkalukemiseksi hommattuja. Myös länsinaapurin ruokalehdet ovat minulle mieluisia ja niitä löytyy usein myös lähimarketin lehtivalikoimista. Vaikken mikään kieli-ihminen olekaan, on ulkomaankielinen ruokasanasto kuitenkin helposti dekoodattavaa ja voihan sitä sitten viime hädässä turvautua siihen älylaitteeseen ja vaikka Googlen kääntäjään. Lehtien kuvat auttavat paljon arvaamaan ainakin reseptien raaka-aineet ja samallahan sitä oppii sitten ruokasanastoa uudella kielellä. Eipä mene sormi niin suuhun ravintoloissa ulkomailla reissatessa. Ostan myös pääsääntöisesti nämä kotimaiset "Maku"- ja "Glorian ruoka & viini"-lehdet, aivan jo kannatuksenkin vuoksi. Vaikka tykkään selailla ja ihastella näiden lehtien ruokakuvia ja kokkailen aina silloin tällöin joitain annoksia näistä kotimaisistakin lehdistä, olen kuitenkin huomannut päätyväni useimmiten kokeilemaan kotikeittiössäni ulkomaalaisten lehtien reseptejä. En oikein tiedä mikä tähän on syynä, ehkä näiden ulkomailta ostettujen lehtien reseptiikka on itselleni riittävän eksoottista ja uutta mutta silti samalla aavistuksen maanläheisempää ilman sen viimeisimmän ruokatrendin perässä juoksemista. Mukava kuitenkin, että ruokalehdissäkin on vaihtelua ja erilaisuutta, löytyypä sitten sopivaa luettavaa päivittäin vaihtuviin ruoanlaittofiiliksiin.

Kaikkia ruokalehtiä en kuitenkaan osta. Jos minua komennetaan inspiroitumaan lehden kannessa tai huomaan muuten tämän kehoituksen lehden sivuilla, saa nide jäädä kaupan hyllyyn. Sen verran ärsyttää tuon "inspiroidu"-sanan, erityisesti juuri tämän sanan imperatiivimuodon, ylenmääräinen käyttö mainostarkoituksissa. Sama ostamattajättämispäätös pätee myös muiden tuotteiden kohdalla, olipa kyseessä sitten inspiroitumaan patistava hajukynttilä-, huuhteluaine- tai jogurttimainos. No, jos en päädy ostamaan ihan jokaista ruokalehteä, niin kerään kyllä sitten kiltisti esimerkiksi nämä kirjainkauppaketjujen ruokalehdiksi naamioidut ilmaisjakelumainoslehtiset. Innostuinhan aikoinaan ruoanlaitosta juurikin Pirkka-lehden kautta.

Ehkä loppuvuoden aikana voisi hieman rajoittaa noiden lehtien ostamisen kanssa, loppuu kohta kämpästä tila. Voisihan sitä käydä välillä vaikka kirjastossa.

9 kommenttia:

  1. Ruokalehdet ovat kyllä houkuttelevia.Suomessa ostin niitä silloin tällöin,täällä tilasin yhdestä vuosikerran,mutta muuten olen enemmänkin keittokirjahamsteri,vaikka viime vuosina se hamstraus on laantunut ihan tilan puutteenkin johdosta;D

    VastaaPoista
  2. Täällä ilmoittautuu myös yksi ruokalehtihamsteri. Mulle tulee itelleni kaikki mahdolliset suomalaiset leivonta-ja ruokalehdet ja lisäksi kans ostelen niitä tuolta naapurimaa Ruotsista aina siellä käydessä! ☺
    Mulla on kotona jaoteltuna ne vuodenajoittain. Kohta saa jo kaivaa grillauslehdet esiin! ☺

    VastaaPoista
  3. Jep, ruokalehtiä kertyy. Pinon mittarina on ollut, että pitää poistaa, kun kuopus mahtuu taakse piiloon seisomaan. Onneksi poika kasvaa (ja jaoin pinon tässä kahteen kangaskassiin,joten tuplamäärä...)
    Minä olen viime vuosina tykästynyt englantilaiseen Delicious-lehteen ja huomaan usein kokkailevani siitä saamieni ideoiden perusteella. Se on sellainen arkeen sopiva, mutta tarpeeksi "eksoottinen" kiinnostamaan. Sorruin juuri tilaamaan Glorian ruoka ja viini -lehden uudelleen - tässä välissä se oli mielestäni vähemmän kiinnostava. Muita suomalaisia en viimeisen vuoden aikana oikein ole lukenutkaan...

