sunnuntai 26. lokakuuta 2014

Vuohenjuustoiset kurpitsapyörykät

Päätin kokeilla tänään jotain uutta kurpitsaruokaa ja päädyinkin iltapäivän ratoksi pyörittelemään vuohenjuustolla sekä pinaatilla maustettuja kurpitsapyöryköitä. Näistä kivan värisistä palleroista sai halloumilla höystetyn salaatin, pähkinöiden sekä minttujogurttikastikkeen kera tarjoiltuna mukavan kasvisruokaillallisen.


Ainekset (4-5:lle, 30 pientä tai 15 isompaa pyörykkää)
  • ~1 kg painoinen myskikurpitsa
  • 160 g tuoretta pinaattia
  • 80-100 g vaaleaa leipää (tai jonkin verran vaaleita korppujauhoja)
  • 1-2 valkosipulin kynttä
  • 1 kananmuna
  • 100 g vuohentuorejuustoa
  • 0,5 sitruunan mehu
  • 0,5 tl jauhettua muskottipähkinää
  • 0,5 tl suolaa
  • mustapippuria myllystä
  • 40 g parmesaanijuustoa
  • 40 g pankojauhoja (tai vaaleita korppujauhoja)

Kuori kurpitsa, poista siitä siemenet ja lohko malto ronskeiksi palasiksi. Paahda kurpitsapaloja 200-asteisessa uunissa noin 40 minuuttia, kunnes palat ovat täysin kypsiä ja pehmeitä.

Huuhtele pinaatti ja laita se suureen kattilaan. Lisää kattilaan vielä hieman vettä ja kiehauta. Hämmentele pinaattia, kunnes se nuupahtaa ja pehmenee. Huuhtele pinaatinlehdet kylmällä vedellä ja puristele vesi tämän jälkeen huolellisesti pois lehdistä. Silppua pinaatti hienoksi.

Murustele vaalea leipä murusiksi ja kuori valkosipulinkynnet. Soseuta kypsät kurpitsanpalat leivänmurujen, valkosipulin sekä kananmunan kera tasaiseksi tahnaksi esimerkiksi sauvasekoittimella. Kääntele seoksen joukkoon vuohenjuusto sekä pinaattisilppu ja mausta sitruunamehulla, muskotilla, suolalla sekä mustapippurilla. Laita kurpitsaseos jääkaappiin tekeytymään ja paksuuntumaan noin puoleksi tunniksi. Seos jää suhteellisen löysäksi mutta jos taikina ei pidä ollenkaan muotoaan, sen joukkoon voi lisätä vielä hieman lisää korppujauhoja.

Raasta parmesaanijuusto hienoksi raasteeksi ja sekoita juustoraaste sekä pankojauhot keskenään lautasella. Nostele kurpitsaseoksesta kahta lusikkaa käyttäen sopivan kokoisia pyöryköitä juustoraasteseoksen päälle ja pyöräyttele niitä siten, että pyörykät peittyvät kauttaaltaan juusto-pankojauhoseokseen. Jauhotettuina pyöryköitä on myös helpompi pyöritellä ja muotoilla käsin. Valmista kurpitsapyörykät näin pienissä erissä ja nostele valmiit pyörykät uunipellille leivinpaperin päälle. 

Paista kurpitsapyöryköitä 225-asteisessa uunissa 20-25 minuuttia, kunnes ne ovat saaneet pintaansa hieman väriä ja rapsakkuutta. Pyörykät jäävät sisältä suhteellisen pehmeiksi. Tarjoile kurpitsapyörykät lämpiminä.


Reseptin alkuperä: Mukaelma Jez Felwickin Suuren lihapullakirjan bataatti-vuohenjuustopullista.

6 kommenttia:

  1. Onpa kivat pyörykät.Minunkin piti just tehdä kurpitsapyöryköitä,vähän erään täkäläisen ravintolan annoksen mukaisesti,ja aika erilaisen kun tuon sinun.

    VastaaPoista
  2. Kiitos Jael. :) Meinasin aluksi tehdä vähän enemmän falafel-tyyppisiä pyöryköitä (kikherneillä), mutta päädyin sitten tämmöisiin... Mielenkiinnolla jään seurailemaan ja odottelemaan, josko blogiisi ilmestyy lähiaikoina maittava kurpitsapyörykkäresepti. :)

    VastaaPoista
  3. Mahtavat ainekset, ei voi olla kuin hyvää. :)
    Kovin innovatiivista, en olisi keksinyt itse. Yleensä minun kurpitsastani tulee keittoa, kun muuta ei keksi...

    VastaaPoista
  4. Kiitos ulla. :) Piti minullakin ottaa ihan asiaksi tämä uuden kurpitsaruoan kokeilu. Yleensä kurpitsa päätyy minullakin perinteisesti keittoon, ihan vaan uuniin paahtumaan tai harvakseltaan raviolien täytteeksi.

    VastaaPoista
  5. Just viikonloppuna mietin että mitäs sitä kurpitsasta voisi tehdä kun aina sitä keittoa tai paahdettua. Ei tullut mitään ideaa niin jäi sitten kurpitsa väliin mutta tässähän tää nyt on. Nam :)

    VastaaPoista
  6. Onneksi kohta on uusi viikonloppu. :) Seuraavaksi voisin kokeilla kurpitsaa vaikka lasagnessa...

    VastaaPoista

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...