sunnuntai 24. elokuuta 2014

Tattistruudelit

Syksyn ensimmäinen sieniretki tuotti saaliikseen toista kiloa maukkaita punikkitatteja, joista osa päätyi hetimmiten rapeakuoristen "struudeleiden" täytteeksi. Vaikka jotkut vierastavatkin punikkitattien käyttöä ruoanlaitossa niiden leikkauspintojen tummumisen ja tästä johtuvan epäilyttävän värin vuoksi, eivät ne maun puolesta häviä ollenkaan esimerkiksi herkkutateille. Punikkitatit tulee kuitenkin kypsentää huolellisesti ennen niiden käyttöä ruoassa, muuten seurauksena saattaa olla pahojakin vatsanväänteitä. Itse pilkon ja hauduttelen näitä tatteja yleensä noin puolisen tuntia ennen niiden säilömistä tai käyttöä ruoanvalmistuksessa.


Ainekset (4:lle / 8 struudelia)
  • 600 g tatteja puhdistettuna
  • 1 iso punasipuli
  • 100 rkl voita
  • 1 rkl sherryä
  • 1 dl vettä tai sienilientä
  • 1 rkl vehnäjauhoja
  • 1 rkl tuoretta timjamia hienonnettuna
  • 1 rkl tuoretta basilikaa hienonnettuna
  • 1 tl tuoretta rosmariinia hienonnettuna
  • suolaa
  • mustapippuria myllystä
  • ~200 g filotaikinaa
  • 1 kananmuna
  • Pinnalle: seesaminsiemeniä

Ota pakastetut filotaikinalevyt sulamaan hyvissä ajoin ennen struudeleiden valmistusta (tai jos olet superreipas, tee taikina itse).

Valmista täyte. Pilko puhdistetut tatit pienehköiksi kuutioiksi. Kuori ja hienonna sipuli. Sulata pannulla puolet voista ja kuullota sipuli- sekä tattikuutioita siinä noin 10 minuutin ajan. Lisää pannulle sherry sekä vesi tai sieniliemi ja jatka hauduttelua vielä 10 minuuttia. Lisää sienten joukkoon tämän jälkeen vehnäjauhot, tuoreet hienonnetut yrtit sekä suolaa ja mustapippuria maun mukaan. Sekoita ja keitä vielä tarvittaessa nestettä hieman vähemmäksi.

Laita uuni lämpenemään 190-asteiseksi. Sulata loppu voi. Struudeleiden valmistuksen aikana säilytä odottamassa olevia filotaikinalevyjä kevyesti kostutetun keittiöliinan alla, jotta ne eivät kuivu. Levitä yksi filotaikinalevy työtasolle ja sivele se kevyesti voisulalla. Nosta päälle toinen filotaikinalevy, voitele myös se kevyesti ja peitä vielä kolmannella taikinalevyllä. Leikkaa kolmikerroksinen filotaikinalevy noin 20x30 cm suorakulmioiksi (kaupan pakastefilotaikinalevy puoliksi) ja käännä suorakulmioiden lyhyemmät reunat itseesi päin. Lusikoi taikinalevyjen alareunoille täytettä, käännä sivureunat sisäänpäin ja rullaa napakoiksi kääryleiksi. Valmista samoin loputkin struudelit.

Vispaa kanamuna kevyesti ja voitele sillä struudelit molemmin puolin. Nosta kääryleet väljästi uunivuokaan saumapinnat alaspäin ja ripottele pinnalle seesaminsiemeniä. Paista struudeleita 190-asteisessa uunissa 20-25 minuuttia, kunnes ne ovat rapsakoituneet ja saaneet pintaansa kauniin kullanruskean värin.


Reseptin alkuperä: "Vegetarian living" (10/2013) -lehti + pientä säätöä alkuperäiseen ohjeeseen.

13 kommenttia:

  1. Jospa se sienikausi alkaisi täälläkin. Hämeenlinnan nurkilla ei vielä eilen näkynyt kuin pari haperoa, kotimetsissä emme ole käyneet viikkoon.

    VastaaPoista
  2. Muutaman päivän sisään on alkanut noita sieniä putkahdella täällä suunnalla, tänään näkyi metsässä noiden tattien lisäksi jo jonkin verran pienenpieniä rouskuja... ja paljon sieniä, joita en tunnista.. ;)

    VastaaPoista
  3. Aijai, en ole vieläkään päässyt sienimetsään. Josko tulevana viikonloppuna menisi...

    Ihana resepti ja punikkitatit kunniaan! Minäkin juuri seikkailin filotaikinan kanssa. Ei kyllä ole paras kaverini... :(

    VastaaPoista
  4. Juuri kuulin uutisista että tänä vuonna tattikausi on myöhästynyt hieman, joten hyvin ehtii vielä. Hienoja samosojahan sinä olit filotaikinasta värkännyt ulla. :)

    VastaaPoista
  5. Ai ai miten herkullinen ohje! Tosin joudun tattini poimimaan supermarketin hyllystä mutta silläkin saa tuota tehtyä.Kiitos ohjeesta:)

    VastaaPoista
  6. Kiitos Jael. No pääasiahan se on, että tatteja löytyy edes jostain. :)

    VastaaPoista
  7. Voi luoja mikä ihanuus! Rakastan sieniä ja tämä ohje menee ihan takuulla kokeiluun <3

    VastaaPoista
  8. Niin joo pääseekö jossain liittymään lukijaksesi? En löydä...

    VastaaPoista
  9. Kiitti Anna. :) Öö, tosi hyvä kysymys, en rehellisesti sanottuna ole osannut lisätä semmoista painiketta tai linkkiä (en myöskään tiedä, miten muutama ihminen on onnistunut jostain liittymään lukijaksi..). No, vilkuilin vähän tuota bloggeria ja sieltä löytyi tuommoinen "Tilaa" toiminto, olisiko se se? Lisäsin sen tuohon sivupalkkiin aika alas hakukentän alle. Pitääpä yrittää selvittää vähän paremmin näitä perusjuttuja, tosi vahvalla pohjalla tämä bloggaaminen.. ;) Saa auttaa. :-D

    VastaaPoista
  10. Se löytyy Bloggerissa Ulkoasusta gadgeteja kun lisää niin kohta ""muita laajennuksia" ja sieltä Lukijat :) Olisi kiva liittyä lukijaksesi ja saada samalla nämä ihanat reseptit aina Bloggerin virtaan ettei jää unholaan :)

    VastaaPoista
  11. No nyt löytyi, olin missannut koko "muita laajennuksia"-kohdan. :) Lisäsin sen tuon sivupalkkiin. Kiitos tuhannesti avusta Anna!

    VastaaPoista
  12. Hyvä hyvä! Pääsin liittymään lukijaksi, jei! :)

    VastaaPoista
  13. Kivaa, tervetuloa seurailemaan. :)

    VastaaPoista

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...