    VastaaPoista
  4. Täälläkin on hamsteri, kaikki käy kotimaiset ja ulkolaiset. Välillä riittää pelkät kuvat inspiraatioon, joskus pieni ainesosien silmäily ja toisinaan pitää lukea koko resepti sanasta sanaan tarkkaan. Reissuista tulee tosiaan noita ulkolaisia ostettua ja juuri tuli mieleeni idea, jota en ole ollenkaan huomannut "hyväksi käyttää", meidän juniorin tyttöystävä on lentoemäntä, joten taidanpa "marssittaa" tytön ruokalehtiasioille kohdemaihin!☺

    VastaaPoista
  5. @Jael: Minä olen yrittänyt hieman rajoittaa keittokirjahamstrausta, viimeistään siihen hurahtaessani loppuisi kämpästä se loppukin tila. Aina välillä pitää tietysti kyllä päästä kirjaostoksillekin.

    @Nanne: Kätevä jaottelujärjestelmä, pitääpä kopsia tuo omaankin käyttöön (tällä hetkellä omat lehdet on aivan hujan hajan). :)

    @Minna Vuo-Cho: Aika ovela pinomittari. :) Minulla ei ole ollut pariin vuoteen mitään kestotilausta, voisihan sitäkin välillä harkita. Olen tainnut joskus kans törmätä tuohon Delicious-lehteen, oli muistaakseni tosiaan kiva lehti.

    @Eija: No ehdottomasti ulkomaan lehdet tilaukseen, harvalta löytyy noin kätevää lehtivälittäjää. :)

    VastaaPoista
  6. Minua puolestaan kiinnostaa ne kaikki muut jutut, kuin reseptit. Tosin luen tällä hetkellä lähinnä ranskalaisia ruokalehtiä, joten kaikki tieto ruokakulttuurista, tuottajista, kokeista, ruoan historiasta ja paikallisista erikoisuuksista on enemmän kuin tervetullutta. Ja näissä ranskalaiset ovat kyllä taitavia. Trendeistä en ole kiinnostunut, etenkään trendeinä esiteltyinä.
    Hesarista ja Etiketistä keräsin aikoinaan hyviä reseptejä, mutta nykyisestä tyylistä en välitä.

    VastaaPoista
  7. Minä olen myös "lukenut" viime aikoina ranskalaisia lehtiä, tai no lähinnä selannut niitä sillä en osaa ranskaa. :)

    VastaaPoista
  8. Täällä yksi ruokalehti- ja keittokirjahamsteri myös. Taitaapa olla aika yhdistävä tekijä ruokaintoilijoilla. Usein tulee selattua ruokalehtiä tai keittokirjoja hiukan samalla tavalla kuin joku lukee romaaneja, ei siis niinkään reseptien haussa. Ja reissuilta tarttuu yleensä ainakin pari ruokalehteä matkaan mukaan. Nykyään Suomestakin saa kyllä jo aika mukavasti myös ulkolaisia ruokalehtiä. Ehkä ihan hyvä, ettei kaikkia ole kuitenkaan saatavilla, tila ja rahat taitaisivat loppua muuten käsi kädessä.

    VastaaPoista
  9. Hyvä tosiaan, että on jotain rajaa valikoimassa. :) Myöskin kokeiltavien "to do"-lista tahtoo aina paisua mahdottoman pitkäksi lehtiä, kirjoja ja blogeja lukiessa, olisipa kellossa enemmän aikaa.

    VastaaPoista

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...