maanantai 5. lokakuuta 2015

Pikkupavlovat marjoilla

Marenkien sekä pienten marenkijälkiruokien, pavlovien, valmistaminen on ollut "to do"-listallani jo vuosikausia. Tämän vuoden alkusyksystä sain vihdoin aikaiseksi kokeilla näitä herkkupaloja, kun päätin tarjoilla marjatäytteisiä pikkupavlovia kaveripiirissäni järjestettyjen rapujuhlien jälkiruokana. Rapujuhlat sujuivat sen verran railakkaissa merkeissä, että koko marengit jäivät illan pimenevinä tunteina kuitenkin täyttämättä ja syömättä, ja pirskeisiin valmistamani marenkipesät päätyivätkin juhlia seuranneella viikolla ystäväni työpaikan kahvipöytään. Parin viikon päästä otin pavlovaurakan uusiksi, ja valmistin näitä pieniä herkkupaloja eräisiin toisiin hieman rauhallisempiin illanistujaisiin. Tällä kertaa pikkupavlovat päätyivät jälkiruokapöytään asti, ja ne tuntuivat myös maistuvan illallisväelle. Pinnalta rapeat ja sisältä vielä lievästi sitkeät marengit ovat hyvin makeita, joten täytteen sokerin kanssa ei mielestäni tarvitse liioitella.


Ainekset (noin 12 kappaletta)
  • 3 kananmunan valkuaista
  • 0,5 tl suolaa
  • 2,5 dl erikoishienoa sokeria
  • 1 tl vaniljasokeria
  • 0,75 tl väkiviinaetikkaa

Täyte & koristelu
  • 1,5 dl kuohukermaa
  • 1,5 dl maitorahkaa
  • 1-2 rkl sokeria
  •  tuoreita marjoja (esimerkiksi mansikoita, vadelmia, mustikoita)
  • (1 rkl pistaasipähkinöitä)

Valmista marenki. Erottele kananmunan valkuaiset kulhoon. Käytä puhtaita työvälineitä sekä astioita äläkä päästä tippaakaan keltuaista valkuaisen joukkoon; muuten marenki ei kuohkeudu riittävästi. Vatkaa valkuaiset sekä suola kovaksi vaahdoksi. Lisää joukkoon noin kolmasosa sokerista ja jatka vatkaamista vielä hetken aikaa. Sekoita vaahdon joukkoon loput sokerista, vaniljasokeri sekä etikka. Valmiin marenkimassan tulisi olla kiiltävää ja kuohkeaa.

Kostuta leivinpaperi kevyesti vedellä ja laita se leivinpellille. Muotoile pursotinpussia tai lusikkaa käyttäen paperin päälle pieniä, halkaisijaltaan noin 8-10 cm:n kokoisia marenkipesiä, joiden keskelle jää aukko täytettä varten. Itse muotoilin tästä vaahtomäärästä noin 12 marenkia. Paista marenkeja 100-asteisen uunin keskitasolla reilun tunti, kunnes marenkien pinta on rapeutunut ja ne irtoavat helposti leivinpaperista. Marenkien tulisi jäädä sisältä vielä hieman sitkeiksi. Jäähdytä marenkipesät ritilän päällä.

Täytä marengit juuri ennen tarjoilua. Valmista täyte vatkaamalla ensiksi kuohukerma vaahdoksi ja sekoittamalla sen joukkoon maitorahka sekä sokeri. Täytä marenkipesät kerma-rahkatäytteellä ja koristele täytetyt pavlovat tuoreilla marjoilla sekä esimerkiksi pistaasipähkinöillä.


Reseptin alkuperä: "Koko Suomi leipoo"-kirja.

10 kommenttia:

  1. Kauniita. Itsellänikin nämä vielä to do listalla. :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos. :) Olin ihan tyytyväinen näihin näin ensimmäisiksi pavlovaviritelmikseni. Listalla olisi vielä isompi perinteinen pavlova, ehkäpä vaikka jouluksi.

      Poista
  2. Komppaan Kauraa, minullakin nämä ovat vielä to-do -listalla! ☺ Aion kyllä testata. Nyt kun on vehnäjauhot ja perunajauhot pannassa, niin kakkupohjan teko on aika mielenkiintoisen haastavaa. Siksipä voisikin kokeilla tehdä pavlovaa.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. :) Näitä pikkumarenkipesiä oli kyllä kiva pursotella. Marenkikakut sopivat varmasti hyvin tuohon ruokavalioon. Manteli- sekä kookosjauhopohjaiset kakut sopivat sinulle ilmeisesti myös? Se sinun puolukka-toscakakkusi oli muuten herkun näköinen, kakkupohjan rakenne näytti ainakin kuvissa mukavan mehevältä.

      Poista
    2. Juu kyllä vaan, manteli-ja kookosjauhoja olen tässä yrittänyt opetella käyttämään.
      Se kakku oli kyllä tosi hyvää, tosi mehevää. Mutta ehkä vähän tylsän makuista ihan sellaisenaan. Mutta esim. kinuskikermaa siihen päälle ja sit esim. puolukoita. Nam!! ☺

      Poista
    3. Nykyään on onneksi netti pullollaan (vehnä)jauhottomia kakkuohjeita tuon karppausbuumin jäljiltä. Jään innolla seuraamaan, mitä kaikkia herkkuja vielä keksitkään. :)

      Poista
  3. Herkkiä pikku herkkusia! To do listalla, todellakin :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos Paula. Näitä meinaan tehdä kyllä toistamiseenkin.

      Poista

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...