Jos olisin käsityöihminen ja varustettu suuremmalla kärsivällisyydellä, ompelisin tai neuloisin itselleni tilkkutäkin. Koska osaamiseni tai pitkäjänteisyyteni ei tämmöiseen urakkaan riitä, leivoin itselleni korvikkeeksi ja syysillan iloksi ohuehkon, hieman foccacciamaisen leivän, jonka runsaat täytteet sommittelin tilkkutäkin tilkkujen tapaan. Leivästä tuli minusta hauskan näköinen ja myös siinä suhteessa kätevä, että se on helppo jakaa joko pienempiin tai isompiin osasiin, joista kukin ruokailija voi valita itseään eniten miellyttävän palasen. Täytteiden osalta päädyin tällä kertaan suhteellisen perinteisiin välimerellisiin makuihin. Leivästä tulee ohjeen annoskoolla tehtynä suhteellisen ohut; tuplaa taikinamäärä, jos haluat paksumman leivän.
Ainekset (4-8:lle)
- 2 dl vettä
- 25 g tuorehiivaa
- 1 tl suolaa
- 0,5 tl sokeria
- 1 tl kuivattua rosmariinia
- 3 rkl oliiviöljyä
- 4 dl puolikarkeita vehnäjauhoja
- 2 rkl oliiviöljyä
- kirsikkatomaatteja
- aurinkokuivattuja tomaatteja
- mustia ja vihreitä kivettömiä oliiveja
- 1 punasipuli kuorittuna ja viipaloituna
- 1 rkl kuivattua oreganoa
- 0,5 rkl kuivattua timjamia
- muutama pieni mozzarellapallo
- auringonkukansiemeniä (tai muita siemeniä)
- sormisuolaa
- mustapippuria myllystä
Valmista leipätaikina. Lämmitä vesi kädenlämpöiseksi ja murusta hiiva sen joukkoon. Lisää veteen myös suola, sokeri, rosmariini sekä oliiviöljy. Ryhdy lisäilemään jauhoja taikinan joukkoon samalla sekoittaen. Vaivaa taikinaa käsin noin 5-10 minuuttia, kunnes siihen muodostuu sitko. Taikina saa jäädä kuitenkin suhteellisen löysäksi. Kohota taikinaa leivinliinan alla vedottomassa paikassa noin 30 minuuttia.
Öljyä leivinpelti kevyesti ja kumoa taikina sen päälle. Painele taikinasta jauhotetuin käsin noin 30x36 cm suorakulmio ja jaa levy taikinapyörää käyttäen tasakokoisiksi 6x6 cm:n neliöiksi. Sivele leivän päälle kevyesti oliiviöljyä ja sommittele taikinaneliöiden päälle haluamiasi täytteitä. Itse pilkoin leivän pinnalle punasipulia, oliiveita, tomaatteja sekä aurinkokuivattuja tomaatteja. Osalle neliöistä ripottelin kuivattua oreganoa sekä timjamia ja asettelin näiden neliöiden keskelle vielä pienen mozzarellapalan. Ripottele lopuksi koko leivän pinnalle hieman mustapippuria sekä sormisuolaa.
Paista leipää 225-asteisessa uunissa 12-15 minuuttia, kunnes se on kypsä ja saanut hieman kullanruskeaa väriä.
Reseptin alkuperä: Leipätaikinan pohjalla on käytetty focaccia-leivän ohjetta, jonka alkuperää en kyllä enää muista. Aito foccacciahan olisi tilkkutäkkileipääni huomattavasti paksumpi. Merkittävin innostaja tämän leivän suunnittelussa oli kuitenkin oma tilkkutäkkikateuteni.
Oi, miten hieno!
VastaaPoistaAivan mahtava idea! Tämän jemmaan muistilistalle :)
VastaaPoistaOnpa komia leipä! Tosi hieno idea, pitääpä kokeillakin heti viikolla kurpitsakeiton kanssa :D
VastaaPoistaOnpa hauskan näköinen:)
VastaaPoistaIhana leipä!! Täytyy ehdottomasti tehdä :)
VastaaPoista@luimupupu: Kiitos. :)
VastaaPoista@anne / 52 weeks of deliciousness: Kiitos. :)
@Heli: Kiitos. Joo, tuo leipä sopisi varmasti hyvin keiton kanssa.
@Jael: Kiitos. Hauska siitä tuli minunkin mielestä. :)
@Anna: Kiitos. :)
Ihan törkeen siistin näköinen, seinällehän toi pitäisi nostaa, mikä mieletön taulu siitä tulisi keittiöön!☺☺☺
VastaaPoistaUpea tilkkupeitto, kertakaikkiaan! Mistä näitä mahtavia ideoita aina keksitkään! :)
VastaaPoistaWow miten ihana tilkkutäkki, suupielet venyi korviin heti ekasta kuvasta! Mahtava idea. :-)
VastaaPoista@Eija: Kiitos. Heh, syötävä taulu olisi kyllä taidetta minun mieleen. ;)
VastaaPoista@Paula: Kiitos. Joo, tämä idis syntyi ihan vaan kateudesta käsityöihmisiä kohtaan. ;)
@Riitta. Kiitos. Onneksi ruoanlaittoa ei tosiaan aina tarvitse ottaa kovin vakavasti. ;)
Ompas tosi symppiksen näköinen leipä!
VastaaPoistaHieno oivallus! Suorastaan huutaa mukavia juhlia ja ympärilleen rennon ystäväporukan ihastelemaan.
VastaaPoista@Merituuli: Kiitoksia. :)
VastaaPoista@Rokkipöllö: Leipä tosiaan sopisi hyvin illanistujaisiin. :)
Miten hauskan näköinen leipä! Ruuan esillepanolla on ainakin itselleni suuri merkitys. Ja upeita kuvia sinulla muutenkin :)
VastaaPoistaKiitos Maikki. :) Itse olen alkanut miettiä tuota ruoan esillepanoa enemmän vasta tämän blogin myötä ja huomannut, että kyllä se ihminen tosiaan syö paljon myös silmillään.
VastaaPoistaAivan mahtava! Tätä leipää syö jo silmillään :).
VastaaPoistaIhan super-hieno focaccia!
VastaaPoistaoi, miten hauska idea :-) ja miten kaunis leipä! ja ihan varmasti herkullista :-)!
VastaaPoista@Minna: Kiitos. :)
VastaaPoista@Mari: Kiitos. :)
@Andalusiana: Kiitos. :) Oli hyvää, täytyy myöntää..
Upea tilkkutäkki ja varmasti herkullisin mitä olen koskaan nähnyt! :)
VastaaPoistaKiitos Peggy. Kyllä tuo noin tilkkutäkiksi hyvältä maistui. ;)
VastaaPoista