maanantai 4. elokuuta 2014

Seesamimarinoitu naudan sisäfilee & kasviksilla höystetty riisi

Naudan sisäfilee on erinomaista ihan sellaisenaankin, mutta vaihteen vuoksi lihan voi marinoida vaikka aasialaishenkisellä seesamimarinaadilla. Lisukkeeksi lihalle valmistui tällä kertaa kasviksilla höystetty riisi jääkaapista sattumalta löytyneistä raaka-aineista. Myös itämaiset kasvislisukkeet tai nuudelisalaatit sopisivat hyvin fileen lisukkeeksi.


Ainekset (4-6:lle)

Seesamimarinoitu naudan sisäfilee

  • 1 kg naudan sisäfileetä
  • 0,5 dl japanilaista soijakastiketta
  • 2 rkl ruokosokeria
  • 1 rkl riisiviinietikkaa
  • 1 rkl miriniä
  • 2 rkl seesamiöljyä
  • 2 valkosipulinkynttä
  • pieni pätkä tuoretta inkivääriä raastettuna
  • suolaa
  • 0,75 dl seesaminsiemeniä
  • 1-2 rkl ruokaöljyä
  • hieman maizenaa
  • Lisäksi: tuoreita mintunlehtiä sekä limelohkoja

Kasviksilla höystetty riisi

  • 3 dl pitkäjyväistä riisiä
  • 1 keskikokoinen punainen paprika
  • 1-2 valkosipulinkynttä
  • 1 tuore sipuli varsineen
  • 6 vihreää parsatankoa
  • ~150 g parsakaalia
  • 1 rkl seesamiöljyä
  • 1 limen mehu
  • 1 rkl japanilaista soijakastiketta
  • 0,5 dl cashewpähkinöitä

Poista naudanfileestä mahdolliset kalvot. Valmista marinadi sekoittamalla soijakastike, sokeri, riisiviinietikka, mirin sekä seesamiöljy kulhossa, murskamalla joukkoon valkosipulinkynnet ja raastamalla kulhoon vielä hieman tuoretta inkivääriä. Laita liha marinadiseokseen (esimerkiksi muovinen pakastuspussi on oiva marinointiväline) ja nosta se jääkaappiin marinoitumaan 2 tunniksi.

Kun liha on marinoitunut, nosta filee marinadista, lisää sen pintaan hieman suolaa ja pyörittele seesaminsiemenissä. Säästä loppu marinadi kastiketta varten. Kuumenna öljy paistinpannussa ja paista lihaa keskilämmöllä hetki joka puolelta. Nosta filee tämän jälkeen uunivuokaan ja paista 180-asteisessa uunissa noin 20-25 minuuttia, kunnes lihan sisälämpötila on 60-62 astetta (tällöin filee jää sisältä vielä hieman punertavaksi). Anna fileen vetäytyä paistamisen jälkeen foliokääreessä noin 15 minuuttia. Säästä lihasta paistamisen aikana mahdollisesti irronnut neste kastiketta varten.

Lihan kypsyessä valmista lisukeriisi. Keitä riisi miedosti suolatussa vedessä ja valuta se. Puhdista ja pilko paprika pieniksi kuutioiksi. Murskaa valkosipulinkynnet ja pilko sipulit, parsat sekä parsakaali pieniksi paloiksi. Kuumenna seesamiöljy wokki- tai kasaripannussa ja paista kasviksia kuumalla pannulla muutama minuutti. Purista kasvisten joukkoon limen mehu ja lisää pannuun soijakastike sekä keitetty sekä valutettu riisi. Paista kasvisriisiä vielä hetken ajan sekoitellen. Rouhi riisin joukkoon lopuksi cashewpähkinöitä.

Kuumenna ylijäänyt lihan marinadiseos sekä lihan paistamisen aikana irronnut neste pienessä kattilassa kiehuvaksi ja suurusta kastike maizenalla. Leikkaa hyvin vetäytynyt filee poikkisyin viipaleiksi, valuta lihan päälle kastiketta ja koristele vielä esimerkiksi mintunlehdillä sekä limelohkoilla. Tarjoa liha kasviksilla höystetyn lisukeriisin kera.



Reseptin alkuperä: Naudanfileen ohje on otettu "Lantliv mat & vin" (1/2014)-lehdestä (+ omat pienet muokkaukset). Lisukeriisi on ihan hatusta vedetty.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...