maanantai 19. lokakuuta 2015

Punajuurisalaatti sinihomejuustolla

Erään ystäväni perheessä salaatinkastikkeiden teosta vastaa usein perheen 5-vuotias tytär. Sain olla todistamassa tämän innokkaan pikkukokin tuotekehitystyötä vieraillessani perheen luona kokkailutarkoituksissa muutama viikko sitten. Ruokalistalla oli muun muassa alla esiteltyä punajuurisalaattia, johon pyysinkin pikkuapuria valmistamaan salaatinkastikkeen. Ja hyvinhän se homma toimi, perheen 5- ja 3-vuotiaat tyttäret sekoittelivat kastikkeen sulassa sovussa isosiskon johdolla ilman sen kummempaa ohjeistusta ja tuotostaan oikeaoppisesti jatkuvasti maistellen. Erityisesti makea hunaja tuntui olevan pikkukokeille mieluinen raaka-aine. Alkuperäiseen kastikkeeseen taisi tulla lisäksi omenanpalasia, jotka korvasin alla olevassa ohjeessa omenatäysmehulla. Muuten salaatissa pääosaa esittää paahdettujen punajuurten sekä sinihomejuuston klassinen makuyhdistelmä. Salaatti sopii hyvin esimerkiksi erilaisten liharuokien lisukkeeksi ja maistuu hyvin myös sellaisenaan.


Ainekset (lisukkeena noin 6:lle)
  • 800-1000 g punajuuria
  • 2 rkl oliiviöljyä
  • 1 tl sormisuolaa
  • 1 tl kuivattua timjamia
  • mustapippuria myllystä
  • 80 g baby pinaattia 
  • 1 rkl pinjansiemeniä
  • 60 g sinihomejuustoa

Salaatinkastike
  • 1 rkl oliiviöljyä
  • 1-1,5 rkl sitruunamehua
  • 1 rkl omenatäysmehua
  • 1 rkl juoksevaa hunajaa
  • noin 0,5 rkl tuoreita timjaminlehtiä
  • suolaa
  • mustapippuria

Kuori punajuuret ja pilko ne suupalan kokoisiksi lohkoiksi. Laita oliiviöljy kulhoon, lisää sen joukkoon sormisuola, timjami sekä ripaus mustapippuria ja pyöräytä punajuuripalat öljyseoksessa. Kaada punajuurilohkot uunivuokaan tai leivinpellille ja paahda niitä 220-asteisessa uunissa 20-30 minuuttia, kunnes lohkot ovat kypsyneet mutta niissä on vielä hieman purutuntumaa. Kääntele punajuurilohkoja välillä paahtamisen aikana. Anna punajuurien jäähtyä niiden paahtamisen jälkeen.

Huuhtele pinaatti, paahda pinjansiemenet kevyesti kuumalla kuivalla paistinpannulla sekä valmista salaatinkastike sekoittamalla sen ainekset keskenään. Mausta salaatinkastike makusi mukaan suolalla sekä mustapippurilla.

Kokoa salaatti levittämällä pinaatinlehdet tarjoiluvadille ja lusikoimalla punajuurilohkot pinaatin päälle. Pirskottele salaatinkastiketta punajuurten pinnalle ja murustele päälle sinihomejuusto. Viimeistele salaatti paahdetuilla pinjansiemenillä.


Reseptin alkuperä: Ei mitään erityistä lähdettä. Kiitokset pikkukokeille salaatinkastikkeen kehittelystä!

4 kommenttia:

  1. Ihana syksyinen salaatti ja niin viehättävä pikkukokki. :-)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Nämä pikkukokit olivat kyllä ihan parasta ruoanlaittoseuraa. :)

      Poista
  2. Tuohon makupariin ei koskaan kyllästy! Asiastaan innostuneet pikkukokit ovat kyllä ihan parasta kokkausseuraa :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Muutama vuosi sitten en juuri pitänyt punajuuresta enkä sietänyt sinihomejuustoa. Nykyään kombo maistuu paremmin kuin hyvin, niin sitä makumieltymykset muuttuu. Samaa mieltä, innokkaiden pikkukokkien kanssa ruoanlaitto on kyllä tosi mukavaa.

      Poista

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...