sunnuntai 12. huhtikuuta 2015

Suklaalla höystetty viikunapiiras

Leivoin aiemmin alkuvuodesta viikonlopun kahvituokion tarjottavaksi tällaisen tarte tatin-tyylisen viikunapiiraan, jonka lehtitaikinapohja kätki sisäänsä myös tummaa suklaarouhetta. Maistellessani ensimmäistä piiraspalaa en ollut aivan varma, oliko piiras mieleeni. Uunissa hyvin kohonnut lehtitaikinapohja lässähti nimittäin piirasta keikautettaessa suhteellisen tiiviiksi kerrokseksi, ja muutenkin hedelmäisten ja makeiden viikunoiden, voimakkaan tumman suklaan sekä rasvaisen lehtitaikinapohjan yhdistelmä oli minulle uusi makuelämys. Ensimmäisen piiraspalan syötyäni olin kuitenkin koukuttanut itseni piiraaseen, ja loppu leivonnainen katosikin suihin nopeasti. Tarjosin itse piiraan kanssa kanelijäätelöä, mutta leivonnaisen voisi tarjoilla hyvin myös perinteisen vaniljajäätelön tai ranskankerman kera.


Ainekset (6-8:lle)
  • 100 g tummaa suklaata
  • 1 dl sokeria
  • 0,5 tl piparkakkumaustetta
  • 10-12 tuoretta viikunaa
  • 500-600 g lehtitaikinalevyä
  • 75 g voita
  • 0,5 rkl sitruunamehua
  • (Pinnalle: muutama tuore timjaminlehti)

Raasta suklaa ja sekoita sen joukkoon piparkakkumauste sekä 2 ruokalusikallista sokerista. Huutele viikunat huolellisesti ja lohko ne neljään osaan (hedelmän voi syödä kuorineen, jos kuori ei ole kovin paksu). Laita uuni lämpenemään 200-asteiseksi.

Jaa lehtitaikina kolmeen osaan ja kauli osat halkaisijaltaan 25 cm:n kokoisiksi ympyröiksi (käytä ympyrän mallina esimerkiksi lautasta tai sopivan kokoista kulhoa). Ripottele kahdelle taikinapohjista suklaarouhetta ja pinoa taikinalevyt päällekkäin siten, että suklaa jää taikinalevyjen väliin. Painele taikinalevyjen reunat tiiviisti yhteen.

Voitele halkaisijaltaan 23 cm:n ja syvyydeltään 4-6 cm:n kokoinen uunivuoka (ei irtopohjavuoka). Sulata loppu voi paistinpannussa, lisää loppu sokeri voin joukkoon ja lämmitä varovasti, kunnes sokeri on sulanut. Lisää pannulle viikunat ja paista noin 2-3 minuuttia, kunnes viikunat ovat saaneet hieman väriä ja sokeri alkaa ruskistua. Kääntele joukkoon vielä sitruunamehu.

Kaada viikunat voideltuun vuokaan tasaiseksi kerrokseksi (itse vain kumosin viikunalohkot vuokaan, mutta ne olisi voinut myös asetella hieman säännöllisemmin sievemmän lopputuloksen aikaansaamiseksi). Asettele taikinalevyt viikunoiden päälle ja työnnä taikinan reunat alaspäin vuoan reunoja pitkin. Paista piirasta 200-asteisessa uunissa noin 30-40 minuuttia, kunnes se on noussut hyvin ja saanut kauniin värin. Anna jäähtyä 5 minuuttia ja kumoa tarjoiluvadille (itse kaadoin viikunoista irronnutta nestettä hieman vähemmäksi vuoasta ennen kumoamista). Ripottele halutessasi piiraan pinnalle muutama tuore timjaminlehti ja tarjoa piiras lämpimänä.


Reseptin alkuperä: Joanna Farrow:n "Suklaaherkut - Suolaista ja makeaa" -kirjan ohje todella pienin muokkauksin.

4 kommenttia:

  1. Ihanalta näyttää ja mielenkiintoinen yhdistelmä, nam!

    VastaaPoista
  2. Oi oi nyt kuullostaa mun suun mukaiselta! Tuota kun pääsisi maistamaan :) täytynee tehdä itse!

    VastaaPoista
  3. Kiitos Anna. Piirakan leivontaan vaan. :)

    VastaaPoista

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...