Tämä kesäkurpitsasta valmistettu kasvissosekeitto on maustettu kevyesti vuohenjuustolla. Mietin pitkään lisääväni keiton pinnalle krutonkeja tuomaan mukaan hieman rapsakkuutta, mutta päädyinkin viime hetkellä valmistamaan keiton kylkeen italialaisia leipätikkuja, jotka kääräisin tuorejuustolla sekä rucolalla päällystettyihin parmankinkkusiivuihin. Nämä kinkkuun kiedotut grissinit sopisivat muuten hyvin myös itsessään pikkunaposteltavaksi vaikka illanistujaisiin.
Kesäkurpitsakeitto
Ainekset (4:lle)
- 600 g kesäkurpitsaa
- 5 cm pätkä purjosipulia
- 1 iso sipuli
- 1 valkosipulinkynsi
- 1 rkl oliiviöljyä
- 2 rkl mantelijauhetta
- 1 dl valkoviiniä
- 3 dl kasvislientä
- 0,5 tl hienonnettua muskottipähkinää
- 1 rkl tuoretta timjamia
- 100 g vuohentuorejuustoa
- suolaa
- mustapippuria myllystä
- (Pinnalle: hieman kurpitsansiemeniä sekä timjaminlehtiä)
Puhdista kesäkurpitsa sekä purjosipuli, kuori sipuli sekä valkosipulinkynsi ja pilko kasvikset pienehköiksi palasiksi. Kuumenna oliiviöljy kattilassa ja kuullota kasvispaloja keskilämmöllä noin 5 minuuttia. Lisää kasvisten joukkoon mantelijauhe ja sen perään valkoviini, kasvisliemi sekä muskottipähkinä. Anna keiton kiehua kevyesti 20-30 minuuttia, lisää joukkoon tuoreet timjaminlehdet ja soseuta seos tämän jälkeen tasaiseksi sauvasekoittimella. Kuumenna keitto vielä kattilassa, sulata joukkoon tuorejuusto (voit jättää pienen osan juustosta koristeeksi keittoannosten pinnalle) ja mausta sosekeitto makusi mukaan suolalla sekä mustapippurilla. Jaa keitto annoskulhoihin ja koristele annokset halutessasi vuohenjuustolla, kurpitsansiemenillä sekä muutamalla tuoreella timjaminlehdellä.
Parmankinkkuun käärityt grissinit
Ainekset (24 kpl)
- 250 g vehnäjauhoja
- 0,5 pussia (5 g) kuivahiivaa
- 0,5 tl suolaa
- 1,75 dl vettä
- (Voiteluun: hieman vettä)
- ~5 rkl maustamatonta tuorejuustoa
- 1 rkl tuoretta ruohosipulia hienonnettuna
- hieman mustapippuria
- 8-12 pitkää siivua parmankinkkua
- kourallinen rucolanlehtiä (tai muuta mieleistä salaattia)
Valmista grissinitaikina. Sekoita jauhot, kuivahiiva sekä suola kulhossa ja lisää joukkoon vesi. Vaivaa taikinaa hetki ja laita se jauhotettuun kulhoon liinan alle kohoamaan vajaaksi tunniksi.
Nosta kohonnut taikina jauhotetulle pöydälle ja painele se käsin noin 20x30 cm levyksi. Leikkaa taikinalevy noin 24 osaan. Kierrä suikaleita hieman, venytä ne samalla sopivan mittaisiksi ja nosta uunipellille siten, että tikkujen väliin jää pienet raot. Anna tikkujen vielä kohota liinan alla noin 20 minuuttia uuni sillä välin 225-asteiseksi. Voitele leipätikut kevyesti vedellä ja paista niitä noin 8-10 minuuttia, kunnes grissinit ovat kullanruskeita ja rapeita. Anna leipätikkujen jäähtyä. Leipätikut voi leipoa jo hyvissä ajoin ennen niiden tarjoilua.
Silppua maustamattoman tuorejuuston joukkoon ruohosipuli, lisää sekaan vielä hieman mustapippuria ja sekoita tasaiseksi. Leikkaa parmankinkkusiivut pitkittäin 2-3 osaan siivujen paksuudesta riippuen. Levitä jokaisen kinkkusiivun päälle hieman tuorejuustoseosta ja ripottele päälle muutama huuhdeltu rucolanlehti. Kierrä kinkkusiivut tämän jälkeen jäähtyneiden leipätikkujen ympärille juustopuoli leipätikkuun päin siten, että salaatinlehdet pilkistävät hieman kinkkusiivujen lomasta.
Reseptin alkuperä: Ajatus mantelijauheen käytöstä sosekeiton suurustamiseen on kopsittu Campasimpukan ihanasta espanjalaisesta kesäkurpitsakeitosta. Ilmakuivattuun kinkkuun käärittyjen leipätikkujen idea on saatu puolestaan täältä, ja itse grissinien perusohje on peräisin "Olgan kokkaukset" -blogista.
Ihana idea tuo mantelijauhe! Pitää ehdottomasti kokeilla :)
VastaaPoistaJossain muuallakin luin mantelijauheesta keitossa! Mikähän se oli...? Pitää joskus kokeilla tätä, näyttää hyvältä.
VastaaPoista@Hanna: Joo en itsekään ollut aiemmin suurustanut keittoja mantelijauheella, onneksi satuin bongaamaan idean tuolta Campasimpukan blogista.
VastaaPoista@Kotiharmi: Kiitos. :) Campasimpukalta minä tosiaan tuon idean kopsin, olisiko se ollut se?