keskiviikko 14. toukokuuta 2014

Munakoiso-vuohenjuustopaistos

Kerroinkin jo tässä jokin aika sitten huhtikuussa puolisoni kanssa tekemästäni lomareissusta Espanjan aurinkoon. Yövyimme pari yötä vuoristossa paikallisessa maalaistalossa, josta talon emäntinä toimivat siskokset olivat loihtineet kotinsa lisäksi myös viihtyisän bed & breakfast -majatalon. Minua viehättää tällaisissa pienissä majataloissa erityisesti vilpitön ja hyvä palvelu, yleensä kun kyseisten pikkupaikkojen isäntäväki tekee työtään täydestä sydämestään ja haluaa vieraiden tosissaan viihtyvän. Kyseisen majatalon emännät olivat lisäksi erittäin innostuneita ruoanlaittajia, ja valmistivat illallisiksi herkullista kotiruokaa tuoreista ja sillä hetkellä saatavista olevista raaka-aineista. Innostuin keskustelemaan ruoanlaitosta toisen sisaruksen kanssa pidempäänkin, ja keskustelujen seurauksena sain matkaani viemisiksi alla olevan reseptin sekä pullollisen paikallista luomuoliiviöljyä.

Espanjalaiset tykkäävät ilmeisesti yksinkertaisten ja laadukkaiden ruoka-annosten lisäksi tunkea asioita rengas- tai annosmuotteihin. Tämäkään resepti ei ole monimutkainen, se on käytännössä munakoisoa ja vuohenjuustoa kerroksittain. Ruokalajin juju on annoksen päälle valutettava jogurttikastike, joka on maustettu hierbabuena-yrttiseoksella (minusta mauste vaikutti aivan mintulta, vaikka emännän kertomuksen mukaan se ei aivan sitä olekaan). Annoksen voin tarjota vaikkapa alku- tai välipalana ja sen voi valmistaa lämmitystä vaille valmiiksi jo edellisenä päivänä. Jos rengasmuottiviritelmät eivät kiinnosta, munakoisoviipaleet voi vaihtoehtoisesti kääriä myös rullalle, jolloin lopputuoksena on kiva pieni tapasannos. En näkisi myöskään estettä valmistaa suurempaa jaettavaa annosta isommalle porukalle vaikkapa kakku- tai uunivuoassa. Ruokalajia voi tuunata edelleen lisäämällä munakoisoviipaleiden väliin muitakin mausteita, esimerkiksi oreganoa, tai vaikkapa ilmakuivattua kinkkua.


Ainekset (2:lle alku- tai välipalana, tapaspöydässä useammallekin)
  • 1 munakoiso
  • oliiviöljyä paistamiseen
  • mustapippuria myllystä
  • hieman suolaa
  • ~80-100 g vuohenjuustoa (chèvreä)
Jogurttikastike
  • 1 dl luonnonjogurttia
  • 1 valkosipulinkynsi
  • 1 tl juoksevaa hunajaa
  • 0,5 tl kuivattua minttua (hierbabuenaa)
  • ripaus suolaa
  • ripaus mustapippuria myllystä
Koristeeksi
  • tuoreita mintunlehtiä

Pese ja kuivaa munakoiso ja viipaloi se ohuiksi 3-4 mm ympyröiksi. Kuumenna öljyä paistinpannussa ja paista munakoisoviipaleita molemmin puolin noin 1-1,5 minuuttia. Munakoiso tahtoo imeä suuren määrän öljyä, mutta  käytetyn öljyn kanssa kannattaa yrittää pitää joku kohtuus, muuten lopputuloksesta tulee todella rasvainen.

Viipaloi vuohenjuusto ohuiksi viipaleiksi. Lado 10-12 cm kokoisten rengasmuottien pohjille kolmasosa munakoisoviipaleista tasaisiksi kerroksiksi ja ripottele päälle hieman suolaa sekä mustapippuria. Asettele munakoisojen päälle puolet vuohenjuustosta. Lado päälle vielä toinen samanlainen munakoiso-vuohenjuustokerros ja peitä toinen vuohenjuustokerros lopuksi lopuilla munakoisoviipaleilla. Annos on tarkoitus tarjota hieman lämpimänä, joten käytä paistoksia ~180-asteisessa uunissa 5-10 minuuttia, jotta vuohenjuusto sulaa hieman munakoisokerrosten väliin.

Valmista jogurttikastike. Kuori ja murskaa valkosipulinkynsi ja sekoita se jogurtin joukkoon hunajan, mintun, suolan sekä pippurin kanssa.

Siirrä munakoisopaistokset tarjoiluastioille ja nosta rengasmuotit varovasti pois. Valuta paistosten päälle ja ympärille jogurttikastiketta ja koristele tuoreilla mintunlehdillä. Tarjoile heti.


Munakoisorullat valmistetaan samaan tapaan, mutta rengasmuottiin latomisen sijaan jokainen munakoisoviipale maustetaan erikseen, vuohenjuusto jaetaan munakoisoviipaleiden keskelle ja viipaleet pyöräytetään näteiksi rulliksi.



Reseptin alkuperä: Inspiraatio saatu Espanjasta, Casa Bons Aires -majatalon emännältä. Gracias!

6 kommenttia:

  1. Herkulliset maut, ja taas niin kauniisti laitettu. :) Munakoiso on kyllä hyvää - söin eilen mairnoitua munakoisoa salaattibuffetissa ja oli se vaan niin herkullista.

    VastaaPoista
  2. Munakoiso on kyllä minustakin herkkua. :) Pääsin tuossa samassa majatalossa maistamaan muuten valkoisesta munakoisosta keitettyä hilloketta, se oli kyllä jännän makuista, luulin sitä aluksi greipiksi. Sen jälkeen olen yrittänyt bongailla valkoisia munakoisoja kaupasta, Oulun marketeista ei ole vielä löytynyt mutta muista ruokablogeista olen bongaillut, että hieman etelämpänä niitä on jo saatavilla.

    VastaaPoista
  3. Oijoi, nälkäisen ihmisen maailma alkaa pyöriä... :D Houkutteleva resepti ja miten kauniit kuvat taas! On kyllä ollut lottovoitto löytää blogisi, keep going!. (:

    VastaaPoista
  4. Kiitos Helmi, mieltä lämmittää saada noin kivoja kehuja. :D

    VastaaPoista
  5. Majapaikkanne kuulosti ihanan idylliseltä paikalta, jossa itsekin viihtyisin <3 Vau, yksinkertainen ja upea annos! Sinä se osaat! :)

    VastaaPoista
  6. Kiitos Peggy. :) Joo se oli kyllä kiva majatalo, pihalla oli aasi jota sai käydä silittämässä sekä lauma vapaana juoksevia kanoja. Kunnon leppoisaa lomailumeininkiä...

    VastaaPoista

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...