sunnuntai 18. toukokuuta 2014

Ankanrintaa appelsiinikastikkeella

Kevät on vihdoin täällä! Koivuihin on Oulunkin korkeudella puhjennut hiirenkorvia ja pääsin vihdoin kylvämään pieneen hyötypuutarhaani muutaman rivin herneitä, salaatteja sekä yrttejä. Käynti kasvipenkillä yllätti muutenkin iloisesti, sillä suureksi yllätyksekseni penkissä kasvoi jo valmiiksi iso tuppo ruohosipulia viime vuoden istutusten jäljiltä.

Aurinkoisella ja lämpimällä ilmalla tekee mieli syödä jotain pirteää ja keväistä. Sulatin viikonloppuna pakastimen kätköistä löytyneitä ankanrintoja ja valmistin niistä puutarhatöiden päätteeksi kevätfiiliksen insipiroimana ranskalaisen maalaiskeittiön klassikkoa appelsiiniankkaa, tällä kertaa vihreän parsan kera tarjoiltuna. Perinteinen ranskalainen versio valmistetaan käsittääkseni pidempään haudutetuista ankankoivista, mutta appelsiini toimii kyllä mainiosti myös ankan rintapalojen kaverina.


Ainekset (2:lle)
  • 2 ankanrintaa
  • 1 iso appelsiini
  • 3 valkosipulinkynttä
  • 0,75 dl kuivaa valkoviiniä
  • 1,5 dl kanalientä
  • 1 rkl valkoviinietikkaa
  • 0,5 rkl vehnäjauhoja
  • suolaa
  • mustapippuria myllystä
  • 15 g voita
  • 10 vihreää parsaa

Kuori appelsiini pienellä terävällä veitsellä hedelmälihaa myötäillen siten, että saat kaiken valkoisen osan poistettua kuoren mukana. Leikkaa hedelmä lohkoiksi tekemällä viillot lohkon molemmille puolille kalvoa myötäillen ja nostamalla lohkon irti. Aseta 8 kauneinta lohkoa sivuun annoksen kokoamista varten, loput appelsiinilohkoista käytetään kastikkeeseen. Purista myös tyhjistä kalvoista irtoava mehu talteen. Kuori ja murskaa valkosipulinkynnet.

Viillä ankanrintojen rasvapuolelle veitsellä "ruudukkokuvio" mutta älä kuitenkaan leikkaa lihaan asti. Laita rintafileet kylmälle paistinpannulle rasvapuoli alaspäin. Lämmitä paistinpannu (älä kuitenkaan liian kuumaksi) ja anna ankanrintojen paistua omassa rasvassaan noin 5-8 minuuttia, kunnes ankanrasva on enimmäkseen sulanut pannulle ja ankan pinnasta on tullut kullanruskea ja rapea. Käännä rintafileet, lisää pannulle murskattu valkosipuli ja jatka paistamista vielä noin minuutin ajan. Mausta ankanrinnat suolalla ja mustapippurilla. Lisää pannulle appelsiinilohkot, appelsiinimehu, valkoviini sekä kanaliemi. Anna hautua kannen alla noin 10 minuuttia. Ankasta tulee tällä haudutusajalla läpikypsää (mutta vielä mehevää). Nosta ankanrinnat sivuun ja anna vetäytyä annosten kokoamiseen saakka.

Sekoita vehnäjauhot valkoviinietikkaan ja vispaa seos pannussa olevan kastikkeen joukkoon. Keitä vielä hetki, jotta kastike suurustuu. Mausta suolalla sekä mustapippurilla oman maun mukaan. Siivilöi kastike ja pidä lämpimänä. Vispaa kastikkeen joukkoon voi pieninä palasina juuri ennen tarjoilua.

Kuori parsat kevyesti ja leikkaa niistä pois puiset varsien alaosat. Keitä parsoja suolatussa vedessä noin 5 minuuttia (hieman parsojen paksuudesta riippuen), kunnes parsat ovat kypsiä mutta eivät vielä täysin lötköjä. Kypsyys kannattaa tarkistaa pienellä tikulla tai haarukalla. Isompaa parsanippua on helpompi käsitellä kypsentämisen aikana, jos parsat on sidottu narulla nipuksi. Valuta parsat keittämisen jälkeen.

Kokoa annokset. Leikkaa ankanrinta viipaleiksi. Nostele parsat, ankanrinta sekä säästämäsi appelsiinilohkot lautaselle ja kaada päälle appelsiinikastiketta. Rouhaise päälle vielä hieman mustapippuria ja viimeistele annos hyppysellisellä sormisuolaa. Tarjoa heti.



Reseptin alkuperä: Mukaelma "The Roux Brothers - French Country Cooking"-kirjan reseptistä.

Gluteenittomassa versiossa suurusta kastike vehnäjauhojen sijaan vaikka maizenalla.

2 kommenttia:

  1. Oih! Niin kaunis, ja niin herkullisen kuulloinen annos. Ankkahimoni ei selkeästi ole laantunut. Sitten kun leikkauksesta toipumiseni on vähän pidemmällä ja voin taas syödä vapautuneesti, niin voisin kuvitella herkuttelevani juuri jollain tällaisella. ;)

    VastaaPoista
  2. Sehän on hyvä kuulla, etteivät leikkaus ja toipumisaika ole karistaneet ankkahimoa. :) Pikaista toipumista sinulle, toivottavasti pääset pian taas kunnolla takaisin kauhan varteen.

    VastaaPoista

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...