Kesän marjasato on yhä parhaimmillaan. Vaikka yritän näin kesällä nauttia tuoreista marjoista lähes päivittäin, koituu niiden sesongista silti jopa pientä stressiä. Syönhän nyt varmasti riittävän paljon näitä herkkupaloja, kun niitä on kerrankin tarjolla? Aika ensi kesään ja satokauteen on taas pitkä, ja vaikka pakastemarjat pelastavatkin osaltaan talviaikaan, ei tuoreita marjoja voita mikään. Toinen mieltä kalvamaan jäänyt asia on viime vappuna muiden kiireiden takia paistamatta jääneet munkit. Päätinkin vielä juhlistaa loppukesää ja yhdistää nämä kaksi asiaa marjaisten munkkivartaiden muodossa, tuoreet marjat ja munkit kun ovat yksinkertaisesti mielettömän hyvä yhdistelmä. Ja kuka muka sanoi, että munkkeja saisi paistaa vain vappuna? Vielä parit makeat kastikedipit kylkeen ja herkkuhetki on täydellinen.
Ainekset (25 varrasta)
- 50 pikkumunkkia
- tuoreita marjoja (esimerkiksi mansikoita, vadelmia, pensasmustikoita)
- puisia varrastikkuja tai cocktailtikkuja
Munkit (~50 pikkumunkkia)
- 5 dl maitoa
- 25 g tuorehiivaa
- 0,75 tl suolaa
- 0,75 dl sokeria
- 0,5 rkl kardemummaa
- 1 kananmuna
- ~7 dl vehnäjauhoja
- 50 g voita
- Paistamiseen: ~5-6 dl rypsiöljyä
- Pinnalle: sokeria
Valmista munkkitaikina. Lämmitä maito kädenlämpöiseksi ja liuota siihen hiiva, suola sekä sokeri. Sekoita joukkoon kardemumma sekä kananmuna. Alusta taikina pikkuhiljaa jauhoja lisäten. Sulata voi, lisää se taikinan joukkoon ja vaivaa taikina kimmoisaksi. Anna kohota vedottomassa paikassa liinan alla noin puoli tuntia.
Pyörittele taikinasta pieniä pyöreitä pullia ja anna niiden kohota liinan alla vielä noin 15 minuuttia. Lämmitä öljy kattilassa 180-asteiseksi. Paista munkit öljyssä molemmin puolin kauniin ruskeiksi, yhteensä noin 3 minuuttia. Nosta kypsät munkit reikäkauhalla kattilasta ja kierittele ne heti sokerissa.
Pujottele puisiin varrastikkuihin vuorotellen munkkeja sekä tuoreita marjoja makusi mukaan. Tarjoile vartaat esimerkiksi suklaakastikkeen ja/tai vaniljakastikkeen kera.
Reseptin alkuperä: Idea yhdistää munkit ja marjat varrastikussa on otettu "Glorian ruoka & viini" (3/2013) -lehdestä, jonka reseptissä munkit tarjottiin vadelmien sekä viikunoiden kera. Lehden ilmestyessä ei tainnut olla marja-aika, mutta kyseinen ohje jäi tällöin kuitenkin kummittelemaan päähäni. Munkkiohje on WSOY:n "Hyvä kokki"-kirjasta.
Tosi hauskan näköisiä! :) Söisin monta!
VastaaPoistaKiitos Campasimpukka. :) Näitä tulee kyllä helpolla syötyä useampi kerrallaan..
VastaaPoistaVoi miten ihania, aivan loistoidea!
VastaaPoistaKiitos Paula. Ei ollut tosiaan oma idea, mutta hyvä semmoinen. :)
VastaaPoistaOi nam, ihanan näköisiä herkkupaloja. Blogisi on muuten visuaalisesti kaunis, koska sinulla on laadukkaat ja kauniit kuvat annoksista :).
VastaaPoistaHyviä olivat. :) Oi kiitos kovasti kehuista Celebration Treats 4U, täytyy myöntää että jonkinasteista kehitystä on tapahtunut ainakin blogin alkuaikojen valokuviin verrattuna.
VastaaPoista