maanantai 27. huhtikuuta 2015

Thaimaalainen naudanlihasalaatti

Kaupan lihatiskiltä tarttui jokin aika sitten mukaan kimpale hyvälaatuista kotimaista luomunaudan ulkofileetä. Mieleni ei kuitenkaan tehnyt pihviä, vaan fileestä syntyi tällä kertaa tällainen thaityylinen yrteillä, maapähkinöillä sekä rapealla sipulilla höystetty naudanlihasalaatti. Salaatista saikin mukavan ja kevyen lounaan, jota nautti mielellään myös ilman sen kummempaa riisi- tai nuudelilisuketta.


Ainekset (4:lle)
  • 500 g naudan ulkofileetä
  • 0,5 dl maapähkinöitä
  • 3 salottisipulia 
  • ruokaöljyä
  • 1 iso kourallinen tuoretta thaibasilikaa
  • 1 iso kourallinen tuoretta minttua
  • 1 iso kourallinen tuoretta korianteria

Salaatinkastike
  • 2 valkosipulinkynttä
  • pieni pala tuoretta inkivääriä
  • 1 sitruunaruohon varsi
  • 1 punainen chilipalko
  • 2 limeä
  • 2-3 rkl kalakastiketta
  • 2 rkl sokeria (tai hunajaa)

Nosta naudanfilee jääkaapista huoneenlämpöön lämpenemään esivalmistelujen ajaksi. 

Kuori maapähkinät tarvittaessa (kuoret irtoavat helposti, kun pähkinöitä käyttää ensin lyhyen ajan kiehuvassa vedessä). Levitä pähkinät uunipellille ja paahda niitä 190-asteisessa uunissa 8-10 minuuttia, eli kunnes pähkinät ovat saaneet hieman väriä.

Kuori ja viipaloi salottisipulit ohuiksi suikaleiksi. Kuumenna 0,5-1 cm:n paksuinen kerros ruokaöljyä paksupohjaisessa kasaripannussa tai kattilassa ja paahda sipuleita keskilämmöllä parissa erässä muutamia minuutteja, kunnes ne ovat saaneet hieman ruskean värin. Nosta sipulit öljystä reikäkauhan avulla talouspaperin päälle ja anna jäähtyä, jolloin sipulirenkaat rapeutuvat.

Valmista salaatinkastike. Kuori ja murskaa valkosipulinkynnet ja raasta inkivääri hienoksi (säästä myös inkivääristä irtoava mehu). Poista sitruunaruohon uloimmat lehdet sekä kuivat päätyosat ja hienonna pehmeä sisäosa. Viipaloi myös chili ohuiksi suikaleiksi. Purista limemehu ja laita se kulhoon yhdessä kalakastikkeen sekä sokerin kanssa. Vispaa, kunnes sokeri on sulanut kastikkeeseen. Lisää kulhoon valkosipuli, inkivääri, sitruunaruoho sekä chili ja sekoita. Maistele ja lisää mausteita tarvittaessa. 

Leikkaa naudanfilee noin 2 cm paksuiksi pihveiksi. Kuumenna paistinpannussa hieman öljyä ja paista fileepaloja 1-2 minuutin ajan molemmin puolin (voit jättää lihan makusi mukaan roseeksi tai paistaa sen kypsäksi). Nosta pihvit pannulta ja anna niiden vetäytyä folion sisässä noin 5 minuutin ajan.

Huuhtele ja kuivaa yrttien lehdet, revi isoimpia lehtiä tarvittaessa hieman pienemmiksi ja laita lehdet suureen kulhoon. Siivuta paistetut fileepalat poikkisyin ohuiksi suikaleiksi ja lisää lihapalat yrttien joukkoon. Kääntele puolet salaatinkastikkeesta kauttaaltaan salaatin joukkoon ja kumoa salaatti tarjoilulautaselle. Ripottele annoksen pinnalle paahdettuja maapähkinöitä sekä rapeaksi paahdettua salottisipulia. Tarjoile loppu salaatinkastike pienestä kulhosta salaatin lisukkeena.


Reseptin alkuperä: "Leiths How to Cook" -kirjan ohje minimaalisin muokkauksin (vähensin hieman sipulin määrää alkuperäiseen ohjeeseen verrattuna).

5 kommenttia:

  1. Onpa herkullisen kuuloinen salaatti! Vaikka olen thaimaalaisen ruuan fani, en ole salaateista syönyt tietoisesti muuta kuin som tamia (ja sitten jotain mustekalasalaatteja, joiden nimiä en edes tiedä). Tätä olisi helppo kokeilla kotioloissa :)

    VastaaPoista
  2. Nam, todella maukkaan kuulloista! Tämä resepti pistetään mieleen. :)

    VastaaPoista
  3. @Heidi: Kiitos. :) Aika harvoin tulee itselläkin kokattua thaimaalaista. Olisi mukava päästä joskus reissuun syömään autenttista thairuokaa, niitä päiviä odotellessa...

    @ssiiri.Kiitos. :)

    VastaaPoista
  4. Ihanan raikas ja ruokaisa salaatti, sopii hyvin tähän vuodenaikaan. Ja miten houkuttelevia kuvia!

    VastaaPoista
  5. Kiitos paljon Paula. :) Keväällä on tosiaan kiva syödä vähän kevyemmin.

    VastaaPoista

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...