sunnuntai 4. toukokuuta 2014

Rullapatongit

Kävin tänään kivalla pienellä kevätretkellä ystäväni kanssa paikallisella luontopolulla. Olipa mukava päästä pitkästä aikaa kunnolla pihalle, koko kevät kun on mennyt enemmän tai vähemmän reissuissa, opiskellessa tai muuten vaan sisällä kökkien. Retkellä pitää tottakai olla aina eväät mukana, joten leivoin aamulla matkaan muutaman täytetyn "rullapatongin". Rullapatongit ovat siitä käteviä, että niistä saa kivan ruokaisia retkieväitä ja täytteet voi valita aivan oman mielen mukaan. Minä valmistin tämän päivän retkelle kahdenlaisia patonkeja, kinkku-paprikaversioita sekä kreikkalaisesta salaatista poimittuja makuja sisältäviä oliivi-fetajuusto-punasipulipatonkeja.


Ainekset (4 patonkia)
Taikina
  • 4 dl maustamatonta jogurttia
  • 50 g tuorehiivaa
  • 1,5 tl suolaa
  • 2 dl grahamjauhoja
  • 3 dl hiivaleipäjauhoja
  • 3 dl vehnäjauhoja
  • 4 rkl oliiviöljyä
Kinkku-paprikatäyte (2 patonkiin)
  • 2 rkl maustamatonta tuorejuustoa
  • 0,5 punainen paprika
  • ~80 g kylmäsavukinkkua
  • 1 dl juustoraastetta
  • 1 rkl oreganoa
  • mustapippuria myllystä
 Kreikkalaishenkinen täyte (2 patonkiin)
  • 1 punasipuli
  • 0,5 rkl oliiviöljyä
  • 0,5 dl oliiveja viipaloituna
  • 0,5 tomaattia
  • 80 g murustettua fetajuustoa
  • 1 rkl oreganoa
  • mustapippuria myllystä
Pinnalle
  • auringonkukansiemeniä (tai jotain muita mieluisia siemeniä)

Valmista taikina. Lämmitä jogurtti kädenlämpöiseksi ja liota siihen hiiva sekä suola. Lisää joukkoon jauhot sekä öljy ja vaivaa kimmoisaksi taikinaksi. Anna taikinan kohota liinan alla noin 30-40 minuuttia.

Esivalmistele kinkku-paprikatäyte: Pese paprika, poista siitä siemenet ja pilko pieniksi kuutioiksi. Pilko myös kinkku pieniksi palasiksi ja raasta juusto.

Esivalmistele kreikkalaishenkinen täyte. Hienonna punasipuli ja kuullota sitä oliiviöljyssä kuumassa pannussa muutaman minuutin ajan. Poista tomaatista siemenet ja pilko sen malto-osa pieniksi kuutioiksi. Viipaloi tarvittaessa myös oliiviviipaleita hieman pienemmiksi.

Kun taikina on kohonnut, jaa se kahteen osaan ja kauli molemmista palasista jauhotetulla työpöydällä ~45x35 cm suorakulmio (pidempi sivu itseesi päin). Levitä ensimmäisen suorakulmion päälle (ei aivan levyn yläreunaan asti) tuorejuustoa ja ripottele tuorejuuston pinnalle kinkku-paprikapatongin täytteet. Levitä toisen taikinalevyn päälle vastaavasti kreikkalaiset täytteet. Mausta patongit oreganolla sekä mustapippurilla. Rullaa levyt kääretortun tapaan pitkiksi patongeiksi ja halkaise ne vielä kahteen osaan. Sulje patonkien päät ja nosta ne jauhotetulle patonkipellille tai leivinpaperilla vuoratun uunipellin päälle. Anna patonkien kohota liinan alla vielä ~15 minuuttia.

Voitele patongit vedellä ja ripottele päälle auringonkukansiemeniä. Paista patonkeja 200-asteisessa uunissa 25-30 minuuttia.


Reseptin alkuperä: Inspiraatio yleisesti ottaen täytettyihin patonkeihin iski tällä kertaa "Marjolassa herkutellaan"-blogista. Taikinaohje sekä kreikkalaiset täytteet ovat hieman muokattuja versioita Glorian Ruoka & Viini-lehden reseptistä.

2 kommenttia:

  1. Ihanan näköisiä, nappaan idean talteen seuraavaa piknikkiä varten - jos joskus lumi vaikka sulaisi.... :-D

    VastaaPoista
  2. Heh, kevät on tosiaan edennyt hieman hitaasti (vaikka jo helmi-maaliskuussa taisi olla vappukelit).

    VastaaPoista

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...