tiistai 21. lokakuuta 2014

Paistettua makkaraa, linssipataa ja karamellisoitua omena-sipulipyreetä

Pimeinä syysiltoina sitä kaipaa usein maukasta ja täyttävää ruokaa. Tässä pataruoassa tuoremakkarat saavat kaverikseen pekonilla, juureksilla sekä aurinkokuivatuilla tomaateilla höystettyjä linssejä (oiva resepti Paul Gaylerin "Makkara"-kirjasta). Padan lisukkeeksi tarjosin karamellisoitua omena-sipulipyreetä, jonka makeahko maku sopi mielestäni kivasti makkaroiden rasvaisuuteen. Kyseinen pyree sopii muuten hyvin myös monen muun ruoan, kuten vaikka ankanrinnan tai porsaanlihan lisukkeeksi.


Paistetut makkarat & linssipata


Ainekset (6:lle) 
  • 2 rkl oliiviöljyä
  • 12-18 raakamakkaraa (esimerkiksi Toulousen makkaraa)
  • 200 g savupekonia
  • 1 iso sipuli
  • 1 iso porkkana
  • 100 g öljysäilöttyjä aurinkokuivattuja tomaatteja valutettuna
  • 0,5 rkl hunajaa
  • 350 g Puy-linssejä
  • 1 l lihalientä
  • 1 pieni laakerinlehti
  • 1 timjaminoksa
  • suolaa
  • mustapippuria myllystä
  • 0,5 dl lehtipersiljaa hienonnettuna

Lämmitä oliiviöljy suuressa paksupohjaisessa padassa tai kasaripannussa keskilämmöllä. Alenna lämpöä hieman, lisää makkarat pataan ja paista niihin ympäriinsä kauniin ruskea pinta (kypsennä tarvittaessa makkarat useammassa erässä). Nosta makkarat reikäkauhalla sivuun odottamaan.

Makkaroiden kypsyessä hienonna pekoni pieniksi paloiksi. Kuori sipuli sekä porkkana ja paloittele myös ne sekä valutetut aurinkokuivatut tomaatit pieniksi kuutioiksi. 

Kun makkarat ovat ruskistuneet, lisää pataan pekoni ja paista 5-7 minuutin ajan välillä sekoitellen, kunnes pekoni on kevyesti ruskistunut. Lisää joukkoon hienonnettu sipuli sekä porkkana ja jatka kypsennystä 2-3 minuutin ajan. Lisää tämän jälkeen pataan hienonnettu aurinkokuivattu tomaatti sekä hunaja ja kypsennä hetki. Laita pataan huuhdellut linssit, lihaliemi, laakerinlehti sekä timjami ja odota, kunnes neste kiehuu. Lisää makkarat tämän jälkeen takisin pataan, sekoita ja anna kiehua kevyellä lämmöllä noin 15 minuutin ajan, tai kunnes linssit ovat pehmenneet ja ylimääräinen vesi on haihtunut. Mausta suolalla sekä mustapippurilla. Sekoita joukkoon hienonnettu lehtipersilja juuri ennen tarjoilua.


Karamellisoitu omena-sipulipyree 


Ainekset (6:lle)
  • 500 g omenoita
  • 500 g sipulia
  • 2 rkl voita
  • 1-2 rkl sokeria
  • 3 dl kuohu- tai ruokakermaa
  • suolaa

Valmista linssipadan kypsyessä omena-sipulipyree. Kuori omenat sekä sipulit ja pilko ne pienehköiksi paloiksi. Sulata voi kattilassa, lisää joukkoon sokeri ja pilkotut omena- sekä sipulikuutiot ja paista, kunnes seos karamellisoituu ja kasvikset ovat pehmeitä. Lisää joukkoon kerma ja kiehauta. Soseuta seos tasaiseksi sauvasekoittimella ja mausta suolalla.


Reseptin alkuperä: Makkarainen linssipata on otettu Paul Gaylerin "Makkara"-kirjasta. Omena-sipulipyreen ohje on puolestaan bongattu (hieman mittasuhteiltaan muuteltuna) "Oulu à la carte"-kirjasta.

10 kommenttia:

  1. Tervetuloa Anna vaan meille syömään, kyllä noista ruoista riittäisi useammallekin. :)

    VastaaPoista
  2. Minähän en lihaa syö mutta nuo kuvasi ovat kyllä hurjan houkuttelevat Hienot makkarat:)

    VastaaPoista
  3. Kiitos Jael. :) Pitäisipä joskus kokeilla kasvismakkaroidenkin valmistusta.

    VastaaPoista
  4. Näyttää ja kuulostaa tosi hyvältä, varsinkin toi omena-sipulipyre. Omia omenoitakin olisi vielä iso kasa, joten tuohon niitä saisi helposti kulumaan. Osaatko sanoa kuin kauan pyre säilyy hyvänä vai tuleeko se syödä yhdellä kertaa? Entä onkohan kerman oltava kuohukermaa vai onnistuisiko normi ruokakermallakin?

    VastaaPoista
  5. Kiitos paljon kommentistasi Elina. :) Kyllä tuo pyre säilyy jääkaapissa ainakin pari päivää, ja olen joskus myös pakastanut ylijäävää pyreetä. Normi ruokakerma toimii myös ihan hyvin (itse vaan olen mieltynyt enemmän kuohukermaan), taidanpa lisätä sen tuohon ohjeeseen (kiitos vinkistä).

    VastaaPoista
  6. Omena-sipulipyre kuulostaa suorastaan oikein koukuttavalta, pitää testata se joskus. Muutenkin tuo ruoka maistuisi.

    VastaaPoista
  7. Kiitos Kotiharmi. :) Tykkään kyllä itsekin tuosta pyreestä, on vähän vaihtelua pottumuusille jne.

    VastaaPoista
  8. Nyt on testattu omena-sipulipyre ja hyvää tuli! Kiitos vielä ohjeesta! Reseptistäsi puuttui sokerin määrä mutta laitoinkin tilalle hunajaa ihan summilla. Tuli mieleen että tämä voisi sopia hyvin myös joulupöytään :)

    VastaaPoista
  9. Tosi kiva kuulla, että pyre onnistui. :) No oho, olipas tosiaan sokerin määrä unohtunut reseptistä, lisäilin senkin tuohon, kiitos taas tuhannesti vinkistä Elina. :) Joulupöytä olisi varmasti oiva tilaisuus tarjota tuota, sopisi varmasti hyvin perinteisiin jouluruokiin.

    VastaaPoista

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...