torstai 9. huhtikuuta 2015

Sinisimpukat merimiehen tapaan

Välillä sitä haluaa herkutella helposti, ja tuoreilla sinisimpukoillahan tämä onnistuu kätevästi. Sinisimpukoiden löytäminen lähimarketista tuntuu kyllä vieläkin usein pieneltä lottovoitolta, jostain syystä niitä kun tuntuu olevan sesonkiaikaankin saatavilla lähinnä satunnaisina perjantai-iltoina tai lauantaiaamuisin. Yleensä tykkään väsäillä simpukoiden joukkoon kermaisia ja usein hieman sitruksisia liemiä, mutta tällä kertaa päätin pärjätä ilman kermaa ja pidin homman muutenkin hyvin simppelinä. Pöytään nousikin klassikko, eli padallinen sinisimpukoita merimiehen tapaan. En jaksanut väsäillä simpukoiden kaveriksi edes annoksen kanssa perinteisesti tarjottavia maalaisranskalaisia, majoneesia tai muita lisukkeita, vaan herkuttelin simpukoilla yksinkertaisesti leivän ja valkoviinin kera. En itse asiassa tiedä, ovatko nämä simpukoita merimiehen vai merimiehen vaimon tapaan. Sen verran maukkaita ja helppotekoisia ne kuitenkin ovat, että uskon molempien osallistuneen simpukka-annoksen valmistamiseen mielellään.


Ainekset (2:lle)
  • 1 kg eläviä sinisimpukoita
  • 1 pieni keltasipuli
  • 1 salottisipuli
  • 1-2 valkosipulinkynttä
  • 0,5-1 dl tuoretta persiljaa hienonnettuna
  • 30 g voita
  • 1 dl vettä tai kalalientä
  • 1 dl valkoviiniä
  • suolaa
  • mustapippuria myllystä

Puhdista ensin sinisimpukat ja heitä pois rikkinäiset tai kuolleet yksilöt. Simpukka on kuollut, jos se on avonainen eikä reippaan pöytälevyyn kopsauttelun seurauksenakaan sulkeudu. Poista simpukoista myös mahdolliset parrat ja huuhtele simpukoita reilussa vesimäärässä. Vaihda huuhteluvesi ainakin noin kaksi-kolme kertaa.

Kuori ja hienonna sipulit. Kuori ja murskaa myös valkosipulinkynnet ja hienonna persilja. Sulata puolet voista suuressa paistikasarissa, kattilassa tai padassa. Lisää kelta- sekä salottisipulisilppu voin joukkoon ja hauduta sipuleita noin 10 minuuttia. Lisää pataan valkosipulimurska ja jatka kuullottamista vielä noin minuutti. Lisää sipuleiden joukkoon tämän jälkeen vesi/kalaliemi, valkoviini sekä puolet hienonnetusta persiljasta. Anna liemen hautua 5-10 minuuttia.

Lisää pataan sinisimpukat ja peitä kannella. Keitä simpukoita noin 5-7 minuuttia, kunnes ne ovat avautuneet. Pataa kannattaa heilutella välillä tai simpukoita voi sekoitella, jotta ne keittyvät tasaisesti.

Siivilöi simpukoiden keitinliemi talteen ja heitä pois keittämisen jälkeen mahdollisesti kiinni olevat sinisimpukat. Peitä simpukat kannella, jotta ne pysyvät lämpiminä. Laita simpukoiden keitinliemi kattilaan ja redusoi sitä (keitä kuumalla lämmöllä, jotta ylimääräinen vesi haihtuu ja maku tiivistyy) muutamien minuuttien ajan. Pienennä lieden lämpöä, pilko loppu voi pieniksi kuutioiksi ja vispaa voi vähitellen kastikkeen joukkoon. Maistele ja mausta kastike suolalla sekä mustapippurilla. 

Kaada kastike sinisimpukoiden joukkoon ja viimeistele annos lopulla hienonnetulla persiljalla. Tarjoa hyvän leivän kera.


Reseptin alkuperä: "Leiths How to Cook" -kirjan ohje minimaalisin muokkauksin.

2 kommenttia:

  1. Täällä Keski-Suomessa sinisimpukoita on aika usein kyllä myynnissä, mutta niitä pieniä sydänsimpukoita harvoin, niitä himoitsen :D

    VastaaPoista
  2. Olen muutaman kerran täällä nähnyt niitä sydänsimpukoita Stockmannin kalatiskillä, olivat sen verran tyyriitä että jäivät ostamatta. Ensi kerralla kyllä pitää ostaa ko simpukoita, siihen asti pitänee jatkaa sinisimpukoiden metsästystä.

    VastaaPoista

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...